Napisal/-a Misija Po avg 05, 2013 5:11 pm
Pozdravljeni,
pred kratkim sem pisal na ta forum, ker sem imel problem na svojem kombiju CITROEN JUMPER z zavorami oziroma s pedalom zavore, ki je "padalo" noter. Pravilno ste mi svetovali, da je sel rakom zvizgat glavni zavorni cilinder. Tega sem dal pred cca. 10 dnevi zamenjat in od takrat dalje s pedalom ni bilo vec tezav. Se je pa pojavil nov problem. Gre pa takole:
V petek sem se peljal robo v Celje. Nalozen sem bil itak prevec (ne sprasujte zakaj, se manj moralizirajte, ker pac tako je, sluzba mi ne dopusca drugega), okoli 2,5t (napram dovoljenih 1,5t). V klancu pred Slovenskimi Konjicami sem naenkrat ugotovil, da mi kombi zavira, oziroma da ko dajem "gas", ne vlece vec, ceprav navzdol brega. Komaj mi je uspelo priti do cestninske postaje pod klancem. Ko sem odprl vrata, sem vedel kaj se je zgodilo, namrec, s kolesa (leva spredaj), se je kadilo in smrdelo. Tudi desna spredaj je bila vroca kot sam vrag, zadnji dve malce manj, ampak vseeno kr vroce. Pedalo zavore je bilo popolnoma "GOR" in ni dopuscalo stiska navzdol. Tako sem cakal cca. 1 uro, nato pa je pedalo spet bilo sprosceno in bremze vec niso "drzale", lahko sem peljal dalje brez problema. Tako je to trajalo cca. 1 uro, nato pa v Celju spet isto. Uspem zapeljat do mehanika, ki sem ga po veliki sreci nasel zelo hitro. Ta mi dvigne kombi, vzame levo sprednje kolo dol, razstavi vse kar se tice zavor, očisti in namaze, kombi je spet dalje peljal brez problema. Tekom tega sem vsakih 10 minut bil lazji za par 100 kg, saj sem sproti razvazal stranke. In tako je bilo vse ok, med vikendom sem vozil prakticno prazen kombi (cca. 300kg robe) za lastne potrebe. Do danes:
Danes zjutraj peljem cca. 800 kg tovora brez problema, pridem nazaj do firme, kjer me spet natovorijo z cca. 2 tone (se pravi 500 kg prevec). Prvih par kilometrov se je bilo vse ok, nato pa spet cutim da me nekaj brezma, da drzim "gas" prakticno brezveze, saj kombi ni sel vec nikamor, vedno pocasneje. Hitro zapeljem na prvo parkirisce, PEDALO ZAVORE ze cisto trdo, ne gre ga stiskat. Stopim ven, spet ta cuden vonj in pokanje (prasketanje) v zavorah, prav vseh, obeh sprednjih in tudi zadnjih (od pregretja zagotovo). Cakam cca. 15minut, nic bolje, do takrat pride kolega, s katerim v 5minutah pretovorima tovor in sicer tako, da sma s sprednje polovice tovornega dela spraznila cca. 1 tono. Torej je na drugi (zadnjem delu) polovici tovornega prostora kombija ostalo cca. 800 do 900 kg tovora. Recem kolegu, da bom vseeno probal ta del sam raztovorit, se odpravim v kombi, ga vklopim, bremza ze popolnoma sproscena in tako je vse do sedaj. Kot da bi ta 1 tona tovora SPROSTILA zavore. Resnicno mi ni vec nic jasno. Najprej sem mislil (ker mi je tako rekel tisti mehanik v Celju), da je bila "pakna zabita not", tako se je izrazil on sam in da je vzrok v umazanih delih zavore, ki morda niso bile sciscene pred menjavo in so delci blokirali vzmet ali kaj drugega (laicno povedano). Zdaj pa mi mi vec jasno prav nic. V 5minutah se zavore niso mogle tako ohladiti, da bi spustile. Ocitno je delovalo to, da sma kombi sprostila za 1 tono. Kaj pa je krivo, da zavore blokirajo, pa mi jasno. Tukaj pa se obracam na vas, prej ste mi zelo pomagali z nasveti, saj vas vecina ve prakticno vec kot pa jaz, ker o mehanicarskih delih nimam blage veze. Na zalost. Prosim vas, ce ima kdo kaksen nasvet, namig, kaj bi lahko bilo? Ali je mozno, da je ravno menjan GLAVNI ZAVORNI CILINDER ta vzrok, ali morda kaj druga? So prisotni v kombiju kaksni senzorji za tezo, mogoce da potem zavora malce ojaca, ker je pac vecja teza? Palete so nalozene skrajno na levo stran tovornega prostora, tako da je tam se vecja teza na kolesa, mogoce se to igra kaksno vlogo? Ne vem, dajte mi svetovat :/
Najlepsa hvala za vse odgovore in
LP