Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

dog
Nov uporabnik

amortizerji ter fedri

Napisal/-a dog Če jan 12, 2012 12:01 am

Pred letom sem na avtu AR 156 zmontiral športne koni str.t amortizerje ter koni SPORT SPRINGS fedre. Sedaj mi je zadeva postala pretrda, Zanima me al bo dovolj za udobnejšo vožnjo,če zamenjam samo fedre ali moram tudi amortizerje. Prosim za kakšen nasvet ker sam nevem kaj bolj vpliva na trdoto podvozja (amortizerji ali fedri)

lp

hippo
Poznavalec foruma

Re: amortizerji ter fedri

Napisal/-a hippo Če jan 12, 2012 2:14 pm

Pa ubistvu oboje.
Ker če menjaš fedre pa daš gor višje potem moraš menjat tudi amortizerje, ker so zdajšnji prekratki. Uglavnem, če hočeš met udobno vožnjo potem moraš nazaj na oriđinale.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če jan 12, 2012 2:42 pm

hippo je napisal/-a:Pa ubistvu oboje.
Ker če menjaš fedre pa daš gor višje potem moraš menjat tudi amortizerje, ker so zdajšnji prekratki. Uglavnem, če hočeš met udobno vožnjo potem moraš nazaj na oriđinale.

na te amortizerje da lahko original fedre, saj so amortizerji OEM, torej "enaki" originalu.

PS: kako ti je lahko pretrdo :? str.t serija je kot sem omenil podobna originalom....in vse skupaj bi prej rekel, da je mehko...premehko.....vsaj spredaj

SR20DEh
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SR20DEh Če jan 12, 2012 6:42 pm

Alfe so tipicno trde spredaj, in (pre)nizke glede oljne posode, fedre pa lahko komot das orginal na te amortizerje nebo problema.

dog
Nov uporabnik

Napisal/-a dog Če jan 12, 2012 8:31 pm

Avto je ratu full pretrd. Začetka se mi še ni zdel tolk, zdej je pa res orenk. Je pa res da mam na sprednih amortizerjih gumo hin v šalčkah amortizerja, ki pa ustvarje še dodateno pokanje.
Mogoče tudi od tega dodatna trdota podvozja. Potem če pustim str.t amortizerje ter dam original fedre bo bolj udobna vožnja?

lp

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jan 13, 2012 12:49 am

Gricko je napisal/-a:
hippo je napisal/-a:Pa ubistvu oboje.

na te amortizerje da lahko original fedre, saj so amortizerji OEM, torej "enaki" originalu.

PS: kako ti je lahko pretrdo :? str.t serija je kot sem omenil podobna originalom....in vse skupaj bi prej rekel, da je mehko...premehko.....vsaj spredaj

STR.T je športen amortizer, saj spada v SPORT Tuning linijo pri Koniju, torej enako kot Koni Sport amortizerji, ki pa so ob tem še nastavljivi in dražji.

@dog: Če želiš udobje in ohranit trenutne vzmeti boš kupil Koni FSD, katerim se trdota blaženja prilagaja glede na frekvenco dušenja, torej v ovnikih bodo trši čez luknje pa mehkejši.

Z menjavo vzmeti je vprašanje kolko boš sploh pridobil. Namreč te vzmeti so progresivne, torej bolj so obremenjene bolj trde so. Sicer so ker so krajše in nekoliko trše tudi malenkost manj udobne, a večji vpliv imajo amortizerji. Na alfa forumu veliko uproabnikov poroča, da po menjavi OEM vzmeti in amortizerjev za Eibach Pro vzmeti (verjetno niso kaj dosti drugačne od teh Konijevih) in Koni FSD amortizerje avto postane celo udobnejši a hrakti bolje vodljiv. Koni FSD imajo temu primerno ceno. Imajo pa vpliv na udobje tudi puše v rokah/vilicah. Če imaš kak powerflex notri je avto tudi trši, saj se vibracije s ceste bolj prenašajo na karoserijo.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Pe jan 13, 2012 10:18 pm

@lizard

Vem, da si mi ti že razlagal glede amortizerjev....ampak tem moram sedaj jaz malo popraviti.

STR.T....mogoče "kao" spada v sport linijo, ampak kakor sem se jaz zanimal so naredili malo prestrokturiranje.

In po novem je STR.T linija dosti bolj ugodna, kot je bila in nekaj sprememb, zato, da postane ta linija OEM varianta
Ker rumeni sport so dosti dražji in trši, medtem ko oranžni naj bi bili tam tam z original, res pa je, da se na njih daje komot krajše vzmeti do cca -35

In ker imam ravno montirane......ne niso trdi!!! so bili prejšni (original vendar tršani...po 90k km) še vedno trši, kot so te novi!!!
in kot sem že omenil, spredaj celo malo premehki za moj okus, saj volan ni tako odziven, kot bi si želel, medtem, ko je zadaj stanje napram original - stršanim sedaj boljše - malo trše (so bili pa stari zadnji za v kanto, sprednji pa so še ok)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jan 13, 2012 11:30 pm

Hmm, zanimivo, res pa da nimam izkušenj v praksi, le to kar piše na njihovi strani. Če hočeš več odzivnosti na volanu montiraj strut-bar (če še nisi seveda) ali pa en dan vozi kak drug avto, in bo potem vrnitev v Alfo spet v stilu "vau kaka odzivnost volana" :mrgreen:

dog
Nov uporabnik

Napisal/-a dog Pe jan 13, 2012 11:43 pm

@gricko

Kaksne pa imas ti vzmeti? original ali katere druge. ker moja kombinacija je fejst trda.
lp

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Pe jan 13, 2012 11:51 pm

lizard je napisal/-a:Hmm, zanimivo, res pa da nimam izkušenj v praksi, le to kar piše na njihovi strani. Če hočeš več odzivnosti na volanu montiraj strut-bar (če še nisi seveda) ali pa en dan vozi kak drug avto, in bo potem vrnitev v Alfo spet v stilu "vau kaka odzivnost volana" :mrgreen:

po pravici povedano, tudi jaz ne vem, kam se uvrščajo, mi je pa prodajalec omenil, da naj ne pričakujem nekaj trdega / tršega v smislu, da Koni do sedaj ni imel nič primernega za OEM, po novem, pa naj bi z serijo str.t to nadomestili , zato je tudi cena zelo solidna.
Če hočem trše, naj se ozrem za rumenimi.

Glede trdote.....meni se ne zdi trdo, no v primerjavi z kakim renojem je sigurno trše :D

Bom pa v ponedeljek za hec probal od kolega alfico in mojo na mestu porukat, pa da vidim, če je kaka bistvena razlika (če so trši, bi se moralo tudi na mestu opaziti)

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Pe jan 13, 2012 11:57 pm

dog je napisal/-a:@gricko

Kaksne pa imas ti vzmeti? original ali katere druge. ker moja kombinacija je fejst trda.
lp

pro kit, s tem, da imam zadaj podloženo za 2 cm, saj je v original stanju avto visel nazaj :huh:

Drugače pa imam osebno rad trd avto (vsaj vem kaj se dogaja z njim) in mogoče iz tega naslova mi ni pretrd.

Drugi avto imam bravo sport (original) in folk pravi da je dokaj trdo - pretrdo.....no meni se ne zdi.....

Mogoče sem se pa tako navadil in nimam prave reference, kaj je trdo in kaj ne

(ps: pred tem sem imel P406 stršan, da se ti je špeh po "ravni" cesti kar tresel :D .....no ampak v ovinke je pa šlo zelo lepo.......dokler je bila cesta ok)

dog
Nov uporabnik

Napisal/-a dog So jan 14, 2012 8:17 am

@gricko

A imaš potem amortizerje ta rumene od konija al str.t?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So jan 14, 2012 9:18 am

Saj ti je napisal že parkat. Ima STR.T in Eibach pro kit vzmeti, kar je v bistvu skorajda povsem enako kot maš ti.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gricko Če jan 19, 2012 7:28 pm

no, danes sem probal od kolega in mojo alfico "guncat"
on ima original ( ~120kkm ampak baje še OK ), jaz STR:T + pro kit

mmmmm........ ja......... moja je........konkretno trša :mrgreen:

Tko da @lizard....bo verjetno kar tvoje prov ( sport program -> trši setup ) in ne, ko je prodajalec rekel, naj bi to bilo kao OEM

No meni je OK in sem kar zadovoljen, kljub temu, da se mi na začetku ni zdelo najbolje (premehko), ampak sem po cca 14 dneh spremenil mnenje......ni nič pretrdo, niti nič premehko (no mogoče malenkost premehko v ovinkih....ja vem stabilizator od GTA bi to rešil) ......je pa res, da to ni "francoz za vozit"....če iščeš mehak / odoben avto, si falil znamko!
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov