Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

OBD (oz. EOBD)

Napisal/-a misty Če nov 07, 2002 11:21 pm

Pozdravljeni!

Zanima me, če kdo karkoli ve o povezavi računalnik - avto preko
kabla (On Board Diagnostics).

Lp
Štefan

ferrarist
Novinec

Re: OBD (oz. EOBD)

Napisal/-a ferrarist Pe nov 08, 2002 4:26 pm

Kak racunalnik?misljeno tester?Moj stric dela s testerjem na servisu citroen-honda-kia...je tehnik expert za citroen in honda
Slika

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty Pe nov 08, 2002 6:21 pm

Mislu sm povezavo na običajen PC preko EOBD standarda. Če je to to. Ker za Evropske avtomobile (avtomobile prodane v Evropi) ne najdem točno, kaj je s temi standardi.
OBD = On Board Diagnostic (ameriški-baje)
EOBD = Europe OBD

Rad bi namreč naredu kabl PC-VW polo.

Lp

ferrarist
Novinec

Napisal/-a ferrarist Pe nov 08, 2002 6:38 pm

kaj pa loh pol use vidis na racunalniku?za kaj se sploh ta rec potrebuje(pr nas,navadnih smrtnikih)??
Slika

ferrarist
Novinec

Napisal/-a ferrarist Pe nov 08, 2002 6:39 pm

kaj pa loh pol use vidis na racunalniku?za kaj se sploh ta rec potrebuje(pr nas,navadnih smrtnikih)??
Slika

Uporabniški avatar
MITT
Nov uporabnik

Re: Re: OBD (oz. EOBD)

Napisal/-a MITT So nov 09, 2002 10:39 am

Najprej rabis ta prav avto, ki ima vgrajen ta sistem. Potem se najmanj en dlancnik - ali pa racunalnik, kabel za povezavo in software.
The Fear Of The Speed

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty So nov 09, 2002 12:35 pm

ferrarist: Kaj vse lahko vidš na računalniku je odvisen od programa, ponavad pa so to error kode (in kaj pomenjo), vrednosti senzorjev, resetiranje error kod, izklop kontrolke na armaturi za "Check Engine", razni testi, informacije o avtomobilu,...
Uporaba pri navadnih smrtnikih: v avtu se ti prižge lučka "Check Engine". Kaj ti je storiti druzga kot zapelat na VW servis, da pogledajo kaj je narobe in to popravjo (pa seveda za moje pojme predrago zaračunajo). S tem kablom in softwerom lahko načeloma sam ugotoviš, kaj je narobe (in zamenjaš), oz. v poštev pride tudi pri resetiranju servisnih intervalov.

MITT: Očitno se spoznaš. Vem take splošne stvari, da rabš ta prav avto, PC (dlančnik), pa kabel in softwer. Mene zanima recimo kako je s protokoli (ISO-9141, ISO-14230) in bi-direkcionalno povezavo (povezavo v obe strani).

vladek
Stalni uporabnik

Napisal/-a vladek To nov 12, 2002 7:51 am

ma sama povezava nikol ni problem sam kje bi SW dobu? to ni tako na izi dobit kot eno piratsko kopijo MS sistemov...
Slika

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty To nov 12, 2002 11:43 am

Seveda, da se ne da na izi dobt. Sej ti tud kabla nau noben podaru. Za vse je treba vložit neki energije, a ne? In treba je začet pr hardweru. Za softwer mam že en programček, vendar ne nardi nič pametnga (sam skenira fault kode).
Treba je dobr kabl narest, pol je pa sam še naša domišljija (in znanje ;)) omejitev za to, kaj se da z avtom narest.
Sej tud u ECU v avtu lahko na ta način vpisuješ nove vrednosti (tuning).

Uporabniški avatar
ssokec
Novinec

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a ssokec To nov 12, 2002 10:00 pm

Ej če ti bo usšelo povezat PC in avto, sporoči kako ti je to uspelo in kakšen program uporabljaš, ali boš kaj sam napisal?
Slika

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty To nov 12, 2002 11:15 pm

Če bo projekt uspel, bom lahko še kej napisal, sam se morm še ogromno naučit glede tega.
Sm mislu, glede na to da je to avtomobilistični forum, da se je že kdo kej ukvarjal s tem (al pa vsaj tko k jest - začeu ukvarjat), pa očitno ni tko.
Počas bomo že...

Lp
Štefan

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr nov 13, 2002 7:27 am

misty pravi:
Sej tud u ECU v avtu lahko na ta način vpisuješ nove vrednosti (tuning).

a mislis da so to navadni if-then stavki?
se na servisu nimajo pojma o rocnem programiranju tega...
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

vladek
Stalni uporabnik

Napisal/-a vladek Sr nov 13, 2002 7:42 am

problem je to, da po moje nobeden od vas(nas) ne pozna HW da bi uspel napisat SW za kaksno pametno stvar (npr) za tuning ...
Ce bi dobil res natancno specifikacijo za HW bi se mogoce dalo kaj naredit ...
hm... Bosch vabi :)?
Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr nov 13, 2002 8:23 am

vladek pravi:

hm... Bosch vabi :)?

jap...samo ne moje kripe :(
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty Sr nov 13, 2002 10:48 am

dobek: Ja to so navadni if-else stavki, z zankami for, while (morda še repeat ;)), vmes pa so vključeni še prireditveni stavki, stavki za inicializacijo... ...nakladam. Hotu sm povedat to, da je to čisto običajno programiranje z pošiljanjem paketkov preko (ustreznega) kabla, na ustrezne naslove v ECU. Torej dva problema:
- ustrezen kabel: rabu bi kabl ki ima podporo za K-line, ne pa sam za L-line (al neki tacga-ne vem na pamet). Torej kabl, ki ne podpira sam EOBD funkcij, ki so splošne za "vse" avtomobile, ampak mi zagotavlja fizični vod tudi do dela, ki je specifičen za vsak avto... nekak tko.
- pravi naslovi: tukaj pridejo na vrsto razne specifikacije, datasheeti, PDF-ji. Začet bi blo treba s točno specifikacijo ISO 9141, ISO 14230 (Keyword Protocol 2000), ne pa sam s povzetki-bolj ali manj nenatančnimi.

Kruto resnico, da na servisu nimajo pojma o ročnem programiranju vem. Mam izkušnje s tem. Clo tko daleč (nazaj) so, da niti ne morejo vpisovat sam nove vrednosti za čisto standardne zadeve. Recimo število obratov prostega teka motorja (vsaj na VW servisih).

vladek: Kot sem že omeniu (se mi zdi), poznam hardwer (in SW) za avto skener, ampk u real life mi to ne pomaga skor nč.

Zaključek (mojga spisa :)): treba je dobt specifikacije ISO (pa brez replyjev: sej se jih da dobt na njihovi strani za $$$, prosm ;)).

Lp
Štefan
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov