Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Fiat tipo 1,4 i.e. ne gre v nobeno prestavo

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 4:37 pm

Pozdravljeni

Torej po menjavi sklopke (sachs komplet kit) sedaj pri pritisnjeni sklopki ter vžganem motorju ne gre v prestavo, avto sicer nekoliko krene, vendar
v prestavo ne gre - nobeno. Dvakrat sem že imel menjalnik dol, ker sem mislil, da je kaj narobe s potisnim ležajem ali pa košaro in vse zgleda normalno,
vendar v nobeno prestavo ne gre. Ko je motor ugasnjen se lepo šalta. Kje sem ga polomil ?

Fiat tipo 1,4 i.e., 51 kilovatov, 94. letnik

hvala za pomoč, lp
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Fiat tipo 1,4 i.e. ne gre v nobeno prestavo

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 5:04 pm

Takole na prvo žogo zajebava sklopka. Je prava? Si lamelo prav obrnil? (pri nekaterih se lahko hitro zafrkneš)... Če je žica samonastavljiva je lahko tu problem... Pa vzvode, si pregledal?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 5:11 pm

sklopka naj bi bila prava je ista kot stara, žico se ravno sedaj hecam in jo štelam gor in dol in ni samonastavljiva, lamela je obrnjena pravilno na njej piše
gearbox side, pojma nimam kaj je narobe, še enkrat se mi pa neda podirat :roll:

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX So nov 16, 2013 5:11 pm

pri ugasnjenem avto dela vse bp ko laufa se ne da šaltat ?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 5:16 pm

pri ugasnjenem avtu dela vse bp, lepo se šalta v vse prestave, edino ko pri ugasnjenem avto stisnem sklopko in dam v prvo in ga probam premaknit
ne gre, ker očitno sklopka ne spusti, pri prižganem pa sploh ne gre v prestave....

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 5:17 pm

Pa se sliši, da sklopka oddvaja- ponavadi v prostem teku lahko slišiš rahlo brnenje menjalnika, ko pritisneš sklopko pa utihne. Veš kaj mislim? ;)

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 5:21 pm

ni slišati nič, stisnjena sklopka ali spuščena.....

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 5:25 pm

Ko je avto ugasnjen daš v prestavo in vžgeš, se ne premakne... Kaj pa če je zajla odklopljena (preveč spona in ne popusti)? Imajo vilice potisnega ležaja kaj zračnosti, če poizkusiš z roko premakniti (tam kjer se natakne žica)? Če ročno daš v prestavo na "vilicah" menjalnika? S tem bi nekako izločil žico in vzvode. Polosovini sta gotovo celi?
Če ni kaj od tega bi pomislil na to, kakšna je bila montaža...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 5:49 pm

zlica22 je napisal/-a:Ko je avto ugasnjen daš v prestavo in vžgeš, se ne premakne... Kaj pa če je zajla odklopljena (preveč spona in ne popusti)? Imajo vilice potisnega ležaja kaj zračnosti, če poizkusiš z roko premakniti (tam kjer se natakne žica)? Če ročno daš v prestavo na "vilicah" menjalnika? S tem bi nekako izločil žico in vzvode. Polosovini sta gotovo celi?
Če ni kaj od tega bi pomislil na to, kakšna je bila montaža...

avto ko dam v prvo in prižgem skoči, vilice imajo minimalno lufta in so ga imele tudi pred demotažo, možno je tudi, da mogoče lamela ni čisto v centru, oziroma
se je pri montaži premaknila, ko se je natikalo os menjalnika na lamelo.......polosovini sta celi in se vrtita...

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 6:01 pm

Skoči, ampak se ne pelje? Pa brez zajle? Če je res vse v redu bo treba stvar še enkrat podreti. Če bi bila lamela toliko iz centra, menjalnik nebi skočil gor.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 6:14 pm

zlica22 je napisal/-a:Skoči, ampak se ne pelje? Pa brez zajle? Če je res vse v redu bo treba stvar še enkrat podreti. Če bi bila lamela toliko iz centra, menjalnik nebi skočil gor.

se tudi zapelje ja, brez zajle v prvi isto potegne in se zapelje, ja je res, da menjalnik nebi šel gor in pa tudi uporabil sem orodje za centrirat lamelo (kratki podaljšek za gedore), ne vem, bo ga treba zgleda pelat na servis, pa še u garaži je in pred njo je klanec, a joj kaj mi je to treba :? pa ko bi prvič menjaval sklopko bi še rekel, vendar sem to že počel in je špilalo brez problema, pojma nimam kje sem ga sedaj polomil..........
,

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So nov 16, 2013 6:18 pm

Sklopka ti ne odvaja, zakaj je temu tako, je pa več razlogov. Nepravilna oz. napačna montaža, nepravilen komplet, poškodovana oz. počena košara. Je mogoče tudi košara samonastavljiva... v kar dvomim, ampak vseeno, raje vprašam, kot ne.

Kot so že rekli, je žica sklopke ok, ko pritisneš na stopalko zavore, kolikšen hod ima vzvod potisnega ležaja?
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 6:30 pm

Lahko poizkusiš še s podlaganjem zajle (da jo bolj povleče) vsaj za preizkus, ampak dvomim da bo kaj bolje.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 6:41 pm

zlica22 je napisal/-a:Lahko poizkusiš še s podlaganjem zajle (da jo bolj povleče) vsaj za preizkus, ampak dvomim da bo kaj bolje.

zajlo sem podložil, ampak ni pomagalo, komplet je pomoje pravi, ker je enak staremu, košara ni samonastavljiva, poškodovana tudi ni, hod potisnega ležaja
pa ne vem koliko je..........aja še to pedal sklopke je sedaj kar precej trd ne vem zakaj..........

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 So nov 16, 2013 7:11 pm

Pri svoji nekdanji Mx5 sem imel podobno težavo (ne spomnim pa se več detajlov), kasnejo smo zamenjali cilindrček sklopke. Strošek je bil par deset € in zadeva je bila s tem sanirana. :D

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So nov 16, 2013 7:13 pm

Pozdravljeni

Ali se je menjalo komplet: košara, lamela in potisni ležaj???? Po opisu sodeč, je narobe obrnjena lamela, ali napaka na košari ................. v vsakem primeru pa je potrebno sneti menjalnik :(
In ja, ko se zvon usede na blok, je lamela 1000% v sredini, drugače na more biti :)

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 7:45 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Ali se je menjalo komplet: košara, lamela in potisni ležaj???? Po opisu sodeč, je narobe obrnjena lamela, ali napaka na košari ................. v vsakem primeru pa je potrebno sneti menjalnik :(
In ja, ko se zvon usede na blok, je lamela 1000% v sredini, drugače na more biti :)

Lep pozdrav

Ja menjalo se je komplet sachs, lamela je obrnjena pravilno, in tudi na njej piše gearbox side, se pravi smer proti menjalniku, zgleda da bo treba spet že tretjič snemat menjalnik -upam da gre v tretje res rado :D, koliko pa mislite da bi to koštalo na servisu glede na to, da dele že imam ?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So nov 16, 2013 7:45 pm

xsara je napisal/-a:
zlica22 je napisal/-a:Lahko poizkusiš še s podlaganjem zajle (da jo bolj povleče) vsaj za preizkus, ampak dvomim da bo kaj bolje.

zajlo sem podložil, ampak ni pomagalo, komplet je pomoje pravi, ker je enak staremu, košara ni samonastavljiva, poškodovana tudi ni, hod potisnega ležaja
pa ne vem koliko je..........aja še to pedal sklopke je sedaj kar precej trd ne vem zakaj..........

Če je vse ok, kot praviš je pač material zanič. Si 100% prav obrnil?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara So nov 16, 2013 7:59 pm

zlica22 je napisal/-a:
xsara je napisal/-a:

Če je vse ok, kot praviš je pač material zanič. Si 100% prav obrnil?

Ja lamela gre tako ali tako samo na en način notr, nekak trotl zihr sistem :D ko sem v drugo snel menjalnik, sem si tudi ogledal košaro in potsni ležaj in sta bila videti brez poškodb, razn če je mogoče že ena malenkost preveč, da recimo uniči tist peresca na košari, mislim da so povita ali kaj podobnega, aja potisna košara je bila tudi privita z 18 nm z moment ključem, še nekaj je možno, da se je snel potisni ležaj, samo potem ne bi bilo upora na pedalu, v resnici pa je pedal trd,, vse bolj se mi zdi da nekaj v tem kompletu od sachsa neki ne špila

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So nov 16, 2013 8:19 pm

Pozdravljeni

V koliko so na košari zvita peresa ................. :) :) :) :) :) :) je bila lamela narobe obrnejena, košara privita, potisni ležaj je pa vse povil - iz tega naslova je razlaga, zakaj bi bila stopalka lahko trda
Kakorkoli že, kar piše na lamelah je bolj tko, tko ................... mehanik/mojster/popoldanec, ve točno kako je lamela pravilno obrnjena.
Ja koliko to pride na servisu, ne vem, bo potrebno preveriti na tistem servisu kjer se bo to delalo. Vsekakor pa vsaj dvakrat več, kot pa če bi se že na začetku menjalo - šola je draga :)

Lep pozdrav

PS

Včasih ne razumem nič......................
- če je vse tako kot mora biti, ni potrebno nič podlagati, kako bi pa se to videlo, da je na novem vozilu kar nekaj podloženo ............... ali pa da se menja potrošni material in piše v navodilih za menjavo, to je pa potrebno podložiti.
Zadnjič spremenil Fan, dne So nov 16, 2013 8:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov