maniaxxx je napisal/-a:Sej to pravim da je imel tudi moj polo, imitacijo zapore difa če smo že tako natančni z izrazi in verjemi da se je njeno delovanje dobro čutilo skoraj vsak dan, zdaj pa, ali jaz čudno vozim ali ima polo slabo podvozje ne vem, vem samo, da mi je tudi vključevanja ESP bilo malodane vsakodnevni pojav, prav tako kot pri astri H pred njim.
Ker imam ravno čas, pa da enkrat za vselej razčistimo...
Tvoj avto je imel tako kot vsi običajni Poloti poleg ESP (Elektronische Stabilisierungsprogramm), ABS (Anti-Blockier-System) in ASR (Antriebs-Schlupf-Regelung) tudi EDS (Elektronische Differenzialsperre). EDS je nadgradnja ESP in ASR in pomaga samo pri lažjem speljevanju (deluje samo
do 40 km/h) na podlagah z različnim oprijemom in sicer tako, da zavira tisto kolo, ki nima oprijema in se vrti v prazno!
NI pa tvoj model imel imitacije zapore diferenciala (kar se pri VW imenuje elektronska prečna zapora diferenciala (XDS)), ki pri višjih histrostih in pri "športni" vožnji zavira notranje kolo v ovinku in tako pomaga držati začrtano smer v ovinku. Ta elektronska prečna zapora diferenciala (XDS) je (serijsko) na voljo samo pri GTI-ju, pri ostalih različicah pa ni na voljo niti serijsko, niti za doplačilo! In tako kot je že
lizard povedal, tega imitiranja zapore diferenciala (XDS) niti pod razno ne opaziš...pa sem vozil in GTI-ja in običajne Polote!

P.S.: Zanalašč sem poleg vseh kratic navajal tudi originalne nemške izraze, da se bo sploh vedelo iz kje izvirajo posamezne kratice...
P.S.S.: Vidim, da me je že
chan prehitel...
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway