Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Temperatura motorja raste in pada

Napisal/-a luxxx7 Po jan 20, 2014 10:33 pm

Pozdravljeni, imam problem na Peugeotu 207 1.4 75km, namreč kazalec temperature niha od 50°C pa vse do 70°C, noče niti priti do delovne temperature torej 90°C. Termostat odpira normalno torej voda kroži, senzor temperature smo menjali in ni razlike, v avtu gretje dela normalno. Je še mogoče kje drugje kakšen senzor, rele, ki bi lahko delal težave?
Drug problem je v tem, da ima avto v mirovanju porabo 1,8A na akumulatorju, ampak ne najdem skritega porabnika, vse varovalke so cele, odklopil sem tudi radio... Kakšen predlog?

Hvala že vnaprej za koristne informacije!

Scorp84
Stalni uporabnik

Re: Temperatura motorja raste in pada

Napisal/-a Scorp84 Po jan 20, 2014 10:43 pm

Termostat lahko normalno odpira, tudi ce se pokvari ( vsaj danes tako izdelujejo). Problem se pojavi, ker se ne zapira, ko je treba. Ampak sele ko konretno pade temperatura vode.

Glede porabnika, varovalko po varovalko jemlji ven, da ugotovis, kater porabnik je.

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Po jan 20, 2014 10:52 pm

Torej je krivec za to sigurno termostat?

Sem tako delal in pri vsaki odstanjeni varovalki pomeril tok in pri nobeni ni konkretno padel... :roll:

buhti
Stalni uporabnik

Napisal/-a buhti Po jan 20, 2014 11:58 pm

Sam sem glih pred kratkimi menjal termostat. Imel sem podobno težavo. Sem prišel do 90 stopin samo na AC. Ko sem zavil dol in bremzal z motorjem, je padla na cca 75-80 stopin temp. Zamenjaj termostat. Strošek 15€

Lp
Slika

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To jan 21, 2014 12:04 am

buhti je napisal/-a:Sam sem glih pred kratkimi menjal termostat. Imel sem podobno težavo. Sem prišel do 90 stopin samo na AC. Ko sem zavil dol in bremzal z motorjem, je padla na cca 75-80 stopin temp. Zamenjaj termostat. Strošek 15€

Lp

No če je res problem v termostatu, ga bo zamenjal. Cena pa je na pooblaščencu slabih 80€, v trgovini z avtodeli pa +-50€...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 21, 2014 12:59 am

Pozdravljeni

Vseeno pa bi pred menjavo termostata preveril, kaj pravi ventilator, da se ta ne prižiga prehitro - posledično pade temperatura. Prižiga ga rele, ki je vgrajen za masko - stalno na udaru in vlagi, ko "zapika" deluje malo po svoje, kjub termo stikalu na hladilniku. Skratka, kakšen podroben pregled je cenejši, kot menjava delov in na kraju napaka ostane.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To jan 21, 2014 7:14 am

Glede porabnika: imas kaksno dodatno instalacijo, kot je recimo akustika, alarm itn... poglej ce so kabli celi, ce ne bo treba elektricarju dat, ker se je lahko kaksen rele, v motornem prostoru zataknil.

Nejc90
Nov uporabnik

Napisal/-a Nejc90 To jan 21, 2014 11:17 am

Kdaj je bilo merjeno v "mirovanju"? Takoj po ugasnitvi ali?

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To jan 21, 2014 12:39 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Vseeno pa bi pred menjavo termostata preveril, kaj pravi ventilator, da se ta ne prižiga prehitro - posledično pade temperatura. Prižiga ga rele, ki je vgrajen za masko - stalno na udaru in vlagi, ko "zapika" deluje malo po svoje, kjub termo stikalu na hladilniku. Skratka, kakšen podroben pregled je cenejši, kot menjava delov in na kraju napaka ostane.

Lep pozdrav

Če pustim avto prižganega na mestu na prostem teku, temperatura naraste do 70°C in se ne vklaplja ventilator, takoj ko se zapeljem pa tudi pade temperatura. Bi lahko ta rele sam pregledal, če so mogoče kontakti oksidirani, kje se nahaja?

Scorp84 je napisal/-a:Glede porabnika: imas kaksno dodatno instalacijo, kot je recimo akustika, alarm itn... poglej ce so kabli celi, ce ne bo treba elektricarju dat, ker se je lahko kaksen rele, v motornem prostoru zataknil.

Nimam nobene dodatne inštalacije vgrajene, neoriginal je samo radio, ampak ta ni krivec sem preveril.

Nejc90 je napisal/-a:Kdaj je bilo merjeno v "mirovanju"? Takoj po ugasnitvi ali?

Merjeno je bilo mirovanju ko je avto en čas stal, pozoren sem bil tudi na to, da se je tudi računalnik izklopil in potovalni računalnik zraven števcev... Problem nastaja, če recimo avto stoji čez noč in je potrebno vedno dodati gas pri vžigu, da sploh zalaufa... :huh:

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= To jan 21, 2014 12:57 pm

Glede na napisano sem tudi jaz mnenja da je termostat krivec za težavo.
Glede skritega porabnika. Si meril tok pri zaklenjenem vozilu? Ker če je bil odklenjen so določeni tokokrogi napajani in porabljajo elektriko in je tisto kar si nameril ok.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To jan 21, 2014 1:09 pm

Zihr je termostat.
Drugač pa banalno vprašanje - lučka v kabini ali prtljažniku je bila ugasnjena med meritvijo? Morda lučke na armaturki za odprta vrata?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To jan 21, 2014 8:27 pm

[quote="luxxx7"]
Če pustim avto prižganega na mestu na prostem teku, temperatura naraste do 70°C in se ne vklaplja ventilator, takoj ko se zapeljem pa tudi pade temperatura. Bi lahko ta rele sam pregledal, če so mogoče kontakti oksidirani, kje se nahaja?

Pozdravljeni

Rele se nahaja med masko in hladilnikom, v črni podolgovati škatlici.
Ko motor deluje na mestu, se segreje, ker ni hlajenja, med vožnjo piha veter in hladi hladilnik - posledično hladilno tekočino. Torej je termostat zablokiral v odprtem položaju - menjava

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 21, 2014 8:38 pm

Čaki mal kakor jaz zastopim ti tega porabnika kriviš zato,ker moraš zjutraj avto z gasom vžigat??Ti maš nekje drugje problem.

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To jan 21, 2014 8:41 pm

=swen= je napisal/-a:Glede na napisano sem tudi jaz mnenja da je termostat krivec za težavo.
Glede skritega porabnika. Si meril tok pri zaklenjenem vozilu? Ker če je bil odklenjen so določeni tokokrogi napajani in porabljajo elektriko in je tisto kar si nameril ok.

Sem, danes ponovno meril še pri zaklenjenem avtomobilu, in tok ne pade...

Energetik81 je napisal/-a:Zihr je termostat.
Drugač pa banalno vprašanje - lučka v kabini ali prtljažniku je bila ugasnjena med meritvijo? Morda lučke na armaturki za odprta vrata?

Tako je, vse je ugasnjeno.

Še mogoče kak predlog ali bo treba oditi do avtoelektričarja, da se najde ta skriti porabnik? :evil:

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To jan 21, 2014 8:45 pm

čare je napisal/-a:Čaki mal kakor jaz zastopim ti tega porabnika kriviš zato,ker moraš zjutraj avto z gasom vžigat??Ti maš nekje drugje problem.

Delno tudi, ker drugače sploh ne kresne brez gasa... Takoj ko se peljem +-10km in se napolni akumulator, vžge avto v prvo brez gasa in problema. Kaj bi pa bilo po tvoje narobe?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 21, 2014 8:54 pm

Če avto vergla in ne vžge brez pomoči gasa to nima veze z akumolatorjem,sicer pa da se prepričaš ga ekrat po prestani noči zjutraj priklopi na en avto (za pomoč) pa ravno tako ne bo zalavfal brez gasa.zakaj potem ko se po tvoje nafila akumolator zalavfa normalno??Ja ko je enkrat zalavfal bo lavfal dokler se ne bo čito ohladil.Saj poleti teh težav najbrž nimaš ali?

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer To jan 21, 2014 9:04 pm

Poznam dosti primerov, ki so mel identičen problem in je koncu biu problem v motorizirani loputi. Prišla je v poštev samo menjava.

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 To jan 21, 2014 9:14 pm

Evo bom to probal jutre, kako se bo odzval. Poleti je tudi ta problem prisoten, ampak v manjši meri, si mi dal misliti.. :-P Če ga priklopim na tester na pooblaščencu, bi moralo pokazati kaj?
Zadnjič spremenil luxxx7, dne To jan 21, 2014 9:16 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

zui
Nov uporabnik

Napisal/-a zui To jan 21, 2014 9:15 pm

poznam enega k mu je isto tko nihalo pa se je normalno vozu in ni nič menjaval!! A je kj narobe če se tko pelješ?

Uporabniški avatar
cobra11mt
Nov uporabnik

Napisal/-a cobra11mt To jan 21, 2014 9:48 pm

Menjaj termostat, pa bo težava rešena ;)
A day you didn't learn something new is a wasted day!
S8 rezervni deli
LED žarnice
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov