Kot elektrotehniku se mi je nekako sanjalo, da če sam računalnik ne javlja napake na displayu, to ni software-ska napaka, ampak je napaka na "izhodu".
Z instrumentom sem pomeril, na katerih žicah (priključkih) teče stalni tok. Bila sta dva (prednja in zadnja luč). V vezju sem pogledal, kam gredo povezave teh priključkov in ugotovil, da gresta direktno na isti čip. Seveda je bil takoj na sumu.
V specifikacijah sem ugotovil, da ne sme biti na izhodu napetosti pod pogoji, kakršni so bili in sem takoj vedel, da je pokvarjen. Zamenjal (chip stane 6 EUR) in gasa do daske.
Sicer bi cena res bila višja, na citroenu računalnik stane 485 EUR, katerega bi morali še sprogramirati, delo naj bi bilo dodatnkih 200 EUR. Pri zelo dobrem avtoelektričarju sem se zanimal, koliko bi računal za preprogramiranje drugega računalnika. Cena bi bila 120 EUR, s tem da bi moral najti še drug računalnik s popolnoma isto cifro na enoti. In to ne z osnovbo cifro (BSI 00-01E), ampak bi tudi podcifra morala biti enaka (glede na opremo vozila).
Dal sem mu vedeti, da sem elektrotehnik in da bi bilo možno tudi menjati čip od kake BSI enote, ki pa po cifrah ni čisto identična, ampak cena bi ravno tako bila 120 EUR. Zato sem se odločil, da poskusim in na tak način sem privarčeval vsaj 110 EUR, 70 km poti in 10 dni (pred 27. 5. ima avtoelektričar zasedene vse termine).
Skratka, imel sem "krompir" v nesreči.