Technologic je napisal/-a:Aha. Barval sem tudi letvice pa sem samo zbrusil z finim šmirgelpapirjem, pobrisal z nitrom, poštrihal z šprickitom (eno, drugo pa brez šprickita) moram povedat da se pere tud v avtopralnici dobro pa nič ne gre dol.
Kako se pa kovina pripravi na barvanje pravilno če je treba kitat. Damo kit direkt na kovino?
Letvice so plastične in ne bodo rjavele. Fora šprickita je da zapolni luknjice brušenja in razne nepravilnosti, ki se pojavijo pri obdelovanju materiala.
Priprava kovine je pa taka (malo izkušenj s predelovanjem diecastom in maketarjenjem in malo z nasveti ličarjev):
Opisal bom kako sem popravljal svoj blatnik, ki je začel rjaveti zaradi slabega popravila:
Najprej pobrusit do kovine, če je pleh rjav in pobrusit vse območje da ni niti pikice rje. Potem sem premazal s ferosolom in pustil en dan da se je posušilo ter čez pošprical primer (kupil v Merkurju v spreju) ter šel do ličarja, da mi je zakital. Poleg tega je prevlekel zadevo še z neko plastiko, taka zelena stvar, prvič slišim zanjo. Potem sem čez še enkrat špricnil primer, pobrusil robove ki so ostali od maskiranja in naslednji dan z airbrushem nanesel srebrno metalik barvo v večih slojih, 3x mist coat in 3x wet coat. Tokrat sem maskiral 5cm od roba, ki sem ga brusil prej (#1200 mokro brušenje), da sem naredil preliv. Takoj po zadnjem wet coatu pa je sledil še lak, prav tako v 3 nanosih. Čez en teden sem dobro spoliral. Malo se pozna preliv, ampak ko greš s prstom preko popravljenega dela je ta enako gladek in enako odbija svetlobo kot pleh ki ni bil barvan. Bomo videli kako dolgo bo zdržalo.
Zdaj pa še izkušnje s popravljanjem pikic od kamenčkov:
Pri maminem avtu sem se nad pikice spravil kar s čopičem in pri ličarju namešano barvo. Avto je bil megane, naj omenim da kljub temu da so bile poškodbe do pleha, ni nič rjavelo. Luknjice sem lepo prekril z barvo, brez primerja ali ferasola ali česarkoli drugega. Ko sem jih čez en teden poliral, sem vse spravil dol in nisem naredil popolnoma nič.
Pri avtu od punca (peugeot) pa so luknjice rjavele, zato sem se lotil zadeve tako kot pri svojem blatniku, le da sem delal s čopičem, ne s spreji in airbrushem, ker je premajhna površina. Delo odlično opravljeno. Bom še pri meganu 1x tako naredil.
EDIT: @technologic - odlično, blatniki. Boš povedal če bo rjavelo. Potem v drugo uporabil osnovno barvo pred kitom, pa bomo videli če se "rak" vrne.