ninjeti je napisal/-a:LaMike je napisal/-a:ChuckNorris je napisal/-a:na plin ga predelaj pa veš na čem si, ne pa nekega dizla za 4 jurje kupovat. lp
maš na plinarni maribor zdaj za 990eur akcijo komplet plinska inštalacija
Plinski center maribor. Ne plinarna.

off: Lamike in kak pol zadeva dela? Koliko benza ti pije? Koliko plina? Koliko se sploh splača to?
Zadeva deluje fenomenalno. Sem bil še v čet. pri njih na optimizaciji plinskega računalnika. In sedaj ni nobene razlike pri vožnji na plin in bencin. Koliko se dajansko splača. Hmm... Skupaj sem sedaj nardil 1953km in potrošil 112€ (6x sem natočil, od tega mi je prvi rezervoar napolnil Plinski center) za plin ter počasi bo 26l bencina (zadnjih 200km mi gori rezerva ampak bom še ta tank plina skuril preden dotočim bencin). Skupaj torej (bencin sem tankal ko je bil 1.43€/l) 149€. Če bi vozil le na bencin bi bilo to 187,62€ (po trenutni ceni bencina). Razlika je 38,62€ (to je računica od 22.2 do 11.3).

Računam sicer, da bo, sedaj, po optimizaciji elektornike poraba nekoliko padla (prvi revervoar plina pokurjen in je padla za 0,5l/100km). Koliko se splača naj vsak zase pretehta in zato tudi tako zelo povdarjam, da je potrebno do dobra in natančno preračunati. Meni se splača prav zaradi tega, ker sem 80% na avtocesti. Drugače ni šanse, da se računica izzide.
Tukaj bi še dodal eno misel. Vedno manj se bo plin uporabljal za kurjavo, ker je enostavno predrag. Mi smo ga inštalirali v hišo pred nekaj manj, kot 20 leti in pred 6 leti predelali hišo na "bi fuel" (služi plin le, kot backup)

. Sedaj 100% ogrevamo s toplotno črpalko, ki nam prinaša neko malenkost več, kot 1/3 stroškov, ki nam jih je prinašal plin (na plin smo letno skurili skoraj 3700€, sedaj je tega okoli 1500€ s tem, da se poleti uporablja TČ, kot klima). Prav tako, vedno več ljudi kuri na drva itd. Tukaj pa vemo, da gre za eno najcenejših oblik ogrevanja. V glavnem, jaz mislim, da kot ogrevanje plin nima prihodnosti. Kot pogonsko gorivo pa, če bo seveda držal nizko ceno v razmerju z gorivom. Kar trenutno mislim, da ne.
Pa sorry Crx-u za konkretno velik off, mogoče pa ti (ali še komu drugemu) lahko ta izračun koristi za odločitev. Podatke pa sem črpal iz fuellog-a tako, da so brez skrbi točni.

"this is so euro its asian" by Sam B.