"Miganje" ni tako zanimivo kot kupovanje, zato spet malo šopinga... Sicer sem si s časom naredil kar nekaj zaloge gum (oz. sem jih v večini dobil zraven, ko sem nabavljal platišča

), ampak sem med brskanjem ugotovil, da med njimi ni ravno kakšnih pametnih (takšnih z "delovnim" profilom in da niso ravno iz pamti veka

) za mojo petko, zato sem začel z iskanjem gum. Kot ponavadi ni veliko manjkalo da bi doktoriral iz tega

.
Do sedaj sem (sploh po slalomih in svojih "gorskih brzincih") največ premučil Michelin Pilot Exalto, ki je bila tudi moja (dosedanja) najljubša/najboljša guma (no, pa da sem v stilu z znamko avta, itak

). Sicer sem bil zelo zadovoljen tudi s Pirelli PZero Nero, ki sem jo kupil za dCija, ampak žal ne obstaja v 15"

. Nič tople vode ne bom odkrival, bom raje nabavil mišelinke.... čeprav.... kaj pa če...
Mah Grega mi je naredil lušte s tistimi "semi slick" štampami, pravzaprav mi je kar nekaj ljudi delalo lušte s semi slick gumami... In tako sem se začel zanimati za njih. Če sem že imel v mislih mišelinke sem takoj pomislil na Michelin Pilot Sport Cup, katere se mi sprehajajo po glavi že kar nekaj časa odkar sem jo videl pri lokalnem vulkanizerju. Seveda je cena teh gum kar visoka. Kljub temu bi vseeno bilo preveč enostavno, če bi jo lahko kar kupil... sicer obstaja v 15" ampak (v tistih manjših dimenzijah) samo 205/50/15, katero ne vem kam naj stiščim.
V osnovi ali pa večinoma se za R5 uporablja dimenzija 195/45/15, katera dopušča tudi nekaj igranja z višino avtomobila. Nič pa poglejmo še po ostalih street legal gumah. Kmalu sem ugotovil, da bom težko dobil kakšno "racing" gumo v takšni dimenziji

. Bom pač malo potrpel z višino avtomobila in bom začel gledati za dimenzijo 195/50/15.
Tako kot pri navadnih gumah je tudi pri SS izbire kar precej. Praktično vsak proizvajalec ima pripravljeno kakšno "rajc" gumo, tako da se je težko odločiti. Da je izbira še lažja oz. težja pa je mogoče izbirati tudi v trdoti zmesi... ful dobr če veš kaj želiš/rabiš

. Poleg Michelina je zaradi dimenzij odpadel tudi Bridgestone. Vseeno je ostalo še kar precej gumarjev. Po večini so bile cene takšnih gum nekje 3-4 krat dražje od navadnih/malo boljših gum (:shock: prav poceni pa ni tale špas, bi mogoče vseeno raje ostal pri navadnih cestnih gumah?). Zaradi cene sem začel rahlo razmišljati tudi o pravih dirkalnih gumah, ki niso bile kaj dosti dražje.
Med vsemi pa se je našel Toyo s svojo množično uporabljeno R888, ki je s skoraj polovično ceno ostalih SS gum res prav silil v nakup. Je mogoče kaj narobe s to gumo, da je tako "poceni"? Med gumami, ki sem jih do sedaj vozil so bile tudi ene iz družine Proxes, ki me sploh niso prepričale, zato sem imel še dodaten odpor do "toyote".
Za nasvet okoli takšnih in drugačnih gum sem povprašal tudi "Corsa Fahrerja", ki je verjetno res preizkusil in se podučil o vseh možnih gumah. Glede na izkušnje, ki jih ima je povpraševanje obrodilo ogromno podatkov.
Sicer bi po eni strani vseeno rad imel tiste navadne cestne mišelinke, ker res delajo poleg tega pa sploh ne kažejo kakšnih očitnih znakov utrujenosti, ampak vseeno bi po drugi strani raje imel manj profila.
Torej je sledil nakup... oziroma je sledilo iskanje..., namreč pri vseh vulkanizerjih v vesoljni Sloveniji, ki sem se jih spomnil, se ni dalo dobiti nikakršnih street legal gum

. Baje da jih zaradi varnosti ne smejo prodajati, potem nekateri jih ne poznajo (jim res verjamem), nekateri zatrjujejo da so SS gume nehali delati (:shock:

) in da naj raje kupim xy, ki jo imajo slučajno na zalogi

,... Saj je res ponavadi malo dražje kupovati v trgovinah, ampak kaj je lažjega kot odhod do trgovine, poravnati račun in odnesti/odpeljati zadevo... Mi potem ostane samo tujina?
Sicer je malo trajalo, ampak gume so doma:
Tu se malo boljše vidi:
Ko sem jih že skoraj naročil v Nemčiji so verjetno preko telepatije to začutili na gume-direkt in so jih ponovno (sicer za zelo kratek čas) dali v ponudbo

. Tako sem malo prihranil na poštnini. Sicer bi lahko v Nemčiji izbiral med tremi različicami trdote za R888 (medium, medium soft in soft), ampak sem se tako ali tako odločil za medium, ker ne bi rad uničil gum v prvem zavoju tako kot Grega

.
Zdaj pa dovolj...
LP, Primož