Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Ritmičen hrup pri vožnji

Napisal/-a Marsovček To dec 17, 2013 5:49 pm

Pozdravljeni mojstri! Iščem konstruktivne ideje o vzroku sledeče težave: pri vožnji se nekje iz sprednjega desnega dela sliši ritmično "klikanje". Še najbolj spominja na zvok kolesa (pecikla) v prostem teku. Ta zvok se pojavlja samo med ~ 100 in 130 km/h, ni odvisen od obratov motorja in ne od pospeševanja/zaviranja. Nekoliko manj izrazit je v desnih ovinkih, kolikor je pač mogoče na avtocesti delati ovinke.

Pomislil sem na homokinetični zglob, vendar so manšete cele. Res pa ima avto za sabo 300 kkm.

Uporabniški avatar
muzgan
Nov uporabnik

Re: Ritmičen hrup pri vožnji

Napisal/-a muzgan To dec 17, 2013 5:55 pm

Preveri, če je zašel v profil pnevmatike kakšen tujek.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To dec 17, 2013 6:07 pm

Lahko da je zglob vseeno suh,lahko pa da je ležaj pri koncu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To dec 17, 2013 10:00 pm

čare je napisal/-a:Lahko da je zglob vseeno suh,lahko pa da je ležaj pri koncu.

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček Sr dec 18, 2013 8:28 pm

Odlično. Kako pa razlikujem med enim ali drugim?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr dec 18, 2013 10:02 pm

Upam, da ni nič narobe, ker pišem v to temo, ampak mi se zdi povsem brezveze odpirat novo temo za mojo težavo.

Vozil sem prehitro in začelo me je zanašati, ko sem zadel v rob ceste, ki je v bistvu hrib (trava), na avtu razen par prask ni nobene škode, hitrost je bila pred trkom okrog 60 km/h, potem pa me je začelo zanašati (zaledenela cesta) in sem zletel. Avto takoj dal na prvo varno mesto, pregledal, opazil da so poškodbe skoraj nične. Šel sem naprej vendar mi med vožnjo vsake toliko nekaj škripa (kot nepodmazana vrata), ne zapored, ampak občasno, ne glede na hitrost. Občutek imam, da se škripanje pojavlja spredaj (udaril sem s prednjim delom avtomobila).

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr dec 18, 2013 11:49 pm

Marsovček je napisal/-a:Odlično. Kako pa razlikujem med enim ali drugim?

Pozdravljeni

Lepo, sname se manšeto iz homokinetike in se vidi. Ko je zglob zunaj, se enostavno na roke preveri ležaj.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček Pe dec 27, 2013 1:06 pm

Update:
Danes sem malo razkopal podvozje. Zunanji zglob je poln masti. Notranjega nisem razdiral, manšeta je cela in pri vzdolžnem premikanju osi se sliši čmokotanje, tako da sklepam, da plava v masti. Noben zglob nima zračnosti. Kolesni ležaj izgleda normalen, zračnosti ni, vrti se tiho in gladko.

Odstopa pa sledeče: zglob vilice (kugla) ima nekaj zračnosti. Ležaj, v katerega je vpet sredinski del desne polosi, se sicer komaj kaj vidi, vendar se mi zdi, da vidni del (stranski pokrov) pri vrtenju osi gre nekoliko počasneje kot os. Bi lahko karkoli od naštetega povzročalo hrup?

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Pe dec 27, 2013 6:27 pm

Pozdravljeni, zanima me kako lociti med tem ali je lezaj ali homokenticni zglob?
Pri meni se slisi pri voznji naravnost nekaj vendar ne vedno ter zadnjic po voznji cca 120km je bil desni malo bolj topel ter levi je bil kok nekako malo masten na zunanji strani (ko je feltna gor na sredinjski luknji pri vijaku)

Lp

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček Pe dec 27, 2013 7:21 pm

Če je platišče mastno, je precej verjetno počena manšeta homokinetičnega zgloba in mast frči naokrog. Za silo lahko stanje manšete oceniš tako, da kolo zaviješ do konca v eno stran in se bo deloma prikazala. Sicer pa avto na kanal ali pa sneti kolo.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Pe dec 27, 2013 7:29 pm

Mastno je nekako tukaj. To je potem manseta? Je lahko to tudi vzrok takega globokega zvoka (vendar ne vedno in zvok je prekinjajoc) ali je obvezno že zanič zglob?

Lp
Priponke
Car_hub_cotter_pin.jpg

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe dec 27, 2013 7:35 pm

Voziš se dalje, sčasoma se zvok ojača če začne švižgat tulit je ležaj, to se dobro sliši pa tudi pri dvignjenem avtu ko se prosto zavrti kolo. Pri zglobu pa dela tk tk kt izrazit glasen zvok pri obračanju.

V obeh primerih, če odpove zglob/ležaj ostaneš na cesti, če pa ležaj pa boš ko v rusiji k jim odleti kolu. Imel sem te težave z ležaji, zglobi.... Lahko pa so tudi gume.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Pe dec 27, 2013 8:07 pm

Zaminivo je da je tvok globok ter ritmicen nad 100km/h. Ter globok zvok kot nekak da bi bile gume vendar so nove.

prpar
Nov uporabnik

Napisal/-a prpar Sr jan 08, 2014 8:56 pm

problemi v pokanju zglobov so zaradi luknjic ki se naredijo v zglobu teško jih boš odkril če zgloba popolnoma ne razkopleš tudi če je manšeta cela in nekako pride voda notri zagotovo zariba.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Sr jan 08, 2014 9:20 pm

Sem preveril manšete in zgledajo kot nove (vendar so mehke, vrjetno je tako prav ali bi korale biti trde). In okoli manšet niti malo masti. Mislim da se ne zastopimo kje tocno je bilo malenkost masti.
Vendar ce bil zglob potem bi se slisalo tudi na parkiriscu in to vedno? Tako pa se slisi samo na ac in se to globok zvok.

Mast je bila tukaj.
http://shrani.najdi.si/?N/tI/37GAqvW5/2 ... 151422.jpg

prpar
Nov uporabnik

Napisal/-a prpar Sr jan 08, 2014 9:32 pm

manšete so zelo različnih trdot nekatere celo plastične... kot pravim v zglobu je lahko še vsa mast vendar se naredi luknjica... se pravi po poti kugle (v zglobu je 6 ali 8 kugel) ki tečejo se zaradi trenja oz izpodrivanja materiala ker vedno teče po eni strani nastanejo luknjice katere so potem zelo glasne ali pa skoraj nič.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 11 gostov