Predstavite svojega konjička... komentarji Salona na portalu!

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Audi A5

Napisal/-a For Če feb 20, 2025 11:43 pm

Moj bivši avto
viewtopic.php?f=7&t=114121

cashy je napisal/-a:
For je napisal/-a:508 je bil 4 leta in dva meseca star ko je šel od mene.
126.000 km sem naredil. Vse najbolje o tem avtu.
Od 19-ga septembra vozim A5. Že 13.000 km sem naredil…mogoče je že čas da ga pokažem…... :)

Kako, da si se odločil za zamenjavo, glede na to, da si bil s 508 tako zadovoljen?

508 je bil dober avto, dobro me je služil. Enako lep kot ta moj novi lepotec..

Zakaj sem zamenjal?

A5 že od leta 2007 občudujem kot najlepši avto na svetu. Seveda so lepši, ampak nedosegljivi.
Ta beli lepotec mi je bil tudi nedosegljiv, rabljenega pa nisem hotel. Zdaj mi je pač uspelo, tudi zaradi 508-ce.
Za hec sem ga dal na AvtoNet z visoko ceno. Presenetilo me je zanimanje za ta avto. Že drugi dan sta prišla dva zainteresirana in takoj ponujala denar, ki ga nisem mogu sprejet, ker nisem bil še pripravljen. Potem sem se organiziral glede nakupa novega in 508 spet dal gor na AvtoNet ….hitro je šel za v redu denar. Sem prepričan, da bi lahko dobil še več, če bi si upal reskirat. Imel sem tri meseca časa do prihoda Audija, ampak sem ga dal prvemu ki je poklical. Samo da omenim, da v salonu staro za novo ne bi dobil niti 60 % tega zneska.

Lahko bi 508-ico vozil vsaj še dve leti (ponavadi je tako) ampak enostavno sem videl, da ne bo nobenega novega avta zame ….nobenega ki mi bo všeč.
To kar zdaj prihaja ven od vseh znamk mi je nagravžno. Še to malo limuzin kar je ostalo, ne bo več. SUV-ev pa ne prebavim. Ne prebavim te abnormalne digitalizacije, “ročic” menjalnikov ki ih vsepovsod mečejo, instrumentov za volanom ki to več niso …samo še eni zasloni so.
Audija sem ujel zadnji teden prodaje. Ponedeljek sem ga naročil, petek je že bil konec prodaja. Zato ni panorame …ni bila na voljo.

Razlog je tudi dizel.

Ne vem kako drugače opisati razliko med 508 in A5 kot, da je vsak dotik, klik, občutek na višjem nivoju. Natančnost izdelave karoserije me je najbolj usrečila, ker 508 je imel kar nekaj te šlamparije za videt. To me je res motilo.
Avtomobila sta konceptualno itak enaka, tudi centimetri in kilogrami so tukaj nekje.
Audi je narejen za visoke hitrosti in dolge fure….neverjetno je kako suvereno prenaša visoke hitrosti. Bolj udoben je, ker imam nastavljive amortizere (Comfort mode)
Avtomatski menjalnik čeprev z eno stopnjo manj, tudi bolj dela. Všeč mi je ker v drugi prestavi vztraja dokler se res ne ustaviš. Peugeot je v teh situacijah pri počasni vožnji včasih prav grdo prestavil v prvo.
Motor je 2.0 dizel, 204 KM, S Line in kar nekaj dodatne opreme. Cena me je prijetno presenetila, ker drugače ga ne bi vzel z neko osnovno opremo.
Uspelo mi je skoraj vse dati noter kar sem si želel. Quattro ne rabim, panorama ni bila na voljo, samodejno parkiranje me ne zanima …i tako.... najde se kar nekaj opreme ki mi ni bila potrebna.
Tisti okrogli “gumbič” za glasnost sistema v bližini prestavne ročice menjalnika je neprecenljiv. Točno tam je kjer mora biti. Lahko tudi prestavljam skladbe naprej nazaj.
Neverjetno, ampak na volanu imam iste te funkcije ki jih nikoli ne uporabljam. :)

Poskušam se spomnit kaj je za pograjat …
Vrata rabijo preveč sile da se zaprejo, to mi je malo neukusno.
Gumb na manjši obvolanski ročici za vklop tempomata je tudi malo nadležen.
Strlječ zaslon mi itak ni všeč. Nekaj se mogu požret, kaj čem. Na sploh bi armaturo in sredinsko konzolo 508-ice ocenil dizajnersko bolj všečno. Ne bolj kvalitetno!
Pa tudi na sploh malo moti da je notranjost petice enaka kot v A4.
Zadaj ni veliko placa za noge, drugače se v redu sedi. Za sovoznikom je lahko precej več. Jaz sem malo “predolg” pa je za mano kriza.

Ne vem kaj še povedat ….nisem ravno nek avtomobilski novinar, da bi lepo u pravilni slovenčini to pisal kot pravi test. Vprašajte … :)
Itak sem presrečen, uživam v defanzivni, umirjeni, lahkotni, udobni, kulturni vožnji ker za kakšno dirkanje nisem in tudi ni v redu to počet v prometu. Poskušam biti “skroman” na cesti, če že avto ni. :mrgreen:
Nisem nikoli bil mahnjen ne te premijske znamke, ampak tokrat pa res ni bilo nič drugega za izbrat. Mogoče je to tudi moj zadnji avto …še par let pa bo penzija.

(KLIK na sliko) :D (če je sploh še kdo na računalniku)

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Uradne slike tega avta

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Ena z zimskimi feltnami⁄pnevmatikami (komaj čakam 15 marec) :roll: :mrgreen:

Slika

Video
https://youtu.be/Pi9t_jCGGxs?si=nfDRP8X10QVchB1E

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Re: Audi A5

Napisal/-a whitee Pe feb 21, 2025 10:08 am

Je res lep. Čeprav mi bela na avtih ponavadi ni všeč, tule z vsemi dodatki res lepo izpade. Srečno :vrum

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Pe feb 21, 2025 11:15 am

Čudovit!
Super avto!! Naj ti služi mnogo let in varnih km :vrum
Žal so to taki €€, da si ga ne bom mogel nikoli privoščiti; rabljenega pa ne maram :)

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Pe feb 21, 2025 12:14 pm

Res cool avto, dizajn je tudi meni fantasticen, ne prevec, ne premalo ravno prav vsega.
Naj ti se naprej dobro in dolgo sluzi!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 22, 2025 9:03 pm

čestitke.....bravo, končno maš po plavem golfu spet pravi avto :D ...Edino po slikah se mi zdi, da nimaš ambientalne osvetlitve, panorame pa itak bolje da nimaš...

Avto je mildhybrid, zato tudi drugače dela menjalnik, ko je segret, vedno spelje v drugi......imamo trenutno A4 163KM prav tako MD pa sem ga malo naštudiral......petico 2018 pa smo prodali, tudi meni je to najlepša možna oblika dosegljivih avtov.....ta novi mi je "bljak" in tudi na cesti jih ni, pa pred nekaj dnevi berem, da pravi "šef" da so šparali, tam kjer nebi smeli......
.....a si doplačal da nima omejitve najvišje hitrosti 210kmh?

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy So feb 22, 2025 10:41 pm

Bravo, For! Res lep avto, še posebej mi je všeč, ker je bel :D Odkar živim na Obali, vozim pa črnega civica, me celo poletje žge kot prasico :evil: :lol: Bi takoj zamenjal za takšnega belega lepotca, kot ga imaš zdaj ti :D
Fino, da se v njem dobro počutiš. Edino, kar mene zmoti - kot, da je Audi tako tehnično premerjen avto z vsemi zadevami na pravem mestu, da je že prav sterilen in v njem ne čutim neke lastne osebnosti. Je pa to povsem moje osebno mnenje.
Želim ti mnogo varnih in udobnih kilometrov :)
ne praš me nič, ker nič ne vem

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Ne feb 23, 2025 8:34 am

Lep avto. Bela barva mi sicer ni všeč in se jo na avtih vedno izogibam, toda temule pa kar lepo paše.

Notranjost pač grda, isto kot pri A4. Teh štrlečih zaslonov ne prebavim. Saj res, da ga imam tudi na golf 8, toda tam so vsaj malo poskusili ga vgraditi, in je povezan z števcem. Zasloni, ki izgledajo, kot da so jih naknadno prilepili na armaturko, mi nikakor niso všeč. Če pogledaš npr. na A6 ali nekatere druge modele Audija, pa so lepo pokazali, da znajo narediti odlično notranjost. No z novimi so zopet vse pokvarili.

Ročka za tempomat je pa res nesmiselna. Ima to VW precej bolje rešeno. Se bi lahko zgledovali po njih. Saj se sicer kasneje navadiš na njo, toda tipke na volanu so za moje pojme precej boljša rešitev.

Drugače pa lep avto. Tudi kvaliteta izdelave je po mojem mnenju pri Audiju na precej dobrem nivoju.

Naj ti dobro služi.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Ne feb 23, 2025 9:11 am

Ja, notranjost/armatura res ni skladna z zunanjo obliko. Ampak…bomo preživeli.
Dodatna obvolanska ročica je tudi mene presenetila/razočarala. Sem mislil da to samo francozi furajo. Moram reči da je Peugeot imel boljšo v smislu uporabe.

Hvala vsem za lepe želje. :D

Hvala MacTron-u, da mi je pomagal uredit prvi post in fotografije.

sašo5 je napisal/-a:čestitke.....bravo, končno maš po plavem golfu spet pravi avto :D ...Edino po slikah se mi zdi, da nimaš ambientalne osvetlitve, panorame pa itak bolje da nimaš...

Avto je mildhybrid, zato tudi drugače dela menjalnik, ko je segret, vedno spelje v drugi......imamo trenutno A4 163KM prav tako MD pa sem ga malo naštudiral......petico 2018 pa smo prodali, tudi meni je to najlepša možna oblika dosegljivih avtov.....ta novi mi je "bljak" in tudi na cesti jih ni, pa pred nekaj dnevi berem, da pravi "šef" da so šparali, tam kjer nebi smeli......
.....a si doplačal da nima omejitve najvišje hitrosti 210kmh?

Ajme sašo…. :roll: od vseh mojih novih avtomobilov je plavi Golf najhujša izkušnja. Upam, da se ne ponovi nikoli.
Z vsemi avtomobili (skupaj) kasneje nisem imel toliko problemov kot z Golfom. (Astra, Punto, 308, 208, 508, Clio)

Nisem opazil, da bi kdaj speljal v drugi…? :?:
Ambijentalna osvetlitev je.
Mislim, da gre do 231 km/h. Če se prav spomnim mi je to omenil prodajalec.
Ko pridem do nemške avtoceste ti javim :mrgreen:

Z Peugeotom sem z lahkoto imel 5,5 porabe. Audi se pa drži na 6. Trenutno 15 kilometarske razdalje z 2X na teden 70 kilometarske.
Pri daljši relaciji (500km) in preganjanju 150-180 km/h pa Audi manj porabi…ene pol litre (6,6 L)
Peugeot je ponavadi imel 7,2.

Prvih 8000 km je porabil litro olja. Peugeot nič.
Pravijo da zaradi regeneracije, čeprav ne razumem :?
Velikokrat to počne ko se ustavim tudi 15-20 minut.

Lane assist se mi zdi enak kot v Peugeotu, s tem da je malo bolj dodelan in drugačna filozofija ukazov.
Ni velike razlike.
Aktivni tempomat pa tudi malo bolj umirjeno pospešuje in zavira.
Stop/Start pa indentičen, nič boljši. Redno ga izklapljam
Je pa funkcija “jadranja” v redu, to se ne da izklopit.
V določenih situacijah ugasne motor, včasih tudi da v prosti tek.
Navigacija odlična. Google maps v neki audijevi različici. Sama se redno posodablja, kar je pohvalno.
CarPlay je pa muhast. Velikokrat traja predolgo, ne glede na to ali je telefon brezžično ali z kablom povezan.
Audio sistem je perfekcija, odločil sem za najboljšega kar so imeli.
Matrix super dela, razen pri tovornjakih in avtobusih na AC.
Sistem mrtvih kotov je na višji razini, ker zazna avto na sosednjem pasu že kakšnih 200-300 metrov prej. Pri kriznih situacijah tudi utripa.
Ne morem verjet da zadaj, v naslonu za roke ni držal za kozarce/flaše. :(

Glede panorame…fajn so tisti trije centimetri pod stropom za nas visoke. Dobra stran tega da jo nimam.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Ne feb 23, 2025 9:52 am

Meni cool avto. Ne bi pa nikoli dal toliko za avto.
Edino kar bi me motilo je to, da porabi olje. Res teli 2.0 tdi so užas. Imam jaz isto 2.0 tdi 200KM, pa manjšo porabo olja, vendar me to ful moti.
Srečno vožnjo.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Ne feb 23, 2025 11:04 am

tam na drugi sliki notranjosti, capsi niso osvetljeni, zato sem predvideval, da ni ambientne osvetlitve(meni ena boljših zadev).....kar se tiče golfa je mišljen kot sarkazem......Panoramo ma znanec na Arteonu, kalvarijo, ki si jo ti prestal z golfom, je sitnica naspram tega kar on doživlja dobro leto odkar spušča vodo....

Olje bo nehal pit, servise obvezno na 15t.km (na 10 bi blo še bolje...) pa nič drugega kot obvezno olje 508-509....

A na armaturi ne kaže nonstop v kateri brzini se nahaja? (eni ja eni ne)
Skratka, krasota od avta, tudi notranjosti se navadiš.......Regeneracijo, bi bilo pa dobro ne prekinjat...
.....a slike nalagatbse ne da direktno na forum? Še vedno mora bit recimo na shrani si. ?

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Ne feb 23, 2025 11:53 am

Hvala emozul,
Ni tko hudo z ceno. Ful popusta je bilo in enako bi dal za dobro opremljenega DS4 ali 508 GT
Saj sem napisal, da sem bil kar presenečen glede cene. Predvidevam da zaradi tega ker je model bil na koncu svoje poti.
Ravno to me moti/čudi….včasih smo kupovali te “manj premium” znamke prav zaradi precejšnje razlike v ceni. Zdaj se mi zdi, da vsi hočejo biti premium :roll:
Zaradi dobre prodaje 508-e sem dal maximalen polog, skoraj 50% …ni hudega. Ni nič drugače kot ponavadi.
Kako bo s stroški vzdrževanja, pa bomo videli.

Eden od močnih razlogov da sem menjal, je tudi Peugeotova servisna mreža. Sit sem jih!
Zdaj ko žena razmišlja spet o Peugeotu, sem rekel, da bo sama mogla obiskovat te servise, jaz nimam več živcev za njih.
Hmmmm…govorim kot da bo za Audijevimi servisi kaj drugače oops :huh: :(

@sašo
Kaže, kaže v kateri je prestavi.

Shrani.si so po moje skenslali..ni več tega. Večinoma sem uporabljal mojalbum, https://mojalbum.com/ ampak zmanjša kvaliteto in velikost slike.
Vidim da tudi martinkrpan ko objavlja novosti uporablja mojalbum.
Jaz sem malo brskal in našel tole
https://picr.de/
Zelo uporabno, upam da bo tudi trajal.

Grozno to z Arteonom. Jaz pri 308 in 508 nisem imel težav z panoramo.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Ne feb 23, 2025 12:50 pm

nisem biser računalništva, in se ne zastopim, in ne vem v čem bi bil problem, če na FB lahko direktno sliko iz albuma prilimas, tukaj pa to ni možno....?!?

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Ne feb 23, 2025 1:23 pm

Lep avto, ni kaj. Srečno vožnjo, naj ti dobro služi.
Koliko si dal za njega, nisem nikjer zasledil cene? Lahko tudi na ZS.

mnmn
Novinec

Napisal/-a mnmn Ne feb 23, 2025 2:44 pm

sašo5 je napisal/-a:nisem biser računalništva, in se ne zastopim, in ne vem v čem bi bil problem, če na FB lahko direktno sliko iz albuma prilimas, tukaj pa to ni možno....?!?

Zato ker je facebook izredno bogat in ima veliko strežnikov, avtomobilizem pač ne. Vsaka slika pa zaseda prostor. In če ti naložiš sliko na drug strežnik npr. kot je bil shrani.net in podobni, prostor zasedaš tam, ne pa tukaj na avtomobilizem.com.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Ne feb 23, 2025 3:19 pm

Hvala

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Ne feb 23, 2025 4:08 pm

Hvala Klamzi,
Uradna cena je bila okrog 70.
Na koncu smo prišli na 53.
Zdaj si pa prestavljaj prodajalca ki mi je prodajal 4,5 leta starega z 130.000 km za slabih 40 jurjov. Pol manj opreme, pa zadnja cena. :roll:

sašo5 je napisal/-a:Hvala

Tudi tukaj lahko, ampak je velikost in vrsta slike včasih problem.
Evo en primer….neuspešen :)

“Slika mora biti široka vsaj 0 pikslov in visoka vsaj 0 pikslov ter široka največ 1600 pikslov in visoka največ 1200 pixels pikslov. Poslana slika je široka 1179 pikslov in visoka 1349 pikslov.”

…pa se ti znajdi :mrgreen:

Uporabniški avatar
skyliner
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a skyliner Po feb 24, 2025 7:46 am

Lep!
Ali ni tako, da se odzivnost tempomata nastavlja (hitro, srednje, umirjeno)?

Srečno vožnjo in veliko kilometrov!
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Po feb 24, 2025 9:23 am

Hvala ;)
Ne vem, mogoče.
Nisem našel tega v nastavitvah.
Ima pa stikalce za varnostno razdaljo. Lahko določiš koliko blizu naj vozi avtombilu spredaj.

@sašo, posnel sem tole ambiijentalno osvetlitev.
Misliš na to?
https://youtu.be/e58QSx_56Cc?si=bvo9BE5tn1POKtw-

Nisem prepričan, a mislim da je prodajalec omenil še eno dodatno osvetlitev, ne spomnim se. To je v bistvu čist v redu, kaj več bi bilo že kičasto.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po feb 24, 2025 1:27 pm

Malenkost za zgornje For. Kot nalašč pa tole sodi sem, delček navezana na prispevek iz portala. S 5 minutno cinematično izkušnjo in stopnjevanjem instrumentalne glasbene podlage (naježenost kože zagotovljena tudi anti-VAG) skozi zgodovinske dosežke kje je sedaj AG samo pri razsvetljavi in kaj je naslednje? Second-gen OLED, Sensitive vibrant lighting: https://www.youtube.com/watch?v=UZ3M-H2kVAM
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy Po feb 24, 2025 2:57 pm

zanimiv video. Se mi pa zdi, da se je razvoj luči z matričnimi laserskimi žarometi nekako zaključil, vse nadaljnje je bilo samo še šminkerstvo in igračkanje z dinamiko luči brez prave koristi.
ne praš me nič, ker nič ne vem
Vrni se na Galerija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov