Nasveti in napotki ter povpraševanja...

123belt123
Nov uporabnik

temperatura dizel motorja

Napisal/-a 123belt123 Če dec 19, 2013 7:43 pm

Zdravo vsem.
Zanima me sledeče za avto golf 4 sdi 98l. Zdaj v teh mrzlih časih mi je vedno temperature vode na števcu izpod 90 stopinj. In kadar je kak daljši klanc sploh ne pride do 90 stopinj, če se pa spuiščam po klancu pa pade tudi ispod 70. Ali je to normalno in če kaj škoduje motorju. Ali naj spredaj pred hladilnikom nastavim kak karton? Drugač se pa števc kumaj po kakih 7 kilometrih začne dvigati, vozim pa z niskimi obrati. Večino časa pod 3000.
Hvala vsem in lep pozdrav.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: temperatura diesel motorja

Napisal/-a TrijoAdijo Če dec 19, 2013 7:49 pm

Očitno ti je termostat prdnu.
pri tem motorju se cager začne hitro dvigat. V mrzlem vremenu pa zelo malo niha.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Pe dec 20, 2013 9:12 am

V mrzlih dneh je to čisto normalno.
V kolikor je vklopljeno gretje se motor ohlaja...sploh pri vožnji navzdol...

V primeru da izklopiš gretje (ventilator na 0) bo motor prej segret.
Termostat je čisto ok.
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 20, 2013 9:52 am

WMB je napisal/-a:V mrzlih dneh je to čisto normalno.

Termostat je čisto ok.
Nič ni normalno. To so povsem navadni simptomi defektnega termostata. Ko je avto enkrat segret, se ne bo več ohladil pod delovno temperaturo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe dec 20, 2013 10:35 am

Možno, da mal šteka, drugače pa spremljal v teh bolj toplih dneh kaj se dogaja.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Pe dec 20, 2013 12:09 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Očitno ti je termostat prdnu.

X 2

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Pe dec 20, 2013 2:07 pm

Mene tudi nekaj zanima okrog termostata pa da ne odpiram nove teme ... ni sicer dizel je pa Golf: Golf 4 1.4 l.99.

Pred cca pol leta zamenjan termostat (uradni servis), kake 2 meseca nazaj pa se je začelo pojavljati:
- kazalec pride do 90 bistveno kasneje kot včasih
- včasih z 90 po daljši vožnji pade nazaj na 0 in se ne glede na to koliko km prevozi ne postavi nazaj na 90
- včasih pa kazalec samo niha med cca 70 in 90, kar se prej tudi ni dogajalo

Zanima me, če je glede na simptome možno, da je še kaj drugega narobe razen termostat?

LP

Uporabniški avatar
no-body
Novinec

Napisal/-a no-body Pe dec 20, 2013 2:15 pm

Energetik81 je napisal/-a:

Termostat je čisto ok.
Nič ni normalno. To so povsem navadni simptomi defektnega termostata. Ko je avto enkrat segret, se ne bo več ohladil pod delovno temperaturo.

no tudi to ni čisto res.Če je avto segret na 90 stopinj in če se ti na primer spuščaš po 5 km klancu in imaš gretje na rečmo 25 stopinj bo temparatura motorja padla.a ni logično?ko se spuščaš navzdol ni dotoka bencina oziroma motor poganjajo kolesa(motor bremza).Motor ne proizvaja toplote ti u kabini jo pa porabljaš.Vem pa da ne smejo biti extremna nihanja na kazalcu temparature

Uporabniški avatar
no-body
Novinec

Napisal/-a no-body Pe dec 20, 2013 2:17 pm

sim je napisal/-a:Mene tudi nekaj zanima okrog termostata pa da ne odpiram nove teme ... ni sicer dizel je pa Golf: Golf 4 1.4 l.99.

