ule pravi:
dolfe pravi:
Zanimajo me take stvari, ker imam avto predelan na plin (propan - butan seveda).
dolfe a bi nam ti lahko povedal, kakšno mašino maš v avtu (diesel ali bencin), in kako maš to predelavo narjeno?
Ha, glede motorja najbrž nisem pravo merilo... imam namreč Mercedes 280S letnik 68. Namen predelava na plin je bil izključno v manjšanju stroškov porabe. Na bencin mi je po mesto porabil okraog 20l, sedaj na plin (na reduktorju sem močnio omejil dotok, tako da gre samo kakšnih 80km/h, ampak za po mestu je v redu) pa okrog 12 - 13l. Liter plina (gospodinjskega iz jeklenk, ki je brez davka) pa stane ok. 115 SIT.
Za predelavo potrebuješ:
-rezervoar (jaz imam 70l, našel sem ga na odvozu kosovnega materiala)
-napeljavo za plin od rezervoarja do motorja (6mm Cu cev)
-elektromagnetna ventila za plin in bencin (imel sem ju doma iz časov, ko se je moj oče še s tem ukvarjal)
-membranski reduktor (2 leti nazaj kupil v Trstu za ca 12kSIT)
Stvar deluje tako: v kabini imaš preklopno stikalo (če dela na plin, je odprt elektromagnetni ventil za plin in zaprt ventil za bencin, in obratno, če dela na bencin). V reduktor pride utekočinjen plin (3.5 bar pri 293K), na visokotlačni stopnji izpareva, porablja se temperatura, zato je gret s hladilno tekočino od motorja. Motor je možno vžgat na plin pri temperaturah nekako do -8°C, pri nižjih temperaturah ga je - kot že rečeno - potrebno vžgati na bencinpočakati da se nekoliko segreje, in nato preklopiti.
Plin že v plinastem stanju gre nato v nizkotlačno stopnjo, ki dozira dotok v difuzorje vplinjačev glede na podtlak v sesalni cevi.
To bi bilo na kratko vse. Če koga zanima, kako ta stvar v praksi zgleda, pa se lahko zmeniva in si pride ogledat.