Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

fanrich
Nov uporabnik

nižanje ni udobje

Napisal/-a fanrich Sr jun 03, 2009 8:53 am

1)
Naj mi nekdo prosim pove, glede tršanja org. amortizerjev v kombinaciji z športnimi vzmetmi, koliko stane tršanje, kakšna je razlika na cesti, ali avto postane res tako občutno bolj trd-neudoben? Kakšna je povprečna življenska doba tršanih amortizerjev?

2)
Dalje.. Zanimajo me športne vzmeti v kombinaciji z športnimi amortizerji. Kako se tukaj avto obnaša, naredijo avto še trši glede na *1)* ? Katere športne amortizerje, če že ?

3)
In v končni fazi gewinde(nastavljivo podvozje po višini). No tukaj me tudi zanima trdota pri vožnji, (na kratko lahko -kako funkcionirajo) in katero je povprečno ocenjeno kot najboljše.

razen pri tršanju, ni treba o dnarju. Avto se drugač vozi po 18"col in nizkoprofilnih gumah.

Predvsem iščem optimalno pot med performansi in udobnostjo vožnje s tem, da avto spustim , zaradi izgleda in recimo "ovinkov". Torej kaj od tege predlagate? Ne želim, da skačem po avtu, čeprav se zavedam da je trdota pogojena pri nižanju, želim samo izluščiti najboljše. Upam da je tema dovolj uporabna še za koga, pa prosim brez kreganja, smetenja. Lp

Aldin20
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a Aldin20 Sr jun 03, 2009 9:20 am

moje mnenje..na cesti se lepše obnasa..glede udobnosti pa tak..cutis vsaki kamen..zdaj odvisno kak komu..tako je pac moje mnenje:D

Prokarjon
Stalni uporabnik

Re: nižanje ni udobje

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 11:00 am

fanrich je napisal/-a:
Predvsem iščem optimalno pot med performansi in udobnostjo vožnje

Torej samo nižanje in amortizer pustiš kot je... to je to.

Avto se bo obnašal v ovinkih veliko bolje (seveda če boš kupil dobro firmo (Eibac, H&R), ki imajo progresivne fedre), medtem ko bo čez luknje skoraj tako kot je bilo pred nižanjem...

Vem iz izkušenj.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Sr jun 03, 2009 11:19 am

Glede na to, da ima ze zdaj nizkoprofilne gume, imas ze zdej udobje precej nizko.
Slika

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 11:26 am

kixs je napisal/-a:Glede na to, da ima ze zdaj nizkoprofilne gume, imas ze zdej udobje precej nizko.

Drži. 3/4 problema je praktično samo v gumah... (nizkopresečne)

Jurchi
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Jurchi Sr jun 03, 2009 12:07 pm

IMHO je najboljši kompromis športni fedri (kvalitetni h&r, eibach itd.) in stock amortizerji.

BTW kaj smatraš kot nizkopresečne gume....koliko preseka na koliko širine?

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 12:24 pm

Jurchi je napisal/-a:IMHO je najboljši kompromis športni fedri (kvalitetni h&r, eibach itd.) in stock amortizerji.

To sem mu že predlagal :)

Če mene sprašuješ je nizkopresečna kar koli manj od 50%... mogoče vključno z 50%...

Jurchi
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Jurchi Sr jun 03, 2009 12:35 pm

Prokarjon je napisal/-a:
Jurchi je napisal/-a:IMHO je najboljši kompromis športni fedri (kvalitetni h&r, eibach itd.) in stock amortizerji.

To sem mu že predlagal :)

Če mene sprašuješ je nizkopresečna kar koli manj od 50%... mogoče vključno z 50%...

Nisem bral odgovorov ampak sem samo na podlagi svojih izkušenj odgovoril na vprašanje......

vprašanje glede nizkopresečnih gum pa se je nanašalo na avtorja teme....bi moral citirati.....mea culpa :)

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 2:03 pm

NP

Ja predvidevam da z 18 col ravno ne more met več kot 45 ali 40...

fanrich
Nov uporabnik

Napisal/-a fanrich Sr jun 03, 2009 3:28 pm

Prokarjon je napisal/-a:NP

Ja seveda 40 so. Ene dobre vzmeti praviš, progresivne "si mislim" da pomeni, da je samo spodnji del vzmeti mehkejši in prilagodljiv terenu ne cela vzmet, npr. če je luknja se spodnji del raztegne. Nazaj na ravnem pa zgornji del vzmeti zadrži, da amortizer ne zapika.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 3:39 pm

fanrich je napisal/-a:
Prokarjon je napisal/-a:NP

Ja seveda 40 so. Ene dobre vzmeti praviš, progresivne "si mislim" da pomeni, da je samo spodnji del vzmeti mehkejši in prilagodljiv terenu ne cela vzmet, npr. če je luknja se spodnji del raztegne. Nazaj na ravnem pa zgornji del vzmeti zadrži, da amortizer ne zapika.

Teoretično ti zelo teško razložim kaj to pomeni, jaz sem imel H&R in so bile progresivne, tako je pisalo. Če smem predivdevati pomeni to, da za razmeroma hitre šoke (luknje) ostane mehak, če ga pa počasi obremeniš (ovinek) se pa tudi feder počasi odzove, se pravi se relativno malo skrči... to je moje predvidevanje progresivnega (postopnega; tako bi jaz to prevedel) fedra.

Se je pa dejansko poznalo da se avto v ovinku ni več hotel nagibat (verjetno tudi že zaradi samega krajšega hoda), medtem ko je čez luknje ostal presenetljivo mehak...

Uporabniški avatar
en3rgie
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a en3rgie Sr jun 03, 2009 5:17 pm

jst mam 17" gume .. nizko profilne in fedre H&R ... amortizerje imam pa Kayaba .. in je trd ko prasec

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr jun 03, 2009 5:19 pm

Drugače pa si si že v naslovu sam odgovoril :wiihuu

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 6:35 pm

Ja jst bi na vašem mestu zamenjal gume... Sam mam filing da že kupujete niskoprofilne :P

...joke...

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Sr jun 03, 2009 8:03 pm

progresivne pomeni,da bolj je vzmet obremenjena,bolj učinkovita je.

citiram z enega drugega foruma:

Da se trdota vzmeti prilagaja silam, ki delujejo nanjo. To pomeni, da je pri manjših hitrostih vzmet skoraj enaka originalnim, pri višjih hitrostih in v ovinkih pa vzmet "otrdi".

mislim da se bolj simpl ne da razložit.

;)
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Sr jun 03, 2009 8:12 pm

še malo razlage:
citiram:
Ne v materialu, ampak v širini navojev. Vsak navoj v progresivni vzmeti je različno oddaljen od sosednjega navoja. Rezultat je, da vzmet postane vse trša, čim večjo silo (težo) usmeriš nanjo. Progresivne vzmeti so torej udobne pri normalni vožnji, v akcijo pa stopijo pri hitri vožnji.

Vse dražje vzmeti, kot so recimo Eibach, so progresivne.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr jun 03, 2009 8:55 pm

Tole zadnje bo držalo, ker hitrost tukaj, načeloma, nima nobene veze... vezo ma samo sila ki "nabija" na vzmet...

Uporabniški avatar
(Ales)
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a (Ales) Sr jun 03, 2009 9:01 pm

Načeloma ma veze.
Jaz sem na hyundaju dal H&R vzemti pa tršanje pri amortizerju. Zadaj so progresivne vmeti spredaj linearne. Ko pelješ lepo počasi te pač malo trese čez luknje. Pri višji hitrosti (danes recimo na avtocesti) pa nakoncu imaš že kar filing kot da se avto odbija od luken. Res da je stvar sile pa kako sile delujejo, samo mislim da tisti opis je zelo vredu.

drugače pa jaz imam 185/60 14gume in je vožnja dokaj udobna (pač avto je trd vendar te ne boli vse). Ko sem dal gor za foro 195/45 16 gume je blo pa kar hudo.
avto pa pes morata imeti nemške starše, baba je pa lah tud eksotična
got k-jet? Slika
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost