Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mirko123
Nov uporabnik

Berlingo cuka vsako zimo (še v garanciji)

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 3:48 pm

Marca 2012 sem kupil berlinga multispace. Vse lepo in prav do novembra 2012, ko mi je avto začel cukat. Cuka mi največkrat zjutraj, ko grem v službo po kakih 10 minutah vožnje. Takrat moram dodajati in spuščati gas, da potem preneha cukat. Če pa pedalko za gas držim konstantno, je cukanje vedno močnejše in avto se dobesedno trese kot centrifuga na pralnem stroju. Ko to cukanje mine, je potem načeloma vredu, ni pa vedno tako. Če je hladno, potem avto cuka tudi na poti iz službe. Včasih ga celo tako duši, da ko pritisnem pedalko za gas do konca, avto sploh nič ne pospešuje ali pridobi na hitrosti, ampak ga samo trese.
Novembra 2012 sem najprej nekajkrat obiskal en pooblaščen servis kjer so mi nadgradili firmware in zamenjali en senzor. Po nekaj obiskih niso imeli več ideje kaj bi bilo narobe zato sem jih imel dovolj in sem avto začel voziti okrog januarja 2013 na drug pooblaščen servis. Tu so mi zopet nadgradili firmware in opravili neke nastavitve. Ni pomagalo. Nato je bil narejen redni servis, toda cukanje je ostalo. Okoli aprila 2013 so govorili, da bojo zamenjali injektorje, a na koncu so zamenjali EGR ventil. Avto je nehal cukat, toda izgleda, da zaradi tega, ker se je otoplilo saj mi ves ta čas ni niti enkrat cukalo do novembra 2013, ko so se vse težave ponovile.
Vsakič, ko pridem do serviserja in se pogovarjam, ga vidim, da nima več ideje kaj bi lahko bilo. Avto je še kake 3 mesece v garanciji, jaz pa sem že obupan, da tega ne bojo znali popraviti v garancijskem obdobju. Naveličam sem neprenehnih obiskov pri serviserjih, saj sem jih opravil več kot prej vse skupaj v 20 letih odkar imam izpit za avto.
Mi lahko prosim svetujete kaj naj naredim?
Zadnjič spremenil mirko123, dne Ne dec 08, 2013 9:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Berlingo cuka vsako zimo (še v garanciji)

Napisal/-a mucek Ne dec 08, 2013 4:12 pm

Imel zelo podobno situacijo (Meriva) - po mesecu in pol na servisu niso naredili nič pametnega (kljub daljinski povezavi avta v nemčijo itd.). No, potem sem ga odpeljal še k Mateju Žunu (Šentvid), ki servisira mi avtoplin in po uri je že vedel kako in kaj (dodobra razštelani dročniki). Je rekel, da je bilo za to mašino odpret - da samo računalnik tega ne pokaže, na enih servisih pa kaj več že ne znajo kot na tester priklopit ...

LP, g

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 4:45 pm

mucek je napisal/-a:Imel zelo podobno situacijo (Meriva) - po mesecu in pol na servisu niso naredili nič pametnega (kljub daljinski povezavi avta v nemčijo itd.). No, potem sem ga odpeljal še k Mateju Žunu (Šentvid), ki servisira mi avtoplin in po uri je že vedel kako in kaj (dodobra razštelani dročniki). Je rekel, da je bilo za to mašino odpret - da samo računalnik tega ne pokaže, na enih servisih pa kaj več že ne znajo kot na tester priklopit ...

LP, g

Pa ti je kaj klenkal avto? Ker za dročnike berem, da vsi pišejo, da jim klenka. Meni pa ne.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne dec 08, 2013 5:00 pm

Za kateri motor točno gre?
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 5:55 pm

1.6 HDI 90BVM

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek Ne dec 08, 2013 5:57 pm

mirko123 je napisal/-a:Pa ti je kaj klenkal avto? Ker za dročnike berem, da vsi pišejo, da jim klenka. Meni pa ne.

