Počasi prihaja čas, da napišem kaj o prvih občutkih po prevoženih 1300km, ki jih nudi moj Clio 197.
Položaj za volanom:
- zaradi nastavljivega volana (ergonomski in zelo dobro odebeljen, da sede v roke ravno prav) po višini in globini, ter sedeža, ki je nastavljiv tudi v višino, res ni težko najti pravega položaja za volanom
- sedeži so zelo udobni, mogoče zmanjka kakšen dolžinski cm sedalnega dela, verjetno zaradi mojih 187 cm, bočna oprijemljivost je zelo zelo dobra, boljša (oz. maksimalna,če hočete) je lahko samo še v Recaro sedežih
- ročica menjalnika; lepo sede v roko, še lepše pa je z njo prestavljati
- aluminijaste stopalke; zaenkrat odlično
Umirjena vožnja:
- Lokalne ceste;
motor je prožen že od nekje1750 obratov (tudi v 6. prestavi lahko pospešiš od 40 km/h), od 2500 do 4000 pa kar opazno poskočnejši v prometu. Tukaj pogosto poseganje po ročici menjalnika še ni potrebno tako, da je lahko vožnja s tem RS-om zelo prijetna in neutrujajoča. Zvok, ki ga medtem oddaja od sebe izpušni sistem pa boža ušesa in prosi desno nogo, da sprosti vse decibele, ki se kopičijo ob izgorevanju 100-oktanskega goriva, kar pa lahko zelo hitro povzroči visoko prekoračitev hitrostnih omejitev. Da se to ne bi zgodilo, pa poskrbi omejevalnik hitrosti, ki svoje delo opravlja uspešno samo, do takrat, ko stopalke za plin ne pohodimo do konca.
Udobje med samo vožnjo je, kljub trdi nastavitvi vzmetenja, zelo dobro za takšen tip avta. Seveda k temu nekoliko pripomorejo tudi sedeži. Krajše neravnine se seveda najbolj občuti v zadku vozila, vendar so presenetljivo dobro zadušene tako, da ne prihaja do večjega stresanja potniške kabine. No tukaj sem lepo opazil razliko zaradi tlaka v gumah, ki je bil na začetku 2,9bar (spr./zad.), ko sem prejel vozilo (graja za mehanike, ki vozila niso pravilno pripravili za vožnjo).
Seveda sem to opazil šele čez nekaj dni (po približno prevoženih 800km), ko sem šel nastavljati pritisk zraka v gumah, da bi počasi začel iskati tisto »idealno« lego oz. obnašanje v hitreje odpeljanih ovinkih, ki ustreza mojemu »stilu« vožnje. Priporočljiv tlak v gumah je 2,2/2,0.
ESP - nepotrebno pomagalo, tudi takrat, ko je cestišče mokro.
- Avtoceste;
no, to je pa poglavje, kjer gre edina zamera 6. prestavi na kratko izračunanega menjalnika. Do hitrosti 110 km/h je vse lepo in prav, in motor prede z 3500 obrati v 6. prestavi. Pri hitrosti 130 km/h pa je že na 4000 obratih in tukaj je tudi prag, kjer je vožnja na daljši relaciji pogojno še znosna. Tukaj pa pride maksimalno do izraza tempomat, ki svoje delo opravlja odlično. Če pa zadevo pogledam s finančne plati, je pa tako prav saj vsaj tukaj odpade skrb za raznorazne stacionarne radarske kamere in kamere nameščene v policijskih vozilih.
Nadaljevanje sledi.