Nasveti in napotki ter povpraševanja...

katkacopatka77
Nov uporabnik

TOYOTA YARIS l.99 signalne lučke za temperaturo

Napisal/-a katkacopatka77 Pe jun 21, 2013 5:23 pm

Imam Toyota Yaris letnik 99, 1.0. Prevoženih pa cca 80.000 km. Avto sem kupila druge roke brez navodil za uporabo zato se pri določenih stvareh malo lovim.
Če mi lahko kdo pomaga do navodil za ta model bi bila zelo hvaležna.
Ob nakupu mi je bilo povedano, da se bo najprej prižgala rdeča kontrolna lučka nato pa modra in, da to ni nič narobe. Avto sem tako normalno vozila in modra lučka mi je praktično gorela vedno. Nisem opazila,da bi se kdaj izklopila. Pred kakšnim tednom pa mi je na poti v službo opazila, da je modra lučka nehala goreti zato sem to začela malo spremljati.
Zjutraj, ko vžgem avto se prižge rdeča in čez par sekund modra, ki gori par minutk in potem izgine in ni prižgana nobena lučka več. Bolj vroče je zunaj in več časa je avto na soncu maj časa gori modra lučka. Na splošno pa res gori zelo malo časa. Prej je gorela praktično stalno.
V navodilih za uporabo za enega mlajših letnikov piše, da tako je prav in tako naj bi delovalo. Ko obe lučki izgineta je dejansko motor prav segret. S to razliko, da v teh navodilih ima modra lučka pripis COOL moja pa ga nima je samo termometerček pa ne vem ali je to dejansko ista lučka in če je princip delovanja pri tem starem modelu enak kot pri novejših.
V tem primeru predvidevam, da se prej motor nikdar ni čisto ogrel ali pa, da je bilo mogoče preveč hladilne tekočine v posodici? Ali pa, je mogoče kriva ta velika razlika v temperaturi? Upam samo, da sedaj ni nič narobe.
Jutri moram na malo daljšo pot iz Ljubljane do Nove Gorice pa me je malo strah, da mi nebi motor zakuhal. Sklepam, da preden bi zakuhal bi se morala prižgati rdeča lučka.
A je mogoče kdo, ki je imel/ima takšnega Yarisa in mi lahko pove kako se je pri njem dogajalo s temi lučkami...?
Ja že nekaj časa mi pa itak gori lučka za motor, ker je zmes zraka in goriva preveč revna. Avto je bil za to že pri mehaniku, ki je par stvari že preizkusil ampak zaenkrat še nismo našli pravega vzroka za to napako, da bi jo dokončno odpravili.
Vprašala bi še če kdo pozna kakšnega dobrega in zaupanja vrednega mehanika v Ljubljani najbolje če v Črnučah ali okolici. Malce neugodno je namreč vsakič peljat avto do Nove Gorice za vsako malenkost, ker ne vem kateremu mehaniku to okoli lahko zaupam, da me ne bo prenesel okoli.

Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: TOYOTA YARIS l.99 signalne lučke za temperaturo

Napisal/-a Blinder Pe jun 21, 2013 5:27 pm

ja tako je če kupiš nekvaliteten avto, na katerem so dali 2 lučke namesto števca temperature in termostat vprašljive kakovosti.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky Pe jun 21, 2013 5:42 pm

@Blinder, Toyota je pa ja v redu avto, nevem zakaj je potem v samem vrhu, sem delal na Yarisu vozniški izpit in na začetku je bilo malo težko potem se pa kar navadiš na tisti števec in je prav super.

@katkacopatka77, tista modra lučka ti pove kdaj je motor hladen in ker ti je prej gorela skos se avto očitno ni segrel na delovno temperaturo(kratke razdalje), logično pa je, da bo poleti gorela manj časa kot pozimi. Drugače pa, če bi zagorela rdeča lučka(termometer) bi se jaz sekiral. Uglaven ni potrebe, da se sekiraš in se lahko komot odpraviš na pot.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe jun 21, 2013 9:43 pm

Kot že rečeno. Modra lučka pomeni hladen motor, rdeča prevroč. Ob vžigu pa rdeča tako ali tako mora posvetiti.

tomaz30
Nov uporabnik

Napisal/-a tomaz30 Ne jun 23, 2013 7:46 am

katkacopatka77 je napisal/-a:Imam Toyota Yaris letnik 99, 1.0. Prevoženih pa cca 80.000 km. Avto sem kupila druge roke brez navodil za uporabo zato se pri določenih stvareh malo lovim.
Če mi lahko kdo pomaga do navodil za ta model bi bila zelo hvaležna.
Ob nakupu mi je bilo povedano, da se bo najprej prižgala rdeča kontrolna lučka nato pa modra in, da to ni nič narobe. Avto sem tako normalno vozila in modra lučka mi je praktično gorela vedno. Nisem opazila,da bi se kdaj izklopila. Pred kakšnim tednom pa mi je na poti v službo opazila, da je modra lučka nehala goreti zato sem to začela malo spremljati.
Zjutraj, ko vžgem avto se prižge rdeča in čez par sekund modra, ki gori par minutk in potem izgine in ni prižgana nobena lučka več. Bolj vroče je zunaj in več časa je avto na soncu maj časa gori modra lučka. Na splošno pa res gori zelo malo časa. Prej je gorela praktično stalno.
V navodilih za uporabo za enega mlajših letnikov piše, da tako je prav in tako naj bi delovalo. Ko obe lučki izgineta je dejansko motor prav segret. S to razliko, da v teh navodilih ima modra lučka pripis COOL moja pa ga nima je samo termometerček pa ne vem ali je to dejansko ista lučka in če je princip delovanja pri tem starem modelu enak kot pri novejših.
V tem primeru predvidevam, da se prej motor nikdar ni čisto ogrel ali pa, da je bilo mogoče preveč hladilne tekočine v posodici? Ali pa, je mogoče kriva ta velika razlika v temperaturi? Upam samo, da sedaj ni nič narobe.
Jutri moram na malo daljšo pot iz Ljubljane do Nove Gorice pa me je malo strah, da mi nebi motor zakuhal. Sklepam, da preden bi zakuhal bi se morala prižgati rdeča lučka.
A je mogoče kdo, ki je imel/ima takšnega Yarisa in mi lahko pove kako se je pri njem dogajalo s temi lučkami...?
Ja že nekaj časa mi pa itak gori lučka za motor, ker je zmes zraka in goriva preveč revna. Avto je bil za to že pri mehaniku, ki je par stvari že preizkusil ampak zaenkrat še nismo našli pravega vzroka za to napako, da bi jo dokončno odpravili.
Vprašala bi še če kdo pozna kakšnega dobrega in zaupanja vrednega mehanika v Ljubljani najbolje če v Črnučah ali okolici. Malce neugodno je namreč vsakič peljat avto do Nove Gorice za vsako malenkost, ker ne vem kateremu mehaniku to okoli lahko zaupam, da me ne bo prenesel okoli.

Hvala za pomoč.

Za lučko motorja je kriv senzor pretoka zraka(LMM), ki ga je potrebno očistiti, saj je preblizu oljnega oduška , ki ga zamaže z oljem.Uporabi se čistilo v spreju za vplinjače.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov