Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mardy
Novinec

Dušilna loputa vw golf 4 sdi

Napisal/-a mardy Sr avg 21, 2013 7:58 am

Zdravo,

Ker več ne najdem vzroka pri izpuhu glede zelo nadležnega "kovinska" zvoka pri naglem pospeševanju v 2. in 3. brzini tam med 1500-2500 rpm, me zanima, če je možno da je za ta zvok kriva dušilna loputa?

Slika

Snel sem cev ki pride iz zračnega filtra, ter loputo nekako očistil, le-ta ni bila kaj dosti zapacana. Nato če z roko potolčem po njej se sliši neko žvenketanje v delu kovine zraven lopute (na slikici desno zraven lopute), verjetno je tam notri motorček ali kaj.

Mimogrede, bilo mi je malo čudno, da je bila loputa odprta ko sem jo čistil, avto je bil ugasnjen, verjetno se ob kontaktu zapre?

Torej je možno da je za ta kovinski zvok pri pospeševanju kriva dušilna loputa?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Dušilna loputa vw golf 4 sdi

Napisal/-a Fan Sr avg 21, 2013 8:58 pm

Pozdravljeni

V koliko je kaj narobe z dušilno loputo, se to lepo vidi na testerju, ko jo nameravate skalibrirati. Po čiščenju je potrebna kalibracija/nastavitev

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Če avg 22, 2013 8:32 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

V koliko je kaj narobe z dušilno loputo, se to lepo vidi na testerju, ko jo nameravate skalibrirati. Po čiščenju je potrebna kalibracija/nastavitev

Lep pozdrav

Čiščenje verjetno ni potrebno če lopute nisem demontiral iz motorja oz. je odklopil ali pač? Ker je bila odprta sem jo kolikor se je dalo previdno očistil s krpo in wd-40. Kaj pa glede rožljanja če potolčem po njej z roko, je morda to krivo za kovinski zvok kot ga opisujem?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če avg 22, 2013 2:09 pm

Pozdravljeni

Za rožljanje preverite. izpuh, zaščitne in toplotne plehe in ostale reči pod pokrovom motorja, kako so pritrjene. Opisujete nadležni zvok samo v določenih rpm, to bi lahko nekaj hodilo v resonanco pri tresljajih ( slabo pritrjeno ). Predvidevam, če bi dušilna loputa spuščala določene zvoke, bi jih stalno, ne samo občasno.

Lep pozdrav

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Sr apr 09, 2014 6:53 pm

Pozdrav spet,

@Fan in ostali mojstri...

Za rožljanje še nekako nisem našel vzroka. Pri izpuhu se plehi nikjer ne dotikajo, in izpuh ima lepo fraj hod levo-desno brez dotikanja karoserije, tako da rahlo že brez idej... En znanec mi je rekel, da bi naj bila kriva ta cev oz. del izpuha - pletenica (ovoj je iz pletenega jekla), notri pa je kot harmonika, ki pride tam na začetku pri mašini ven. V tej cevi je nek del, ki baje začne tak žvenketat čez cajt. Drugače jekleni ovoj je že sicer zelo načet, ampak se nikjer ne dotika zaščitnega pleha. Morda bi bilo kaj na tem ? Po katalizaroju če z roko vdarim se nič ne sliši, tako da sem ga nekako izključil iz opcije.

Pride pa pletenica tam baje okrog 150€, tako da ni ravno jo iti kar tak zamenjat, pol pa morda nebi bilo to krivo :(.

Nisem še uspel posneti tega zvoka, zato pa sem našel na netu en videu, ko ima en tip identične probleme z teh "kovinskim" zvokom. Ima sicer VW Boro, ampak ta kovinski zvok-žvenketanje ali kakor koli ga poimenujem pa je identično.

00:02, 00:21 se to lepo sliši, pa potem tu in tam še med vožnjo.

http://www.youtube.com/watch?v=xRonpWC3SvY

Ideje?

Drugo vprašanje pa imam glede čiščenja dušilne lopute. Omenil sem, da sem jo sčistil, ampak le kot je bila vgrajena. Sedaj pa bi jo še bolje očistil na način, da bi najprej odklopil akumulator, jo snel, previdno očistil s za tem namenjenim sprejem, nato zmontiral nazaj, in priklopil spet akumulator. A jo moram potem vseeno kalibrirat, če odklopim akumulator s čim bi prespelil računalnik?

Lp!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr apr 09, 2014 7:53 pm

Pozdravljeni

Kakor je meni znano, je menjava gibljive cevi na izpuhu cca 40€ material + delo.
Ko se čisti dušilno loputo jo je potrebno ponovno nastaviti, sicer se sama nastavi, koliko se pač nastavi, vendar fine nastavitve je potrebno opraviti s testerjem.
Kaj ko bi, lokalnega mehanika/mojstra/popoldanca, vzel v vozilo in ga zepeljal en krog ............................. predvidevam, da vam bi hitro povedal, kaj vas moti. Ne bojte se, ne grizejo :)

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr apr 09, 2014 8:00 pm

Mene je na seatu l.2001 prišla menjava gibljive z delom 60 evrov.
Loputo spucaš po potrebi, če avto crkuje na mestu, drugače pustiš, ker menda jo lahko tud z večkratnim pucanjem uničiš, čeprav v to dvomim, kar sem slišal. Mogoče je pa kdo odpiral elektronski del :huh:

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po apr 14, 2014 7:12 am

Pozdrav,

Evo problem rešen. :) Kriva je bila pregibna cev na izpuhu (pretenica), ki je že bila načeta in tako "proizvajala" ta zvok. Cena posega je bila 65€.

lp!

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Če maj 22, 2014 7:28 am

mardy je napisal/-a:Pozdrav,

Evo problem rešen. :) Kriva je bila pregibna cev na izpuhu (pretenica), ki je že bila načeta in tako "proizvajala" ta zvok. Cena posega je bila 65€.

lp!

Evo...zvok je spet nazaj po dobrem mesecu dni, oz. se počasi vedno bolj pojavlja, tako kot je bilo v stanju pred menjavo pretenice. Nimam več idej počasi. :(

Stara pletenica je bila že zelo nacefrana in s tem bolj pregibljiva, več vibracij izpuha, ta nova pa je bila še v bolj trdnem stanju, bolj toga, in ni omogočala takšnih vibracij izpuha. Nevem, to si razlagam po kmečki pameti. Po drugi strani pa ima izpuh več kot zadosti fraj lufta gor/dol/levo/desno in se nikjer ne more dotikat kakšnega pleha... Da bi kak lonec bil zanič? Zgleda bom še moral enkrat avto dati na kanal, pa en ginekološki pregled...

Je pa zadeva zelo moteča, se že včasih ljudje obračajo, kaj te to ruži na cesti ko kje speljem :(

Lp!

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če maj 22, 2014 8:19 am

Koliko pride rabljena loputa za ta avto? Že ki VW ima poceni rezervne dele.

Poleg tega, zakaj SDI sploh potrebuje loputo od gasa? Lahko bi mu dali stikalo, itak je tako švoh motor da ne rabiš niti dozirat gasa
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če maj 22, 2014 9:33 am

nakonc boš ugotovu da vbrizg ni nastavljen pa da klenka ko pospešuješ...
sam ti prej raj zamenjaj pol avta....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če maj 22, 2014 12:58 pm

Pusti tako kot je, če je prej bil mir, ko si menjal gibljivo potem ni panike, nekje na izpušnem sistemu ti to dela, drgne ali pa je kakšen lonec že bolj bogi, lahko tudi znotraj. Sčasoma

Sam počakam, da dokončno razpade potem se pa v v nekaj sekundah vidi kaj je narobe.

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 Če maj 22, 2014 1:53 pm

ojnica je napisal/-a:Pusti tako kot je, če je prej bil mir, ko si menjal gibljivo potem ni panike, nekje na izpušnem sistemu ti to dela, drgne ali pa je kakšen lonec že bolj bogi, lahko tudi znotraj. Sčasoma

Sam počakam, da dokončno razpade potem se pa v v nekaj sekundah vidi kaj je narobe.

samo te tvoje izjave so samo cudo za toliko casa se ne more unicit gibliva cev razen ce je iz slabega materiala.ce je drugacen zvok nekaj ni vredu najprej bi priklopil na tester ker je mozno kot je rekel abbe moznost klenkanja kar lahko unici bat ce tester ne pokaze nic bi pa iskal drugje.jaz sem imel tako isto problem pri golfu 4 ko sem z visjo hitrostjo najahal na robnik in polomil spodnjo plastiko ki pa je vibrirala in spuscala nenavadne glasove

LP.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po maj 26, 2014 6:20 pm

Dokončno je bil kriv prvi lonec, vzrok je bila dotrajanost. In ko je bil segret je žvenketal ob vibracijah (naglo pospeševanje, zaviranje z motorjem v klanec, itd.).

Upam da je zdaj to to.

Lp!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov