Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MihaelS
Nov uporabnik

RENAULT TWINGO-OLJE V LOPUTI ZA ZRAK

Napisal/-a MihaelS Po dec 16, 2013 6:38 pm

Pozdravljeni!

Potrebujem pomoč in sicer v loputi za zrak imam olje, ki pa prihaja iz oduška iz motorja. Sedaj sem sicer odušek speljal z cevjo pod avtomobil, ampak tako žal ne more ostati :). Avto ima 190.000 prevoženih in dela kot urca, le to me moti da imam olje v loputi zraka. Ali morda kdo ve ,ali je že imel kdo pri katerem avtomobilu takšen problem in, kaj bi to lahko bilo narobe? Morda tefloni ali batni obročki? Ali kakšen strošek popravila bi lahko bil? Na renault servisu so mi rekli, da je lahko tudi kompresija. Avto je letnik 99, 43kw. Avto mi zares dobro služi in ga še nebi rad en čas zamenjal, ker poraba je majhna in za službo ne rabim boljšega. Če še potrebujete kakšen drug podatek, le napišite :)

Prosim za pomoč.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: RENAULT TWINGO-OLJE V LOPUTI ZA ZRAK

Napisal/-a Fan Po dec 16, 2013 7:41 pm

Pozdravljeni

Najprej naj vam mehanik izmeri kompresijo, postavi diagnozo in okvirni strošek. Ko se bo vedelo kaj se bo delalo, se lažje odločate, kako in kaj.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nejc90
Nov uporabnik

Napisal/-a Nejc90 Po dec 16, 2013 8:52 pm

Filter za zrak je novi?

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS To dec 17, 2013 5:13 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Najprej naj vam mehanik izmeri kompresijo, postavi diagnozo in okvirni strošek. Ko se bo vedelo kaj se bo delalo, se lažje odločate, kako in kaj.

Lep pozdrav

To so mi na Renault servisu enako rekli. Bom šel do mehanika, da izmeri, hvala.

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS To dec 17, 2013 5:14 am

Nejc90 je napisal/-a:Filter za zrak je novi?

Odkrito povedano, sem filter za zrak vzel ven in ga nimam :). Bom pa kupil danes novega :)

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To dec 17, 2013 9:04 am

MihaelS je napisal/-a:

Odkrito povedano, sem filter za zrak vzel ven in ga nimam :). Bom pa kupil danes novega :)

Zakaj pa to? Ne bom moraliziral, a vseeno ne razumem te odločitve.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To dec 17, 2013 12:11 pm

MihaelS je napisal/-a:

Pametno početje ja....... Kot že rečeno, najprej preverit kompresijo, potem dalje. Sicer bo pa o tem @ojnica, kaj več povedal :lol:

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX To dec 17, 2013 9:59 pm

zlica22 je napisal/-a: Sicer bo pa o tem @ojnica, kaj več povedal :lol:

:D

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS Sr dec 18, 2013 3:19 pm

Filter imam zunaj le nekaj dni. Ja, bo bolje, da grem do mehanika in, da izmeri kompresijo. Ve slučajno kdo, koliko je srošek, če so zanič batni obročki ali tefloni?

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 Sr dec 18, 2013 3:44 pm

velik je .odvisno gdo ti po to popravljal in kaj je narobe. bi znalo bit okoli 1 do 2 tisoc ker ko ti to razsraufa je potrebno tesnila menjat to je skoraj generalka motorja

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS Sr dec 18, 2013 3:49 pm

aereo132 je napisal/-a:velik je .odvisno gdo ti po to popravljal in kaj je narobe. bi znalo bit okoli 1 do 2 tisoc ker ko ti to razsraufa je potrebno tesnila menjat to je skoraj generalka motorja

1-2 tisočaka? Če je to res, potem se ne splača popravljati. Bom videl, kaj bo mehanik rekel.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Sr dec 18, 2013 4:52 pm

aereo132 je napisal/-a:velik je .odvisno gdo ti po to popravljal in kaj je narobe. bi znalo bit okoli 1 do 2 tisoc ker ko ti to razsraufa je potrebno tesnila menjat to je skoraj generalka motorja

Traparija. 2000 v primeru, da je material zlat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr dec 18, 2013 5:10 pm

zlica22 je napisal/-a:Traparija. 2000 v primeru, da je material zlat.

X2
Pa še takrat bi bilo ceneje :)
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS Sr dec 18, 2013 5:31 pm

Fan je napisal/-a:
zlica22 je napisal/-a:Traparija. 2000 v primeru, da je material zlat.

X2
Pa še takrat bi bilo ceneje :)

Malo sem sicer prebiral na Renault forumu in sem zasledil, da je cena teflonov, gre za 8V motor, 8€ komad in tudi glave ni potrebno jemati dol, vse to piše tam :). Tako je eden napisal. Zdaj, če je res, ne vem. Mogoče kdo ve, ki se s tem ukvarja? Mslim pa, da tudi če se vzame glava dol ne more to stati 1000 ali 2000€. Toliko ne stane nov motor :).

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Sr dec 18, 2013 6:00 pm

Glej. Sploh se (še) ne ve kaj je. Sami tefloni so poceni. Na sploh material za ta avto ni drag. Če bi jih iz nekega razloga menjal, z nekaj spretnosti glave ni potrebno snemat. Če se iz nekega razloga odstranjuje glava pa to za sabo potegne še komplet tesnila, semeringe itd., frezanje/brušenje glave, kit zobatega jermena, vodno črpalko, hladilno tekočino, olje, filtre, kakšen nov vijak, teflone, poliranje/brušenje sedežev ventilov.... Če se že spravljaš pošteno obnavljat, to pomeni še vsaj menjavo obročkov, ležajev glavne gredi. Včasih še brušenje+honanje bloka motorja, brušenje glavne gredi. Ampak to so že druge stvari.

MihaelS
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaelS Sr dec 18, 2013 6:04 pm

zlica22 je napisal/-a:Glej. Sploh se (še) ne ve kaj je. Sami tefloni so poceni. Na sploh material za ta avto ni drag. Če bi jih iz nekega razloga menjal, z nekaj spretnosti glave ni potrebno snemat. Če se iz nekega razloga odstranjuje glava pa to za sabo potegne še komplet tesnila, semeringe itd., frezanje/brušenje glave, kit zobatega jermena, vodno črpalko, hladilno tekočino, olje, filtre, kakšen nov vijak, teflone, poliranje/brušenje sedežev ventilov.... Če se že spravljaš pošteno obnavljat, to pomeni še vsaj menjavo obročkov, ležajev glavne gredi. Včasih še brušenje+honanje bloka motorja, brušenje glavne gredi. Ampak to so že druge stvari.

No, to vse me je zanimalo. Bom videl, kaj bo rekel mehanik in bom napisal, kaj je narobe in kakšne so rešitve. Hvala vsem.

206driver
Nov uporabnik

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a 206driver Ne dec 22, 2013 10:36 pm

zdaj nevem če sme jaz b****...ampak vseeno.a ni tam tale oddušek za oljne hlape,ker pač tam mora biti,saj je to tovarniško tam in nevem zakaj bi ga enostavno speljal druigam torej pod avto.Torej bo pod avtom kapljalo olje,kolikor ga pač pride skozi tisti oddušekl.
Ker sem na alfi isto imel tkop narjeno tale oddušek za olje in je tudi bila loputa zapacana od tega olja in enostavno razdreš zadevo in spucaš z sprejem za čiščenje za loput in je problem rešen za nadačlnjih xxx km.
Jaz sem na svoji ščistil loputo in je bilo dobrih 65.000 km brez problema,pol je pa tragično končala na avtocesti :roll:
Kolk je meni znano tam zelo malo olja pride po tisti cevki not v cev za zrak,torej pred loputo.
Dajte tisti povedat,ki bolj veste zakaj je pol sploh speljan tale jeb*** oddušek pred loputo not v cev? Da zapaca loputo mi je jasno ampak koristi po nebene ali pač?

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne dec 22, 2013 11:44 pm

sploh nevem kaj se ukvarjaš s tem oljem v loputi.
1. to majo vsi avti.
2. avto je že tok star da se to ne splača popravljat
zj si to odkril in te brije kaj je narobe.
ti maš olje tm v loputi že 100.000 kmpa avto še vedno dela.
pr vsakmu servisu naj ti mehani spuca loputo pa boš tko naprej se vozu še naslednjih 100.000 km.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po dec 23, 2013 2:17 am

206driver je napisal/-a:zdaj nevem če sme jaz b****...ampak vseeno.a ni tam tale oddušek za oljne hlape,ker pač tam mora biti,saj je to tovarniško tam in nevem zakaj bi ga enostavno speljal druigam torej pod avto.Torej bo pod avtom kapljalo olje,kolikor ga pač pride skozi tisti oddušekl.
Ker sem na alfi isto imel tkop narjeno tale oddušek za olje in je tudi bila loputa zapacana od tega olja in enostavno razdreš zadevo in spucaš z sprejem za čiščenje za loput in je problem rešen za nadačlnjih xxx km.
Jaz sem na svoji ščistil loputo in je bilo dobrih 65.000 km brez problema,pol je pa tragično končala na avtocesti :roll:
Kolk je meni znano tam zelo malo olja pride po tisti cevki not v cev za zrak,torej pred loputo.
Dajte tisti povedat,ki bolj veste zakaj je pol sploh speljan tale jeb*** oddušek pred loputo not v cev? Da zapaca loputo mi je jasno ampak koristi po nebene ali pač?

Fizika in osnove delovanja vplinjača (spet fizika), ti dasta vse odgovore...
Odušek enostavno more bit ker se vsaka kapljevina(olje) širi in krči s temparaturo (prvi pogoj). Ker se olje v motorju zelo segreje se pojavijo hlapi (drugi pogoj...hlapi morajo nekam it drugač bi bil v motorju pritisk).
Speljano je za zračni filter (da hlapi ne pacajo filtra) in pred loputo zaradi tega , da motor sesa zrak preko lopute in tako meša gorivo-zrak. Če bi bilo speljano za loputo bi motor sesal direkt oljne hlape ne bi pa sesal dovolj zraka preko lopute.
Včasu jugičev in stoenk smo vsi imeli speljan ta oddušek pod avto.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Sr dec 25, 2013 9:53 pm

ker motor? d7f?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: joztom in 3 gostov