Nasveti in napotki ter povpraševanja...

popekov
Nov uporabnik

ford galaxy 1,9tdi pregrevanje motorja

Napisal/-a popekov To avg 06, 2013 10:16 pm

Pozdravljeni. Prosim za mnenje oz. nasvet! Galaxy 1,9tdi, let.2001 se pozimi in poleti pregreva, če ga vozim pod nizkimi obrati ali če ga malce preveč tiščim v klanec. Bil je zamenjan termostat, pregledane cevi, zamenjana vodna črpalka, zamenjan hladilnik , rentgensko pregledana glava, zamenjan pokrovček posode za antifriz. Ugotovil sem, da ko gre kazalec precej čez 100stopinj in potipam hladilnik, je zgornja polovica povsem hladna. Šele čez kakšne pol minute pride vroč antifriz do termoelementa, da se vklopi ventilator. Mehanik nima več ideje, kaj bi še lahko bil vzrok pregrevanja. A ima kdo od vas kakšne podobne izkušnje?! Vnaprej hvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: ford galaxy 1,9tdi pregrevanje motorja

Napisal/-a Fan To avg 06, 2013 10:20 pm

Pozdravljeni

Ali je bil vgrajen originalni rezervni del ( termostat/ohišje ), če ne, katere firme se je vgradil in pri koliko stopinj odpira????
Po opisu bi bil lahko tudi zrak v hladilnem sistemu

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

popekov
Nov uporabnik

Napisal/-a popekov To avg 06, 2013 10:27 pm

Ni originalni termostat. Sem že razmišljal, da bi vgradil originalnega, še prej pa se bom poskusil vozit brez termostata, da vidim kaj bo (takoj ko mehanik pride z dopusta). Hvala za namig!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To avg 06, 2013 10:31 pm

Pozdravljeni

Ja, bo potrebno uporabljati kar originalne dele, če želite uživati v vožnji in zmanjšati stroške popravil. Vaša znamka ne prenese ponaredkov - oziroma jih ne znajo narediti za Forda.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica To avg 06, 2013 10:45 pm

Galaxy je enoprostorski trojček Sharan-a in Alhambr-e in kot tak nosi pod pokrovom 1.9 TDI motor iz vag grupe in je enak v vseh treh modelih, torej nima nič skupnega s fordovimi motorji.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To avg 06, 2013 10:56 pm

Pozdravljeni

Jap, vendar ne pozabiti, da tudi rezervnih delov ( termostat, senzorji................... ) za vag grupo se nabavlja original, če želite da pravilno deluje vsaj nekaj časa ...................... in ja, nekateri originalni deli so cenejši kot ponaredek ( naprimer štop stikalo Audi A4 Facet 15€, original na porshe 12€ )

Lep pozdrav

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr avg 07, 2013 9:11 am

Kvaliteta kopij lahko zelo varira.
Sam sem imel zanimivo izkušnjo s senzorjem temperature hladilne tekočine:
1. gor sem dal kvazi nemško kopijo, zdržala je cca 2 tedna.
2. potem je šel gor kvazi ameriški senzor (made in china, dobava iz amerike) in je zdržal reci in piši 2 dni.
3. potem je šel gor senzor od Calorstata (Vernet) in je bilo ok.

Sam sem ravno na Galaxy-a 1.9TDI 85kW dal gor en poceni nemški termostat in mi tole špila normalno že ene 5 mesecev. Bomo videli koliko časa še...

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr avg 07, 2013 9:11 am

Kvaliteta kopij lahko zelo varira.
Sam sem imel zanimivo izkušnjo s senzorjem temperature hladilne tekočine:
1. gor sem dal kvazi nemško kopijo, zdržala je cca 2 tedna.
2. potem je šel gor kvazi ameriški senzor (made in china, dobava iz amerike) in je zdržal reci in piši 2 dni.
3. potem je šel gor senzor od Calorstata (Vernet) in je bilo ok.

Sam sem ravno na Galaxy-a 1.9TDI 85kW dal gor en poceni nemški termostat in mi tole špila normalno že ene 5 mesecev. Bomo videli koliko časa še...

sare
Novinec

Napisal/-a sare Sr avg 07, 2013 4:05 pm

me zanima kje se nahaja ta senzor temperature vode,namreč jaz ga ne najdem nikjer ford focus 2005 1.8tdci-sumim da je nekje na bloku motoeja odzadaj masine in se z vrha ne vidi???

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Sr avg 07, 2013 4:21 pm

sare je napisal/-a:me zanima kje se nahaja ta senzor temperature vode,namreč jaz ga ne najdem nikjer ford focus 2005 1.8tdci-sumim da je nekje na bloku motoeja odzadaj masine in se z vrha ne vidi???

Poglej na ohišje termostata, ponavadi je tam.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr avg 07, 2013 4:38 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Jap, vendar ne pozabiti, da tudi rezervnih delov ( termostat, senzorji................... ) za vag grupo se nabavlja original, če želite da pravilno deluje vsaj nekaj časa ...................... in ja, nekateri originalni deli so cenejši kot ponaredek ( naprimer štop stikalo Audi A4 Facet 15€, original na porshe 12€ )

Lep pozdrav

Vas pa lupijo... :roll: Original na porsche 12€, fake by facet 6€ ;) Ampak kdo pa menja to stialko, ko elektronika javlja napako na njem? Jaz ne :) Jaz ga razkopljem, porihtam in skupi sestavim. In deluje ;)

Drgač pa ja...termostate dajajte originalne. Ponaredki ne veljajo nič.

sare je napisal/-a:me zanima kje se nahaja ta senzor temperature vode,namreč jaz ga ne najdem nikjer ford focus 2005 1.8tdci-sumim da je nekje na bloku motoeja odzadaj masine in se z vrha ne vidi???

Tega senzorja tvoj motor nima ;) Tvoj motor ima senzor temperature glave motorja (CHT sensor). In dejansko ta senzor meri temperaturo glave in ne hladilne tekočine.
In kje se nahaja? Dvigni pokrov motorja. Poglej na desni strani glave motorja. Zgoraj boš videl stikalo pritiska olja. No, pod tem stikalom pa se nahaja senzor temperature, ampak bo potrebno nekaj razkopavanja, da prideš do njega.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

sare
Novinec

Napisal/-a sare Sr avg 07, 2013 5:05 pm

hvala grem v akcijo,če ne najdem slikam pa dam sliko gor.lp

sare
Novinec

Napisal/-a sare Sr avg 07, 2013 6:56 pm

ma nič našu sam oljno stikalo-slikce pa ne neloži.lp

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr avg 07, 2013 10:29 pm

Verjamem da ne, ker je treba malo razkopat tam okoli (zbiralnik oljnih hlapov mora it stran, pa mislimda tudi tlačna cev iz turbine itd,..)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

popekov
Nov uporabnik

Napisal/-a popekov Ne sep 01, 2013 8:45 pm

No, zdej sem poskusno vzel ven termostat(neoriginalen), vendar se kljub temu ob večji obremenitvi pri vožnji v hrib avto še vedno nenadoma pregreje precej prek 100stopinj, tako da vodo vrže ven. Naj ponovim, da sem poleti že zamenjal hladilnik vode in pokrovček posodice. Mate kakšno idejo, v čem je problem?......

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne sep 01, 2013 8:50 pm

Ali ne dela ventilator ali pa je prepihano tesnilo glave in ti kompresijo nabija v vodo in ta ne more krožit.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov