Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mišek
Uporabnik

Peugeot 307, sprednje luči

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 1:06 pm

Zdravo!

Ima kdo na forumu P307, da bi povedal kako mu kaj svetijo kratke luči?
Jaz imam letnik 2006, ima lečo in H1 žarnica je za kratko, H7 je pa dolga (ravno obratno kot jih ima večina). V glavnem kratke luči svetijo porazno, v primerjavi s Cliotom, ki ga ima punca, ravno tako 2006 letnik. Če je cesta suha se še nakako vidi, ko pa je mokro, je pa kot da bi si s žepno svetilko svetil, ki ima že napol prazne baterije.
Imam ga dve leti, ker skoz vozim, niti ne morem rečti kako je na začetku svetilo, zadnje čase mi pa res daje občutek, da bi moralo to malo bolje svetit. Sem zadnjič na servisu omenil, je rekel, da so leče take bol mlečne, da bi morale biti bolj "bistre", da bi se pa to kaj razdrlo, očistilo pa se menda ne da. Zdaj pa ne vem.
Ima kdo podoben problem, kako to rešiti?

čare
Mojster foruma

Re: Peugeot 307, sprednje luči

Napisal/-a čare Pe dec 27, 2013 1:26 pm

Lahko ti njih pucaš,daješ neke extra žarnice ampak stara leča je stara leča in te reši le xenon kitajček za nekih 40€ ali nove luči ki niso poceni oz so kake kopije ki niso vredne pol qrca.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Pe dec 27, 2013 1:30 pm

Ce nimas bistre lece, mogoce lahko probas resiti s kaksnim finim brusnim papirjem ali pa obnoviti. Ampak to bolj malo pomaga, odvisno kolk so poskodovane. Drugace dobis kopijo komplet luci, ki tudi dober svetijo in odbijajo svetlobo zarnice.
Drugace kar dosti 307 vidim, ki imajo te tezave, da imajo lece ze tko zlizane. Moj je 04 pa teh tezav nimam in celo boljse mi svetijo, kot pri mojem drugem vozilu astra (2011)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 2:13 pm

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe dec 27, 2013 2:53 pm

Če imaš zbledelo plastiko jih spoliraj in menjaj žarnice za tiste z večjo svetilnostjo in bo nekoliko bolje. Možno je še sneti luči in jih razdreti ter fizično očistiti lečo.. pri tem gre lahko zlahka ali pa se kaj zalomi in potem sledi nakup novih luči.

Enako težavo je imel kolega na passatu l.01, ki imajo ravno tako lečo in že v osnovi od novega niso kaj prida svetile. Po obdelavi in menjavi žarnic se je stanje precej izboljšalo in je zadovoljen z rezultatom. Sam bi šel še korak dlje in luči razdru in poskusil očistiti lečo pa je rekel, da zaenkrat ni potrebe. Razmišljal je še o vgradnji xenon kita, ki bi mu ga montiral lokalni avtoelektričar za cca 130€ pa je to misel opustil. Nove luči ne pridejo v poštev zaradi cene.

pred:
Slika
Slika

potem:
Slika
Slika

Lp
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe dec 27, 2013 2:58 pm

Jaz mu xenon zmontiram za pol cene kot mu je rekel štromar.40€ je garnitura pa pol ure dela in komot naredi sam.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe dec 27, 2013 3:04 pm

Mogoče najprej probaj obrisat lečo z notranje strani, s pomočjo kakšne gaze (če se da priti skozi lukno)...

Potem pa, mogoče probaš s kakšnimi močnješimi žarnicami, recimo H1 70W (več ne, že to je +30%).... sicer je to nelegalno.... ampak ksenon kit je tudi... Najprej preveri, kakšne varovalke imaš za kratke luči.. 55W žarnica pri 12V vleče okoli 4,6A, 70W pa okoli 5,8A ... predvidevam, da so v avtu za kratke luči vsaj 2×10A (če ne 15A), tako da kar se tiče stikal in napeljave, ne bi smelo biti problemov (varovalka je najšibkješi člen tokokroga).

Drugo pa so toplotne obremenitve... sicer luč izgleda kar velika, tako da pomoje ne bi smelo biti problemov... recimo na tujih forumih sem zasledil, da ljuje ki uporabljajo OSRAM rally H7 65W, nimajo nobenih problemov, tako da pomoje bi tudi tale 70W žarnica morala iti skozi....

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe dec 27, 2013 3:08 pm

Močnejša žarnica-še več toplote-še prej skurjena parabola

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 3:42 pm

Plastika, je še dokaj dobra, malce bledi v smeri smerokaza, tam skozi, ko leča sveti, je pa skoraj nepoškodovana. Jaz imam občutek, da je leča ne prepušča tako kot bi morala, oz. da parabola ne odbija vredu.
A se da te luči razdret, pa lečo očistit.oz pogledat, kaj je znotrjar - vzroka za slabo svetilnost? Na servisu mi je rekel, da to ne moreš nič razdirat (dopuščam možnost, da ne ve :roll: )
Oz. kdo bi mi to lahko očistil? Ker nove luči so predrage, še kopija je preveč, 220 eur dat za luči. Na Cliotu, ki sem ga imel pred tem, sem menjal luči, dal gor kopije od Depota, pa je dobro svetilo (tam je že plastika bila čisto rumena), samo tam so prišle obe luči 90 eur, ker so še bile H4.

Če kdo ve, kam dat te luči porihtat, samo poliranje plastike ne bo dosti pomagalo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe dec 27, 2013 3:51 pm

Se je preverilo na ebay-u?
Hahahaha ............... primerjava s Cliotom, pa ni ravno realna

Preverite še tu http://www.prigo.si/ obnavljajo/polirajo sprednje luči
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 3:56 pm

Noja, realna ali ne, luč je pa ravno tako. Je pač problem, da z novimi generacijami cene samo rastejo, čeprav bistvu (da osvetli cesto) ostaja enako.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe dec 27, 2013 4:08 pm

Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 27, 2013 4:14 pm

Ti imaš probleme z lečo oz bi bilo potrebno luč razdret (po youtube poglej kako) in očistit notranji del leče
Lp

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 4:22 pm

Ja sej to sparšujem, kdo bi mi leče spucal, tisto poliranje / obnavljanje zunanje plastike ne bo pomagalo. Sam se ne grem s tem špilat, vrjetno moraš imeti kar pravi pristop, da ni na koncu še slabše, ali pa da kaj ne polomiš.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe dec 27, 2013 5:14 pm

Najprej si moraš biti na jasnem, ali je umazana leča ali skurjena parabola? lečo vidiš s prostim očesom od zunaj in znotraj.
Poizkusi posvetiti v luč, da vidiš kaksna je parabola. Če je skurjena parabola, te ne reši nobena močnejša žarnica, tudi xenon ne. Preostane samo menjava parabole ali enostavnejša rešitev, menjava komplet žarometa.
Si razmislil o nakupu rabljenih luči?

Primerjava s Cliotom je neumestna. Tvoja luč je večja, kar pomeni dražjo izdelavo, ima lečo, ki je Clio nima, materiali so drugačni, "steklo" žarometa je boljše....če se voziš en razred boljše kot s cliotom, potem tudi odpri denarnico, ko je treba ta razred vzdrževat.....oprosti, vendar tako je. Kot bi primerjal servis Clio vs. A8, saj se pri obeh menja olje in filtri ne?

lp
Freude am Fahren

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 7:22 pm

Ne vem kaj je slabo, leča ali parabola. Jaz zaenkrat samo vem, da luči bol rdečkasto svetijo.
Ker ne vem kakšna mora biti leča, ki je ok. Moja je taka "mlečna". A če posvetiš v lečo, bi moral videti parabolo zadaj? Nisem še to poskusil, ampak mislim, da se to pri meni ne bo dalo videti, ker steklo parabole nima tašne prosojnosti, da bi videl čistost parabole.

Kar se tiče luči od Cliota in od P307....ja večja luč je ja, bolj zakomplicirana, sveti pa slabše, tako da po tem, luči niso dorasle klasi avta. Kot sem reko, punca ima Cliota 3 isti letnik, luči bistveno bolje svetijo, in zunanja plastika je kot nova, pri mojih pa se že pozna zob časa. Tako da, "steklo" ni boljše.

Kakšen bi naj bil sploh namen teh leč??

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe dec 27, 2013 9:04 pm

Podirat ti jih ne bo šel nihče oz. ja mogoče najdeš koga ki pa za posledice n bo odgovarjal (če se kaj zlomi) in tudi tisti ki parabole na novo naparja ti luči ne bo šel podirat ampak mu boš moral parabolo prinest.Če j leča mlečna še ni tak grozen problem pri svetilnosti ampak je v večini primerov problem parabola...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe dec 27, 2013 10:12 pm

Se pravi, da potem zadeva ni popravljiva, če to noben noče naredit? Kaj potem, voziš tako, ko pa ti dopi**i pa ni druge, kot da iščeš druge luči?

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe dec 27, 2013 10:22 pm

mišek je napisal/-a:Se pravi, da potem zadeva ni popravljiva, če to noben noče naredit? Kaj potem, voziš tako, ko pa ti dopi**i pa ni druge, kot da iščeš druge luči?

Sicer ne vem, kak ima to rešeno tvoj avto, ampak na A4 sem leče dobil ven, spucal in sestavu nazaj. Razdira se pa iz zadnje strani, leča pa je notri prišraufana s tremi vijaki. Svetujem, da luč odmontiraš in pogledaš če se da kaj naredit.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe dec 27, 2013 10:27 pm

Pozdravljeni

Tovarniško ni bilo mišljeno, da se bo podirale, temveč komplet menjalo. Torej je nesmisel pričakovati, da bo nekdo prevzel odgovornost na sebe, če se kaj odlomi.
Lahko pa sami doma poderete, date v pečico luč ali pa jo segrevate s fenom ( za plastiko ) in ko začne lepilo popuščati gre narazen. če se bo premalo segrelo ...................... lahko poči pri podiranju. če se bo preveč segrelo .................. ne bo kaj podirati.
Osebno menim, da za vaše vozilo aftrmarket roba ni draga - seveda če se jo bo dalo vgraditi....................
Kontaktirajte uporabnika @hippo ...................... mogoče vam lahko kaj ugodnega uredi

Lep pozdrav

PS

Če je pa sestavljeno z vijaki ...................... je polovica že zmaga
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov