Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Težave z elektriko ?

Napisal/-a marko21 Po maj 27, 2013 8:58 pm

Pozdravljeni.

Imam MB e200, w210, letnik 2000, cdi, prevoženih dobrih 300.000 km.

Pred dnevi ko sem se vozil po AC, se mi je občasno zazdelo, kot da bi prišel v pas manjše megle, ker so kratke luči nekoliko izgubile svetilnost (za sekundo so kratke luči malenkost pomižiknale, zato sem resnično mislil, da so na cesti pasi meglje).

Šele danes, ko sem prispel v garažo sem opazil, da ta "svetilnost" vpliva na moč motorja. Ne samo luči, temveč celotne armaturka ter luči na stropo. Npr ko avto teče pod prostim tekom svetijo vse luči ok, ko pa malo pritisnem na plni (do 1000 obratov) pa celotna osvetlitev na avtomobilo malenkost izgubi moč-svetilnost, vendar se potem takoj vse normalizera.. Naj povem da moraš kar dobro gledati, da vidiš da dejansko vzame malo toka-da nebo kdo mislil da vse skupaj ugasne...

Akumolator je star več kot 8 let in naj povem še to da cca 1 mesec nazaj sem pozabil luč in smo ga mogli vžgati na kable...
Če je mogoče to vzrok, ali lahko pričakujem da bo odpovedalo kaj drugega ?

Hvala ter lp.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Težave z elektriko ?

Napisal/-a Fan Po maj 27, 2013 10:23 pm

Pozdravljeni

Pomerite sesedanje akumulatorja in pravilno delovanje alternatorja.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Po maj 27, 2013 10:24 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Pomerite sesedanje akumulatorja in pravilno delovanje alternatorja.

lep pozdrav

Lp.

Ok. Sporočim jutri koliko polni.

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 To maj 28, 2013 8:03 pm

V prostem teku je 13.66, ko dodaš plin je tam nekje 13.90... Včeraj sem pozabil omeniti, da se ta izguba svetilnost ne pojavi vedno. Danes npr tega nisem opazil.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To maj 28, 2013 10:12 pm

Pozdravljeni

Polnjenje je OK. Lahko nagaja kakšen konektor - slab stik. Bodite pozorni, če se to dogaja pri segretem vročem motorju ............ alternator, ko se segreje ............. lahko prebija. Priporočljivo bi bilo, da se pomeri takrat, ko opazite da slabše sveti.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To maj 28, 2013 10:16 pm

blo bi fajn met amper meter umes da se vid a je padec napetosti (če je) zaradi slabega stika(ogoče se motor zatrese..) al je zato ker ful več toka potegne takrat pa vse mrkne za trenutek.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Sr maj 29, 2013 12:07 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Polnjenje je OK. Lahko nagaja kakšen konektor - slab stik. Bodite pozorni, če se to dogaja pri segretem vročem motorju ............ alternator, ko se segreje ............. lahko prebija. Priporočljivo bi bilo, da se pomeri takrat, ko opazite da slabše sveti.

Lep pozdrav

Hvala. Bom zmero takrat ko bom napako opazil.

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Sr maj 29, 2013 12:10 am

abbe je napisal/-a:blo bi fajn met amper meter umes da se vid a je padec napetosti (če je) zaradi slabega stika(ogoče se motor zatrese..) al je zato ker ful več toka potegne takrat pa vse mrkne za trenutek.

cca 5 let nazaj mi je crknala neka zadeva in mi je filalo 18V. Takrat me je mehanik drapno za 180€ in še zdaj nevem kaj je zamenjal :). Mogoče spet občasno crkne kaj in preleti preveč štroma :D.

Kakorkoli, prvo bom počakal kot je napisal Fan, da se "napaka" ponovno pojavi in bom takrat izmeril kaj se dogaja z napetostjo, ko mrknejo luči.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr maj 29, 2013 9:17 pm

Pozdravljeni

Predvidevam, da vam je zamenjal regulator na alternatorju, ali obnovil alternator. Je pa bila malo visoka cena za popravilo alternatorja ............... seveda, če ni bilo še kaj zraven.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Po jun 03, 2013 9:19 pm

Lp.

Evo končno sem imel več časa in sem se bolj poglobil in ugotovil zakaj "pomižikne" vsa napeljava v avtu, vendar nevem kaj je vzrok...če me zna kdo usmeriti oz. svetovati, da bom svojemu mehaniku lahko povedal..

Lučke pomižiknejo samo pri 1500-1600 obrati. Tudi če med vožnjo spustim plin in so obrati npr na 2000 obratih in pridejo obrati na 1600 obratov bodo lučke pomižiknale šele na teh obratih. Danes sem probal tudi nov aku., vendar težava je enaka.
No in šele danes sem ugotovil, da točno pri teh obratih naraste napetost na 15V. Drugače polni vseskozi 13.8 (tudi pri 4000 obratih), samo pri 1500 obratih skoči napetost na cca 15V...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jun 03, 2013 10:00 pm

alternator je v okvari ali pa en del alternatorja.sicer nevem če ma jermenica kaj vpliva na to,ampak a si preveru če je jermenica na alternaorju dobra?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To jun 04, 2013 11:39 pm

X2
To je preveč, ostali elektroniki ne bo všeč, nekaj časa prenaša, ko pa se naveliča ................. se stroški popravila enormno dvignejo.

Uporabniški avatar
marko21
Novinec

Napisal/-a marko21 Sr jun 05, 2013 10:17 am

Ja tudi popoldanc mi je včeraj zvečer dejal, da je 90% regler kriv.

Bo treba nabavit novega :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: breg, Google Adsense [Bot] in 9 gostov