Pred cca pol leta zamenjan termostat (uradni servis), kake 2 meseca nazaj pa se je začelo pojavljati:
- včasih z 90 po daljši vožnji pade nazaj na 0 in se ne glede na to koliko km prevozi ne postavi nazaj na 90

Zanima me, če je glede na simptome možno, da je še kaj drugega narobe razen termostat?

LP

greje ti normalno skozi ves čas?lahko da je v okvari senzor temparature vode.Ti imaš 4 pinskega in mislim da je plave barve.2 pina greta na ventilator, 2 pina pa na števec temparature.Sem imel podoben problem.Termostat je normalno delal,grel je tudi na števcu pa se kazalec ni premaknil niti za mm.Krivec je bil senzor

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Pe dec 20, 2013 5:39 pm

Energetik81 je napisal/-a:

Termostat je čisto ok.

Še vsak VW se je ohladil, ko si vozil pozimi z ogrevanjem in neobremenjenim motorjem (npr klanec navzdol, pod 2000 obratih).
V kolikor imaš v štartu (od vžiga naprej) prižgano gretje (npr 22) se bo ogrevanje motorja podaljšalo.
Jaz naprimer v takem primeru rabim 15-20 kilometrov, brez gretja pa v slabih 10 kilometrih je cager na 90 stopinj.

Zadnjič sem vozil na -5 stopinj, avto stal cel dan, do avtoceste cca 20 kilometrov in se je vozilo zaradi megle v 4 prestavi med 50 in 60 na uro, pri cc 1500 obratih, avto se da AC ni segrel, cager na 60 stopinjh....šele obremenjen na AC je dosegel 90.
FOLCIKA - SCIROCCO

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Pe dec 20, 2013 5:55 pm

no-body je napisal/-a:
sim je napisal/-a:Mene tudi nekaj zanima okrog termostata pa da ne odpiram nove teme ... ni sicer dizel je pa Golf: Golf 4 1.4 l.99.

LP

greje ti normalno skozi ves čas?lahko da je v okvari senzor temparature vode.Ti imaš 4 pinskega in mislim da je plave barve.2 pina greta na ventilator, 2 pina pa na števec temparature.Sem imel podoben problem.Termostat je normalno delal,grel je tudi na števcu pa se kazalec ni premaknil niti za mm.Krivec je bil senzor

Greje normalno in tudi vse ostalo dela normalno, samo števec za temperaturo niha. No v mojem primeru je odvisno od dneva...včasih je vse ok, včasih niha, se ne premakne... samo segreje se pa vsakič kasneje kot pred menjavo termostata...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe dec 20, 2013 6:32 pm

sim je napisal/-a:
no-body je napisal/-a:

LP

Greje normalno in tudi vse ostalo dela normalno, samo števec za temperaturo niha. No v mojem primeru je odvisno od dneva...včasih je vse ok, včasih niha, se ne premakne... samo segreje se pa vsakič kasneje kot pred menjavo termostata...

Verjetno senzor temperature vode nagaja. Zamenjaj ga.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 20, 2013 10:03 pm

no-body je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Nič ni normalno. To so povsem navadni simptomi defektnega termostata. Ko je avto enkrat segret, se ne bo več ohladil pod delovno temperaturo.

no tudi to ni čisto res.Če je avto segret na 90 stopinj in če se ti na primer spuščaš po 5 km klancu in imaš gretje na rečmo 25 stopinj bo temparatura motorja padla.a ni logično?ko se spuščaš navzdol ni dotoka bencina oziroma motor poganjajo kolesa(motor bremza).Motor ne proizvaja toplote ti u kabini jo pa porabljaš.Vem pa da ne smejo biti extremna nihanja na kazalcu temparature
Ne, ne bo padla. Zakaj misliš, da motor bremza po klancu dol? Ker spreminja kinetično energijo v toploto s pumpanjem/stiskanjem zraka in trenjem. Pri dolgih spustih se termostat spet zapre, gretje kabine na 25° pa tudi ne porabi silnih kilovatov.
Recimo ko se jaz spuščam s Pokljuke pozimi, na vrhu pri -10°C prižgem motor. Do doline se praktično ne dotaknem gasa, ves čas motor bremza tako da praktično brez kaplje bencina pridem v dolino. Kljub temu da imam gretje na max, se motor ogreje tam do nekje 70°C. In to je primer iz prakse.
Če bi pa že na vrhu imel delovno temperaturo in ogreto kabino, bi jo pa zihr ohranil do doline.
To kar je OP opisal je skor zihr pokvarjen termostat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 20, 2013 10:07 pm

LP
Pred leti je podobno počel naš Polo 1,4 l.97. Sicer ne med 70 in 90, ampak med 90 in rdečim poljem. Sicer je potem problem sam od sebe izginil, ampak skor zihr je to bila težava s samim števcem. Ker števec je pri zmerni vožnji po ravnem v ene pol minute prišel na rdeče polje, potem pa v 10s padel nazaj na 90. Skor nemogoče, da bi se tako hitro spreminjala temperatura vode.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 20, 2013 10:45 pm

Tisti ki tle gor pišete, da temperatura niha ali da se avto shladi in podobne hecne stvari si vsaj enkrat v življenju probajte lastiti novejši avto.
Temperatura vode pri ogretei mašini niha nekje, približno +-5 stopinj pa nima veze ali je zunaj +30 ali -30 vse drugo je nekaj narobe
Lp

123belt123
Nov uporabnik

Napisal/-a 123belt123 So dec 21, 2013 7:36 am

Ja zdravo ponovno.
Ucer zvečer sem se peljal iz žužemberka proti litiji in niti enkrat ni šel števec čez 85 stopinj. Vedno okrog 70-85. Tudi v klancu za na bogensperk ni šel čez 85 pa sm ga mal steral do 4000 obratov. Po klancu navzdol pa je padlo do okrog 68 stopinj. Zunaj je nla pa temperatura okro 4-7 stopinj.
Kaj pol je zagotovo termostat zanič al je to klasika na starejsih avtih. Aja pa gretje je bilp skor vedno izklopljeno. Hvala vsem za odgovore in lep pozdrab.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So dec 21, 2013 9:07 am

Ista težava imel pred leti na polotu, menjal termostat in problem rešen.
Zadnjič spremenil ojnica, dne So dec 21, 2013 4:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So dec 21, 2013 3:56 pm

123belt123 je napisal/-a:Ja zdravo ponovno.
Ucer zvečer sem se peljal iz žužemberka proti litiji in niti enkrat ni šel števec čez 85 stopinj. Vedno okrog 70-85. Tudi v klancu za na bogensperk ni šel čez 85 pa sm ga mal steral do 4000 obratov. Po klancu navzdol pa je padlo do okrog 68 stopinj. Zunaj je nla pa temperatura okro 4-7 stopinj.
Kaj pol je zagotovo termostat zanič al je to klasika na starejsih avtih. Aja pa gretje je bilp skor vedno izklopljeno. Hvala vsem za odgovore in lep pozdrab.

Še enkrat: Termostat te yebe. Mam avto s takim motorjem pred bajto parkiran in se motor pri -10 stopinjah sicer malce počasneje ogreje,ampak ko se cager enkrat postavi na sredino, je vedno tam, pa ne glede na način vožnje.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So dec 21, 2013 5:55 pm

Po klancu nima kaj padati, ali imaš vse spodnje obrobe motorja izgubljene. Temperatura v zdravem sistemu stoji na mestu, zato pa imaš termostat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So dec 21, 2013 9:01 pm

pskoda je napisal/-a:Temperatura vode pri ogretei mašini niha nekje, približno +-5 stopinj pa nima veze ali je zunaj +30 ali -30 vse drugo je nekaj narobe

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], primo7777 in 16 gostov