V bistvu niti ne ... Naj ti za finto pogledajo to, ker situacija je res točno ista (poleti bp, ko je postalo mraz pa veselica :) )

Lp, g

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne dec 08, 2013 7:04 pm

Pozdravljeni

Pripeljete vozilo v servis ( pooblaščencu ), pustite mu ključe in naročite, da vas naj pokličejo, ko bo vozilo urejeno. V koliko vam ga ne uredijo v 45 dneh ................ je pa splošno znano kaj se nato dogaja. Ko vas pokličejo, vozilo prevzamete zjutraj, da je vozilo hladno in preden prevzamete vozilo, se z mehanikom/sprejemnikom zapeljete en krog. Preprosto ko pasulj! Vsaj dokler je vozilo v garanciji ...............................
Ko ne bo več, se zjutraj priklopi tester, snemanje paramatreov in na vožnjo, to se ponovi ko je toplo, ter pogleda posnetke, pa se vidi kaj nagaja - seveda na vaše stroške :)

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 7:30 pm

To mi je čisto jasno in to bi tudi naredil, če ne bi bil odvisen od avtomobila in če bi imel še en avto. S partnerko se vsak dan voziva v službo na različnih krajih (jo odložim). Na servisu mi dajo nadomestni avto, ki ga moram vrniti, ko je popravilo (ne)opravljeno.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne dec 08, 2013 7:56 pm

Glede potekle garancije naj te za to isto okvaro ne skrbi,ker še vedno ni odpravljena in takrat ko bo odpravljena imaš na to stvar še vedno eno leto garancije.Upam da imaš kake naloge,račune ipd.Malo piši generalnemu zastopniku za SLO in če še ne bo OK še kam drugam.

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 8:03 pm

Vse delovne naloge shranjujem. Bom pisal generalnemu zastopniku.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne dec 08, 2013 8:42 pm

mirko123 je napisal/-a:To mi je čisto jasno in to bi tudi naredil, če ne bi bil odvisen od avtomobila in če bi imel še en avto. S partnerko se vsak dan voziva v službo na različnih krajih (jo odložim). Na servisu mi dajo nadomestni avto, ki ga moram vrniti, ko je popravilo (ne)opravljeno.

Pozdravljeni

Tako, kot to izvajata sedaj, to enako delata z nadomestnim vozilom, dokler ne bo vaše vozilo popravljeno.

Lep pozdrav

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Ne dec 08, 2013 9:07 pm

Mi lahko prosim še to poveste ali sem upravičen do brezplačnega nadomestnega vozila, če je vozilo še v garanciji, ker v avtetehni vis so mi hoteli zaračunati za nadomestno vozilo. Kamor ga sedaj vozim pa mi ne zaračunajo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne dec 08, 2013 9:28 pm

Pozdravljeni

Da ste upravičeni do brezplačnega nadomestnega vozila, ni pogoj, vozilo v garanciji, temveč je potrebno vedeti naravo napake. V koliko je narava napake krita s strani garancije, ste upravičeni do brezplačnega nadomestnega vozila, v nasprotnem primeru pa ne.

Lep pozdrav

xam
Nov uporabnik

Napisal/-a xam Po dec 09, 2013 6:26 pm

Jest sem imel isto tezave pozimi poleti pa nic in sicer mi je nagajal povratni vod nafte tisti del cevi ki je zelezen kjer se hladi in sem tisti del vzel ven in vstukal plasticno cev in adijo problemi

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

xam
Nov uporabnik

Napisal/-a xam Če dec 12, 2013 7:14 pm

p 206

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe dec 13, 2013 2:13 pm

1. Nadomestni avto ti pripada na vsakem servisu (načeloma tudi pri rednem, pri garancijskih pa sploh! ni pa nujno da bo enak itd)
2. Napaka, ki ima enake simpotme in se v garanciji ne reši, se jo rešuje BREZPLAČNO tudi po preteku garancije, saj se smatra da ni bila odpravljena, v garanciji pa lepo piše, da je serviser dolžan odpraviti vse napake, ki niso sled normalne uporabe v 45ih dneh znotraj garancije. Tako da se nimaš kaj bat, seveda pa čimprej pot pod noge h serviserju in ne čakaj do izteka garancije. Pojdi mogoče do Rodexa v Domažale - ga vsi zelo pohvalijo.

Jaz bi naredil popolnoma enako kot je rekel FAN, avto pripelješ tja, ključ pustiš, ko bo zrihtano pokličite. Ko te pokličejo se greš zapeljat en krog s serviserjem/odgovorim in če napaka ni odpravljena, avta enostavno ne prevzameš...

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 So dec 14, 2013 4:09 pm

Badzo je napisal/-a:2. Napaka, ki ima enake simpotme in se v garanciji ne reši, se jo rešuje BREZPLAČNO tudi po preteku garancije, saj se smatra da ni bila odpravljena, v garanciji pa lepo piše, da je serviser dolžan odpraviti vse napake, ki niso sled normalne uporabe v 45ih dneh znotraj garancije. Tako da se nimaš kaj bat, seveda pa čimprej pot pod noge h serviserju in ne čakaj do izteka garancije. Pojdi mogoče do Rodexa v Domažale - ga vsi zelo pohvalijo.

Sem šel brati Zakon o varstvu potrošnikov ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200498&stevilka=4288 ).
V 16. členu v 4. točki piše:
(4) Proizvajalec je dolžan zagotoviti popravilo in vzdrževanje izdelka, za čas garancijskega roka oziroma njegovega podaljšanja brezplačno, po poteku le tega pa proti plačilu tako, da servis opravlja sam ali ima sklenjeno pogodbo o servisiranju z drugo osebo.

Kaj pa se zgodi po preteku garancijskega roka pa nič ne piše. Sem pa našel na strani Tržnega inšpektorata republike slovenije tole:
Če podjetje v okviru garancije ne odpravi napake ali po preteku skupnega roka 45 dni izdelka ne zamenja, lahko tržni inšpektor zoper proizvajalca ukrepa z izrekom globe, ne more pa z odločbo naložiti podjetju, da napako odpravi oziroma zamenja izdelek, saj mu zakon takšnega pooblastila ne daje. Svoj zahtevek lahko tako potrošnik, če ga podjetje prostovoljno ne izpolni, uveljavlja le po sodni poti.

http://www2.gov.si/mg/tirs/tirs.nsf/f1?OpenFrameSet&Frame=main&Src=/mg/tirs/tirs.nsf/0/5E534F79FB1B4145C125731D0027CCD3?OpenDocument

To pa pomeni, da 4. točka 16. člena ZVPot v takem primeru ni v prid potrošniku, saj mora pravico iskati na sodišču.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Če jan 23, 2014 7:32 pm

Imam podobno težavo. Citroen Berlingo Multispace letnik 2012, 1.6HDI 90KM. Prvo zimo mi ni nič cukalo, zdaj se mi je pa že nekajkrat zgodilo, da mi je avto začel kar zlepa cukati. Vedno ko je zunaj mrzlo in motor še nima delovne temperature. Enaki simptomi kot jih je opisal moj predhodnik. Avto ima prevoženih 17.800km, v garanciji do oktobra.

Ni mi jasno da bi bila midva edina s tem problemom, glede na to da je na cesti polno Berlingov. V kratkem bom šel delati redni servis in od njih zahteval da opravijo to napako. Samo bojim se da glede na zgoraj napisano še sami ne vedo njenega vzroka.

citron
Nov uporabnik

Napisal/-a citron To feb 14, 2017 7:32 am

Pozdravljeni. Vem da je tema že stara vendar se isti problemi pojavljajo tudi pri meni , imam pa citroena c4 1,6 hdi letnik 2013. Prosim , če ima kdo kakšno informacijo glede tega cukanja , ki se pojavlja tudi pri mojem avtu ( ko je mrzel cuka - kratek čas ). Tudi pri meni serviser ne ve kaj bi bilo , tester pa ne pokaže napake.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov