89gasper je napisal/-a:cruiser1 je napisal/-a:Nasploh je tempomat v kombinaciji z aut. menjalnikom resnično bolj uporaben, kot z ročnim menjalnikom praktično na katerikoli cesti (avtocesta, mesto, reginalke, lokalne...) z vzponi ali brez kjer voziš vsaj 40km/h.
Jaz bi takole rekel... prej sem imel Le Barona z ročnim menjalnikom in se mi zdi da sem pri njemu več uporabljal tempomat kot pri Thunderbirdu. Je pa pri Baronu deloval šele od 60 km/h naprej. Pri Thunderbirdu deluje že od 50 km/h ali pa že celo manj, saj niti dobro ne vem. Pa se mi zdi, da ga včasih celo manj uporabljam.... zaradi avtomatskega menjalnika.
Avtoceste si pa brez tempomata sploh ne predstavljam. Pa pri Thunderbirdu je še toliko bolj kul ker so tipke na volanu

Zanimivo!
Jaz sem pri ročnem precej manj uporabljal tempomat, kot pri avtomatiku. Pri ročnem je vedno problem pri klancih, saj moraš ročno prestaviti in takrat se tempomat izklopi

! Ali pa na avtocesti lepo pelješ s tempomatom pa se ti nekdo naserje in moraš zavirati in prestavlajti, tempomat pa se izklopi in potem spet vse od začetka

. V glavnem ročni menjalnik ti pri takih in podobnih situacijah naredi več dela zato je redkeje uporaben. Pri avtomatiku vsako situacijo na cesti rešuješ zgolj s tipkami na volanu, ni potrebe po prestavljanu in to precej olajša zadevo in prav zaradi tega jaz brez problema praktično stalno vozim s tempomatom v naselju, mestu, avtocesti.... Pri fordu in chevyju je spodnja meja tempoamta 40km/h.