Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Alfa 156 klima

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 11:04 am

Zdravo :)
Na Alfi 156 z dvoconsko avtomatsko klimo imam problem. Klima je pred časom puščala, bila je preribana ena od cevi, sedaj se je to zrihtalo in ponovno napolnilo. Klima deluje včasih normalno, včasih pa kar po svoje. Naprimer včasih kar tako vklaplja in izklaplja kompresor, ne glede na to ali imam klimo v notranjosti prižgano ali ne! Se pravi tudi če mam ventilacijo popolnoma ugasnjeno, se sliši vklop kompresorja včasih že takoj pri zagonu avtomobila.

V notranjosti tudi na začetku nekaj sekund utripajo temperature na števčkih, kar bi naj prikazovalo neko napako nekje na ventilaciji, ampak tester ne pokaže nič. Pojavlja se tudi da ventilator klime (zunaj) laufa ko ta sploh ni prižgana.

Bi lahko kaj zjebal prejšnji "mojster" ki mi je filal klimo, ker mi je nafilal več kot 150g preveč, čeprav sem mu povedal da gre v moj avto 500, ampak ok, če je pogledal v računalnik sm si mislil pol že ve če se ukvarja s tem :roll: (jaz sem info o količini plina našel na internetu, saj je drugačna za novejše Alfe ker imajo drugačno klimo). Tisto filanje je itak po enem dnevu spustilo in ker se ni dalo z njim nič zmenit sem šel potem drugam (tudi vakum test mi je delal 2 minute, kar naj nebi bilo nič, če bi delal normalno dolgo bi že takoj opazil da nekje spušča).

Ima kdo kakšno idejo, na koga se obrnit, ker mi vsi govorijo da nimajo pojma kaj bi bilo, naj grem na original tester, tam rečejo naj grem k nekomu za klime, potem pa tam spet naj grem na tester. Razmišljal sem če bi bil presostat za zamenjati, ampak pomojem bi tisto blo v primeru da nebi klima delovala po svoje še preden jo vklopim?

Hvala za bilokako pomoč :)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Alfa 156 klima

Napisal/-a Energetik81 Po jul 01, 2013 12:34 pm

Kompresor se nima kaj vklapljat, če imaš knof A/C izklopljen. Pa če maš 5kil plina notr.
Tuki gre po mojem za defekten knof A/C ali pa enoto avtomatske klime.
Morda pa celo kakšna banalna napaka, kot je precvikana povezava do sklopke na kompresorju.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Po jul 01, 2013 1:05 pm

Sposoben mehanik se mora malo poglobit pa bo rešil. Mirtelj iz Boštanja bi takšno zadevo poštimal, samo verjetno ti je malo daleč.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 1:24 pm

Energetik81 je napisal/-a:Kompresor se nima kaj vklapljat, če imaš knof A/C izklopljen. Pa če maš 5kil plina notr.
Morda pa celo kakšna banalna napaka, kot je precvikana povezava do sklopke na kompresorju.

Bil sem tudi na originalnem testerju (pooblaščeni servis), kateri ni pokazal nobene napake na notranji enoti. Misliš da lahko potem izključim to? Glede kablov pa tako, lahko to sam malo pregledam, kje je sploh to napeljano?

Matjazy je napisal/-a:Sposoben mehanik se mora malo poglobit pa bo rešil. Mirtelj iz Boštanja bi takšno zadevo poštimal, samo verjetno ti je malo daleč.

V primeru da se nebo to rešilo jutri, bom tudi tega poklical. Če nebom našel telefonske na netu ti napišem ZS za telefon. Hvala za priporočilo, sicer mi pa ni predaleč, dase le zrihta :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po jul 01, 2013 1:57 pm

NejcZ je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Kompresor se nima kaj vklapljat, če imaš knof A/C izklopljen. Pa če maš 5kil plina notr.

Bil sem tudi na originalnem testerju (pooblaščeni servis), kateri ni pokazal nobene napake na notranji enoti. Misliš da lahko potem izključim to? Glede kablov pa tako, lahko to sam malo pregledam, kje je sploh to napeljano?
Kako je z enoto klime, nimam pojma, ali tester lahko popolnoma izključi napako ali ne.
Vem pa, da kompresor lahko deluje le pri vklopljeni sklopki, nanjo pa pride mislim da 2-žilni kabel, ki dobi ukaz od enote klime. Najprej najdi pod havbo kompresor in potem malo preglej kabel, ki je priklopljen na njega. Čeprav dvomim, da bi bilo s kablom kaj narobe, ker bi moral od nekje dobiti 12V signal, če je precvikan bi pa kvečjemu lahko ponesreči dobil maso na obe žili kabla.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 2:30 pm

Nevem če bom kar tako od zgoraj prišel kje zraven. Je pa skoraj sigurno neka butasta napaka, ker je vedno tako :roll:
Uglavnem vsak me drugam pošilja, bom nucal teden fraj da to uredim izgleda.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Po jul 01, 2013 2:58 pm

Energetik81 je napisal/-a:Vem pa, da kompresor lahko deluje le pri vklopljeni sklopki, nanjo pa pride mislim da 2-žilni kabel, ki dobi ukaz od enote klime. Najprej najdi pod havbo kompresor in potem malo preglej kabel, ki je priklopljen na njega. Čeprav dvomim, da bi bilo s kablom kaj narobe, ker bi moral od nekje dobiti 12V signal, če je precvikan bi pa kvečjemu lahko ponesreči dobil maso na obe žili kabla.

Nebi bilo čudno, če ima kompresor plus speljan preko kontakta (ali pa kar stalno), maso pa preklaplja rele (če je priključen preko dveh žic in ne eno žicno z maso preko bloka), tako da če žica za maso preriba dobiš neželjene vklope. Če pa sklopka kompresorja ni tako vezana, je pa takole vezan rele sklopke kompresorja, tako da avtorju teme svetujem naj izvleče rele sklopke kompresorja ven in pogleda če se še kompresor še vedno neželjeno vklaplja.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 5:22 pm

Kje pa bi se tak rele nahajal? Pri akumolatorju kjer imam mislim da 7 relejev je na mestu kjer piše A/C samo 25A varovalka.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter Po jul 01, 2013 5:25 pm

Guglej ali pa si najdi nekoga s avtodato ali ekvivalent.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Po jul 01, 2013 8:53 pm

čist tko na hitro...utripanje številk ne pomeni nobene napake, ampak, da je nastavljena/željena temperatura NIŽJA od ZUNANJE temperature ( torej te opozori, da se ne more toliko ohladiti brez klime) .... to pa naredi le v primeru, ko klima NI vklopljena.....torej je samo navadna ventilacija...... ko vklopiš klimo ( se prižge lučka na gumbu), pa tega utripanja ni

Če pa ti dela drugače, pa imaš nek drug problem....mogoče centralna enota klime....

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 9:57 pm

Sej pravim, enota na original testerju ni pokazala nobene napake. Bom zagnal avto z odklopljeno enoto da vidim kaj se bo zgodilo. Jutri bom pa malo pogledal za releji kje bi lahko bil kakšen.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jul 01, 2013 10:09 pm

NejcZ je napisal/-a:Sej pravim, enota na original testerju ni pokazala nobene napake. Bom zagnal avto z odklopljeno enoto da vidim kaj se bo zgodilo. Jutri bom pa malo pogledal za releji kje bi lahko bil kakšen.

djte žže ekrat razumet da če ne kaže napake še NE POMENI DA JE VSE OK!!!
a je to tko težko razumet?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po jul 01, 2013 10:22 pm

Razumem, zato bom poskusil enoto od kolega.. :)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jul 01, 2013 10:24 pm

NejcZ je napisal/-a:Razumem, zato bom poskusil enoto od kolega.. :)

ena od možnosti,
sicer pa na diagnostikah obstajajo tut parametri pa statusi.tm se da marsikaj vidt
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ To jul 02, 2013 8:30 am

Ni blo nič videt, pa pri Stepančiču pravi da primera bi bi bla enota še ni blo. Verjetno bom avto kar pri Stepančiču pustil par dni, druge izbire tak nimam, vsi tako zvani avtoelektroniki se izmikajo delu ker je to Alfa pa kabli po 5 letih razpadejo :roll: (dejanske besede)

update: Danes sem premigal malo kable, pregledal vse ki bi se lahko premaknili pri menjavi klima cevi, jih še malo potisnil v konektor itd, noben ni preriban nikjer.Potem sem kabel ki gre na sklopko kompresorja zalil z kotakt sprejem, na koncu pa še spihal notranji filter ker novega niso meli na zalogi in bo pač še dober stari za kak dan. No od sedaj se klikanje kompresorja ni več pojavilo, ko sem se vozil je klima delovala super :D

Potem pa sem še parkiral da bi še malo na mestu poslušal če bi kaj klikalo pa ni nič, kompresor je normalno delal, cevi pod havbo mrzle tam kjer morajo biti... cel vesel se potem usedem v avto da ugasnem in ugotovim da je začelo toplo pihati :shock: ilo je nastavljeno na 21 stopinj, ko sem dal zopet na minimum je začelo spet počasi hladneje. Ideje? Je kaka opcije kako resetirati motorčke klime kto je recimo na Fiat Stilotu?

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ To jul 02, 2013 9:30 pm

No podrobnejša diagnoza. Ko avto prižgem, vžgem klimo, nastavim temperaturo na 22 in se peljem, je prvih nekaj km vse kul, nato pa začne gret. Ne samo kot bi izklopilo klimo, ampak dejansko samo vroč zrak. Hladen zrak dobim samo če dam klimo nazaj na minimum. Če potem dam zopet na karkoli razen minimum, se takoj spet pojavi vroč zrak. Glavna enota ni kriva, sem testiral še eno. Mogoče kakšna loputa dela zmedo ali senzor?

Uporabniški avatar
no-body
Novinec

Napisal/-a no-body To jul 02, 2013 10:08 pm

senzor?sam pol bi tester pokazu...

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter To jul 02, 2013 10:19 pm

Koliko je zunanja temperatura po potovalnem računalniku? Koliko ti kaže da je zunanja temperatura na testerju? ...

Ko ti poleti crkne senzor zunanje temperature, ti nabije gretje, ko se ti isto zgodi pozimi, pa ti ugasne gretje, ker gre vedno vse po murphyu in dela obratno, kot bi moralo

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ To jul 02, 2013 10:22 pm

Računalnik oz display kaže normalno, testerja pa pri tem nisem gledal, bom pa preveril. Je možno da ta senzor crkne kar enkrat vmes, glede na to da na začetku dela klima kot mora na recimo 22 stopinjah.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Če jul 11, 2013 4:01 pm

Dejstva:
vsi senzorji delajo pravilno, centralna enota klime je ok, vsi motorčki so ok (vse probano na pooblaščenem servisu), plina je 100% pravilna količina, smo ga danes spet dali ven in notri (torej sistem od popravila dalje tesni).

Po par minutah vožnje začne na eni strani pihati vroče, drugje pa mlačno (prej dela super). Je še kaj drugega al moram jutri dat armaturko dol pa lopute gledat? :DDD
Mogoče kdo ve če obstaja kak reset klime in loput, kot ima recimo Fiat Stilo, kje si to naredil z kombinacijo parih tipk?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: motom in 8 gostov