Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mardy
Novinec

Močno zaviranje z bankine :S - Golf 4

Napisal/-a mardy Sr avg 14, 2013 7:57 am

Pozdrav,

No torej da opišem kaj se nam je zgodilo ob vračanju z dopusta...

se peljemo po Jadranski magistrali in ob cesti iščemo primeren prostor za oddih, hitrost je bila nekje 60-70km/h, in naenkrat iza ovinka zagledamo en lep plac, in seveda takoj po zavori in ko sem med zaviranjem skrenil s ceste na makadam, nisem videl da je cca. 5-10cm visoka polica ki ločuje cesto z makadamom. Torej zaviranje se je začelo že na cesti, mezmes med zaviranjem sem "skočil" iz te police na makadam in se tam ustavil. Udarilo je tako, da sem mislil da je vse skupaj polamalo na podvozju, gume predrlo itd. :shock: :o . Ves bled zadevo na licu mesta pregledam, podvozje, gume in je k sreči bilo vse v redu.

Prejšnji teden sem se nato preventivno oglasil še pri vulkanizerju da je naredil optiko. Odstopanje od "nule" je bilo majhno, tako da je zadevo malo poravnal, ter oba sva pregledala če bi kje še kaj bilo narobe od trka. Vse je bilo OK.

No danes pa sem na poti na šiht opazil, da mi ob močnem zaviranju avto trese, pri blagem se to tako ne opazi. A je možno, da so tudi diski kaj dobili vstran od zgornje "avanture" ? Hec je da sem pred 3 meseci naredil komplet obnovo zavor (diski + obloge). V primeru da je disk zvit ali samo malo bolj postružen na enem mestu, se bo to samo poglihalo čez čas? Ali pa je morda kaj druga krivo?

lp!

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Močno zaviranje z bankine :S - Golf 4

Napisal/-a abbe Sr avg 14, 2013 8:01 am

če je disk kriv se da preverit urco.
najprej preveri če je sploh kriv disk.
lahko da maš ke kakšen luft na podvozju kljub temu da ste pregledali podvozje.lahko je kaj zvito....
Ni vse res kar napišem

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Sr avg 14, 2013 10:49 am

abbe je napisal/-a:če je disk kriv se da preverit urco.
najprej preveri če je sploh kriv disk.
lahko da maš ke kakšen luft na podvozju kljub temu da ste pregledali podvozje.lahko je kaj zvito....

Preverit "urco", kako to misliš? In kaj bi lahko bilo še možno, da bi lahko na podvozju sila trka ukrivila oz. poškodovala?

Malo da vem več podrobnosti kako in kaj, da če bom h komu peljal na pregled, da ne bo krivo vse od brisalcev pa do auspuha. :)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr avg 14, 2013 12:03 pm

Merilno urico prisloniš na disk, ga zavrtiš in preveriš oplet. Kaj več kot 0,03-0,05mm ne sme opletati. Sicer pa vsak mojster ve kaj preveriti. Če mu ne zaupaš, ti vsak z veseljem stvar pokaže. Oziroma k takemu ne greš. No, če je bila hitrost 70 km/h, ko se je zapeljalo čez rob ob zaviranju nebi smelo biti kaj več kot 50 kmh in moraš imeti res nesrečo, da je kaj skrivilo. Če so se menjale zavore nedolgo nazaj jih je treba preveriti, sploh če so kakšne "kitajske". Preveri pa se še zračnost volanskega sklopa, amortizerjev, rok itd. Zaradi vsega tega lahko trese. Glede na to, da se je opravljala optika je moralo biti vse tipi topi kar se tiče zračnosti in skrivljenosti, če ne je optiko nemogoče narediti. Zavore pa pri optiki ne igrajo kake vloge. (Predvidevam pa, da se je res opravila in ne samo blabla).

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Sr avg 14, 2013 1:36 pm

Jap, optika je bila narejena, sem bil zraven majstra in še sam spremljal dogajanje na ekranu da je bilo vse v "green range" :). Sama naprava pa je stara kakšno leto, tako da mislim da bi moralo biti to to.

Aha, sem se spomnil ko si začel razlagat glede te merilne ure, mislim da sem to nekje že videl. Najbolje bo verjetno, da se zapeljem do enega majstra in da pogledama to z morebitno ukrivljenostjo diskov oz. stanjem zavor.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr avg 14, 2013 2:00 pm

zlica22 je napisal/-a:Če so se menjale zavore nedolgo nazaj jih je treba preveriti, sploh če so kakšne "kitajske".

Temu bi jaz dal No.1 priority :D
Ker zadnje čase opažam, da je nasplošno kvaliteta diskov močno padla (ne glede na proizvajalca in cenovni razred).
2-3 močnejša zaviranja in začne tresti :roll:

Kvaliteta ni več to kar je bila včasih, ko so stvari zdržale dosti let in kilometrine ter dosti zlorabljanja.

stig
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a stig Pe avg 16, 2013 10:30 pm

k smo glih pr diskih...kolega je kupu diske v trgovini in so bli zviti so pa bli neki pocen po vsej verjetnosti kitajski...

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Sr avg 28, 2013 6:49 am

Zdravo,

Torej včeraj sem šel k mehaniku in kaj hitro sva ugotovila, da so sprednji diski potegnjeni oz. zviti zaradi udarca pri zaviranju, torej je čeljust zagrabila disk in ga zvila - tako kot sem tudi sam domneval. Sprednje diske je zato menjal, ploščice pa ker so skoraj nove gor (3000 km prevoženo), tudi še brez utorov, jih je malo pobrusil, ter nazaj namontiral.

Tresenja pri zaviranju več ni. :)

lp!

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po sep 02, 2013 9:36 pm

stig je napisal/-a:k smo glih pr diskih...kolega je kupu diske v trgovini in so bli zviti so pa bli neki pocen po vsej verjetnosti kitajski...

Tole bo kot intermezzo:
Audi dela original diske v Bosni (ena od tovarn)
Mann ima fabriko v Tešnju (zopet Bosna oz. Republika Srpska, da me ne bo kdo napadel)
ATE ima eno od tovarn v Turčiji
Bosch ima veliko proizvodnjo na Madžarskem
Continental dela jermene v Romuniji
Volkswagen dela filtre na Kitajskem, Filtron (poljaki) so eni od prvovgradnj v VW
Nexen (Južna Koreja) je postal dobavitelj od nekaterih zvenečih avto poizvajalcev. Ker se jim je zdela proizvodnja v Koreji predraga so odprli tovarno na Kitajskem.
Sony, Toshiba, ... da ne naštevam od Japoncev imajo fabrike na Kitajskem...

Tole se lahko nadaljuje v nedogled.
Ni bistvo kje je narejeno ampak kakšni so materiali in kontrola kvalitete.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To sep 03, 2013 9:23 pm

hippo je napisal/-a:
stig je napisal/-a:k smo glih pr diskih...kolega je kupu diske v trgovini in so bli zviti so pa bli neki pocen po vsej verjetnosti kitajski...

Tole bo kot intermezzo:
Mann ima fabriko v Tešnju (zopet Bosna oz. Republika Srpska, da me ne bo kdo napadel)
Volkswagen dela filtre na Kitajskem, Filtron (poljaki) so eni od prvovgradnj v VW
Nexen (Južna Koreja) je postal dobavitelj od nekaterih zvenečih avto poizvajalcev. Ker se jim je zdela proizvodnja v Koreji predraga so odprli tovarno na Kitajskem.

S kod pa je Bendix? Sumljivo poceni....sumljivo dobro...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

stig
Nov uporabnik

Napisal/-a stig To sep 03, 2013 9:47 pm

hippo je napisal/-a:

Tole bo kot intermezzo:

no sej mogoče sm mal hecnu napisu vem da majo ferme prizvodnje na kitajskem in so deli dobri pač če ma firma standrde...jst sm bolj s tem mislu pač ferme ki tud imena ne znaš prebrat al pa k prvič slišeš..tega je dost naprimer pr gumah in ponavad so te ferme v večini iz kitajske ali iz tistih koncev sveta

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To sep 03, 2013 10:55 pm

lisko je napisal/-a:S kod pa je Bendix? Sumljivo poceni....sumljivo dobro...

To so še zdravi ostanki, kar ni Lucas uničil .................... nekaj migajo v Angliji
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr sep 04, 2013 7:45 am

stig je napisal/-a:no sej mogoče sm mal hecnu napisu vem da majo ferme prizvodnje na kitajskem in so deli dobri pač če ma firma standrde...jst sm bolj s tem mislu pač ferme ki tud imena ne znaš prebrat al pa k prvič slišeš..tega je dost naprimer pr gumah in ponavad so te ferme v večini iz kitajske ali iz tistih koncev sveta

Sam imam na svojih avtih zaradi testiranja poceni kitajsko in še kakšno no name robo in se je izkazala za zelo dobro. Edini keč je v tem, ta je roba delana za nemški trg.
To kar pri nas prodajajo poceni je ponavadi slabo. Že samo podatek, da se pri nas prodajajo avtomobili C kvalitete ti marsikaj pove. A kvaliteta je za zahodnoevropski trg.
Za Citroen vem da ima pri nas C klaso.
Ne bom povedal imena firme, ampak ena od zadev, ki so jo imeli so bili originalni kolesni ležaji VW za Golfa 5, Passata 3C, Tourana... Cena je bila zelo ugodna, samo potem se je ugotovilo, da je razmagneten obroč na ležajih in je potem po montaži gorela lučka za ABS in ESP. Verjetno je bilo veliko izmeta, ker so jih potem ukinil... Od kod so jih pa dobili pa niso hoteli povedat.
Res pa je, da ne moreš držati 100% kontorolo, tako da se lahko tudi pri bolj zvenečih imenih najdej kakšni felerji.

lugr78
Nov uporabnik

Napisal/-a lugr78 Sr sep 04, 2013 8:07 am

Zanimivo, da dobivamo na naš trg C kvaliteto. Me pa zanima kako npr. pri neki tovarni ločijo izdelke po tem za kateri trg so izdelani? Potem naročiš npr. avto, ker ga ni na zalogi ga prodajalec naroči. Potem pa v tovarni pogledajo naročilo in si rečejo " tole je pa diler iz SLO naročil, dejmo slabše kose gor" al kako ? Ne me basat. Delam v avtomobilski industriji in malo poznam zadeve. Vsi izdelki morajo biti narejeni po določenih specifikacijah, kar ne dosega teh zahtev je izmet. Vsaka resna firma ima izmeta manj kot 1 %. Sicer za mehanske dele ne vem, ampak pri elektronskih delih je tako.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Sr sep 04, 2013 9:38 am

Mene pa zanima, kako je s tem pri japonskih avtih? Vem, da se nekatere "sestavlja" v evropi. Tudi nekateri imajo vgrajene evropske motorje.
Slika

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter Sr sep 04, 2013 11:07 pm

lugr78 je napisal/-a:Vsaka resna firma ima izmeta manj kot 1 %. Sicer za mehanske dele ne vem, ampak pri elektronskih delih je tako.

Elektronika dela ali pa ne dela, mehanski deli pa lahko stojijo skupaj z različnimi tolerancami.
Sedež za saab-a, narejen 10 let nazaj na dolenjskem, je bil razvrščen v 3 tolerančne razrede, le zakaj? Tisti, ki ne verjamejo, da je avto, sestavljen za južno ameriko sestavljen enako dobro kot za nemški ali švicarski trg, tudi ne verjamejo da ima nutela ali pa kak primerek milke iz merkatorja/tuša in millerja isti okus in druge sladkosnedne lastnosti :mrgreen: Logistika in informatika tole podpirata in pri takih zadevah, zato se tega poslužujejo. Manj stroge tolerance za določen trg pomeni manj izmeta, bolj stroge tolerance na manjšem trgu pomenijo bolj zadovoljne stranke, ki bodo spet prinesle €€€ tovrani, tisti iz slabši trgov, vajeni slabših avtov, pa bodo prinesli denar proizvajalcem rezervnih delov. In smo pri denarju :huh: :mrgreen:

lugr78
Nov uporabnik

Napisal/-a lugr78 Če sep 05, 2013 9:07 am

Tudi pri elektroniki so tolerance, brez skrbi. Naprimer senzor za airbag ima točno določene električne vrednosti, kar je izven teh (zelo ozkih) toleranc je izmet. Tudi ostali senzorji ali razne antene imajo tolerance v mejah nekaj %. Tako da kos ki ni v teh tolerancah je pač zanič. Ni opcije da kose ki so samo malo izven toleranc označiš za B ali kako drugo klaso in pošlješ kupcu.
Vsi izdelki ki jih delamo pri nas so samo ene "klase" , pa delamo praktično za vse svetovne proizvajalce avtomobilov. Tako da v možnost da se vgrajujejo deli različnih kvalitet v avto ne verjamem.V primeru da bi se, potegne to za sabo precej logistike, kar pa mislim da se proizvajalci ne grejo.
Če bi se to šli, bi se tudi delalo različne snope glavnih kablov za posamezne opreme vozil, tako pa imajo avtomobili glavne kabelske snope za najboljšo možno opremo, potem pa priklopijo kar pač kupec naroči, ostalo blindirajo.Je ceneje ta verzija kot pa delati XY različnih kabelskih snopov in jih imeti na skladišču, ob pravem času na montaži....
Mislim da je tako za večino stvari v avtu. Možno pa je da se to prakticira če se enak avto dela v dveh različnih tovarnah, in iz ene avte pošiljajo na zahodni trg, iz druge pa na vzhodni trg.

Sicer pa proizvajalca avtomobilov ne zanima količina izmeta, ta izmet zanima samo proizvajalca delov, saj lahko kupcu dobavi in zaračuna samo dobre kose, zato je v interesu proizvajalca avtomobilov da dobiva najboljšo kvaliteto. Vprimeru da se ugotovi da je kos izven dogovorjenih standardov lahko proizvajalec samo upa da kos še ni bil vgrajen na avto saj drugače nosi vse stroške vpoklicev vozil, tako javnih kot tistih ki se izvedejo pri rednih servisih pa zanje lastnik avta sploh ne ve.;)

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter Če sep 05, 2013 4:48 pm

Tole je že totalen offtopic, ampak tole o snopih glavnih kablov ne drži povsem. BMW že od leta '90 (vsaj od takrat, če ne že od prej), naroči inštalacijo po meri za točno določen avto oz. kombinacijo opreme v njem, redki (US trg) pa imajo puščeno inštalacijo za določeno dodatno opremo.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po okt 14, 2013 9:26 am

mardy je napisal/-a:Zdravo,

Torej včeraj sem šel k mehaniku in kaj hitro sva ugotovila, da so sprednji diski potegnjeni oz. zviti zaradi udarca pri zaviranju, torej je čeljust zagrabila disk in ga zvila - tako kot sem tudi sam domneval. Sprednje diske je zato menjal, ploščice pa ker so skoraj nove gor (3000 km prevoženo), tudi še brez utorov, jih je malo pobrusil, ter nazaj namontiral.

Tresenja pri zaviranju več ni. :)

lp!

Zdravo,

od mojega zadnjega posta je tema malenkost zašla... :)

Torej moj "polet" oz. zaviranje z bankine je še zgleda pustilo nekje neke posledice... :( Tresenja pri zaviranju več ni, to so bili diski krivi, sem pa opazil da ko se peljem preko kakšnih jam ali grbin (makadam, slaba cesta) čutim rahle udarce v volanu. Ne vedno, ko je kakšna večja jama se čuti udarec. Kaj bi znalo to biti narobe?

Sicer so na servisu kao pregledali vse vitalne dele, ampak dvomim da so v redu pregledali... :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 14, 2013 10:53 am

Volanski končniki.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: jure5j in 11 gostov