Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Pomoč! Izgubljen nastavek varnostnih vijakov

Napisal/-a Caby Sr jun 05, 2013 9:29 am

Obračam se na vas, namreč v našem kraju nisem našel vulkanizerja, ki bi mi lahko tole rešil..
Izgubil sem nastavek varnostnih vijakov, sedaj pa bi rad zadevo spravil dol. Bil sem že pri večini vulkanizerjih, takšnih ki so imeli orodje in takšni, ki niso. Žal ne spravimo dol niti prvega vijaka, zato sem se odločil da se obrnem na vas, soformuraši, če mogoče ima kdo za posodit takšen nastavek. Mu dam vse vijake in še za pivo! :D

Nekaj osnovnih podatkov. Varnostni vijaki naj bi bili okoli 6 let nazaj kupljeni v Todivo v Šenčurju. (Seveda sem klical že tudi tja). Naj bi se na vsake toliko časa menjali, zato jih ni. Tukaj pa je še slika vijaka:
Slika
Sem dal čim večjo resolucijo, da se dobro vidi.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Re: Pomoč! Izgubljen nastavek varnostnih vijakov

Napisal/-a Daedalus Sr jun 05, 2013 9:54 am

Eno jekleno palico privarit gor...ne vprašaj kako, ker ne vem. Ali pa vrezat kontra navoj...

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Sr jun 05, 2013 9:54 am

Mini ima podobno, vendar nisem prepričan da je isto.

http://new.minimania.com/images_temp/80 ... w1000b.jpg

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Sr jun 05, 2013 9:57 am

Problem je, ker je vijak v platišču skrit za okoli 5cm, tako ne prideš zraven z varjenjem ali svedri...

Kakor je videti po sliki ima podobno, ni pa enako.. Tisti "žarki" sta prvi in četrti debelejša, pri meni je prvi debelejši, in postopoma vse tanjši..

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr jun 05, 2013 11:39 am

S svedrom priti zraven nebi smela biti prevelika težava... Morda kak drobilec matic, če ni prehudo zategnjeno. Lahko tudi komplet pesto s kolesom dol in se vrta z druge strani. To je vse v primeru, da se nastavek res ne najde... Imate morda kakšno embalažo vijakov ali kaj podobnega?

http://www.mcgard.si/ ??

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Sr jun 05, 2013 12:04 pm

Žal nimam embalaže. To je kupil še prejšnji lastnik poleg felten v tistih koncih, pa sem ga povprašal okoli tega, zato vem kje je bilo kupljeno..
Hvala za tale link, se bom še tu pozanimal

Aja, pozabil dodat. Varnostni vijaki niso standardnih dolžin, ampak z okoli 50-60mm dolgim navojem, ker mi držijo poleg še distančnike 20mm in 30mm.

Je pa nekaj takšnega kot na zgornjem linku, saj so prav tako kromirani...
Zadnjič spremenil Caby, dne Sr jun 05, 2013 12:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Sr jun 05, 2013 12:09 pm

http://www.mcgard.si/

Vidim da cena za rezervni ključ ni pretirana...
Pogoj za naročilo je lastništvo 17 ali 8 mestne kode, ki je unikatna za vsak komplet. V kompletu je koda na treh mestih. Enkrat je zapisana na pripadajoči knjižici/navodilu, priloženi pa sta še dve nalepki s kodo.
Za naročilo je potrebno le izpolniti spletni obrazec. Ključ pošlje neposredno proizvajalec, cena pa znaša cca. 18 EUR in vključuje tudi poštnino.
Če ste vijake/matice kupili v naši spletni trgovini, nas za obrazec kontaktirajte.

Imaš to 17mesto oz. 8 mestno kodo?

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Sr jun 05, 2013 12:14 pm

Tudi sam sem že opazil glede te kode na strani. Kot sem že povedal, nisem kupil sam, bom pa še povprašal prejšnjega lastnika in pregledal, če je morda kje pri rezervni gumi nalepka..

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr jun 05, 2013 12:24 pm

s točkalom zatičkat sredino,po pa en kvaliteten svedr pa prevrtat skos,pa je to to.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Sr jun 05, 2013 12:56 pm

kolega ima identično!
če si iz LJ ali okolica, mi pusti na zs telefonsko :D
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

kosir1234
Novinec

Napisal/-a kosir1234 Sr jun 05, 2013 2:11 pm

ja ampak še vseeno ne verjamem da paše, ker je več modelov istega vijaka...

jaz sem 3 leta nazaj 2 kvalitetne gedore reskiral in jih z macolo nabil na vijak... (avto sem mel ob cesti, z dvema razbitima feltnama...)

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Sr jun 05, 2013 2:44 pm

kosir1234 je napisal/-a:ja ampak še vseeno ne verjamem da paše, ker je več modelov istega vijaka...

jaz sem 3 leta nazaj 2 kvalitetne gedore reskiral in jih z macolo nabil na vijak... (avto sem mel ob cesti, z dvema razbitima feltnama...)

Morda bi bila to še najboljša rešitev v kolikor ne najde ključa. Mi smo tako en vijak v motornem prostoru odvil, ker je bila glava uničena. Če ne pa vrtat...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr jun 05, 2013 3:17 pm

Vzmeš pol metra brezšivne cevi za vodovod, ki ima ustrezen notranji premer in jo razžariš z brenerjem. Nato jo z macolo nabiješ na vijak, tako dobiš perfekten negativ. Če potem navariš na konec cevi matico, zlahka to odviješ in absolutno takoj stran vržeš.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Sr jun 05, 2013 3:41 pm

Pozdravljeni!
Enako težavo sem imel jaz, ko mi prejšnji lastnik ni dal varnostnega ključa. Sem vzel stari izvijač, odrezal iz njega ročaj, ga zabil kolikor se je dalo v vijak in z akumulatorskim vrtalnikom odvil. Je pa čisto odvisno koliko je vijak privit...
LP D12J12

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jun 05, 2013 3:47 pm

D12J12 je napisal/-a:Pozdravljeni!
Enako težavo sem imel jaz, ko mi prejšnji lastnik ni dal varnostnega ključa. Sem vzel stari izvijač, odrezal iz njega ročaj, ga zabil kolikor se je dalo v vijak in z akumulatorskim vrtalnikom odvil. Je pa čisto odvisno koliko je vijak privit...
LP D12J12

Čak šrauf je bil tako mehek, da si lahko vanj zabil izvijač in tako slabo pritegnjen, da si ga lahko odtegnil z aku vrtalnikom? :shock:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Sr jun 05, 2013 3:51 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
D12J12 je napisal/-a:Pozdravljeni!
LP D12J12

Čak šrauf je bil tako mehek, da si lahko vanj zabil izvijač in tako slabo pritegnjen, da si ga lahko odtegnil z aku vrtalnikom? :shock:

Varnostni vijak je bil drugačne oblike kot ta in se je izvijač že takoj zataknil v zareze, s tem ko sem ga nabil na vijak sem samo povečal trenje, da pri odvijanju ni skočil ven.

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Sr jun 05, 2013 3:52 pm

Vsak malo boljši vulkanizer ima http://bk.foerch.com/si/index.html?startpage=150608, ali vsaj kaj podobnega. Ko sem še delal pri vulkanizerju, je bilo to zlata vredno, uspešno so bili odviti vsi vijaki. Malo povprašaj naokrog, če ima kdo v predalu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr jun 05, 2013 8:01 pm

Caby je napisal/-a:Tudi sam sem že opazil glede te kode na strani. Kot sem že povedal, nisem kupil sam, bom pa še povprašal prejšnjega lastnika in pregledal, če je morda kje pri rezervni gumi nalepka..

Pozdravljeni

Tu: http://www.span.si/ vam to z lahkoto odvijejo, je pa res, da ne bo brezplačno.
Obstaja specialni ključ na iglice, ki se prilagodi vsaki obliki .............. nabavite ga lahko v vsaki specializirani trgovini za opremljanje avtomehaničnih delavnic ( cena................nehumana ).
Lahko pa vzamete sami odtis in orodjar vam bo naredil ključ.................. skratka možnosti je polno

Lep pozdrav
Zadnjič spremenil Fan, dne Sr jun 05, 2013 8:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Sr jun 05, 2013 8:02 pm

Hehe, hvala za vse odgovore.

@Napi: Bil sem pri Vidic centru v Novem mestu ker mi je blizu, imajo nek komplet ravno za takšne zadeve, a žal je največjo gidoro že na prvem vijaku uničil do neuporabnosti :)
Trije mehaniki poleg so se čudili in rekli da mam pa res za ziher zavarovane feltne :)

Zgornja plast je prevlečena s kromom in če je tista spletna stran prava za moje vijake, še z nečim in je praktično neuničljivo, na vijaku se pozna le malenkost..
Glede varjenja in vrtanja.. na krom ne vem kako bi šlo varjenje.. vrtanje morda ja..

@.com: Že pišem ZS :) upam da bo

buhti
Stalni uporabnik

Napisal/-a buhti Sr jun 05, 2013 8:30 pm

Res nevem zakaj kompliciraš? Narediš tako kot je rekel abbe:

abbe je napisal/-a:s točkalom zatičkat sredino,po pa en kvaliteten svedr pa prevrtat skos,pa je to to.

S tem da prevrtaš samo ''zgorni del'', snameš feltno dol in na roke odviješ še tisti navoj ki je ostalo notri... To je to
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov