Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Zanimive info. o homologaciji

Napisal/-a Sale Če mar 20, 2003 8:07 pm

No tole koristno temo sem zasledil na mobisuxu. Se splača prebrat, ker je razjasnjenih kar nekaj vprašanj glede homologiranja oz. a-testiranja dodatne opreme na avtomobilih.

http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... 31&fpart=1

Veselo branje in upam, da boste zvedeli kaj koristnega :wink: .
Slika Slika

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Če mar 20, 2003 11:14 pm

vem vemo :) s k sm pisal o spojlerjih...sm pastal ta dogodek katerega opisujejo...
v Kranju klub temu tezijo
V8 POWER

life4rave
Novinec

Napisal/-a life4rave Pe mar 21, 2003 9:48 am

TechnoBoy je napisal/-a:vem vemo :) s k sm pisal o spojlerjih...sm pastal ta dogodek katerega opisujejo...

Jah Kranjski mali modri ..... mal prevec televizijo gledajo, al pa mogoce the fast & the furious!
Al pa mislejo, da imajo vec pooblastil kot ostali policaji!
No saj itak se nimam nobenih spoilerjev gor, ampak, vem, da ko jih bom imel, pa da me ustavi en coper, pa da mi zacne kaj svasat o spojlerjih, ga glih nekam posljem!
Ce me pa poslje na tehnicnega, si bom pa ubodu enga odvetnika (ga ze imam) in bo on spedenu, da mi povernejo stroske (casa, prestrasenosti,... :P :lol: ) ker me je brez utemeljenega razloga poslal na tehnicni pregled. No to je seveda, ce na tehnicnem navsezadnje ugotovijo, da je avto izpraven in da sem imel vse te sitnosti zaradi tehnicne neusposobljenosti policista, ki kljub mojim opozorilom, da za spoilerje se ni zakona (oz. bi mogel to ze sam vedit), poslal na teh. pregled!

Mater sem se uzivel v zgodbo :P :D !

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Pe mar 21, 2003 11:40 am

hjmmm sploh ni slaba ideja... like this...
P: a gremo na izrednega ?
J: samo se odvetnika poklicem da se nam pridruzi
:)
pomojem bodo mal pocvikal
V8 POWER

life4rave
Novinec

Napisal/-a life4rave Pe mar 21, 2003 12:31 pm

Ja samo, da ne bos mislu, da se tega ne da naredit!
Pri nas je policaj ustavil na poti v solo neko (sedaj ze pokojno uciteljico :( ) in ji je nekaj buzeriral, pa mu je povedala, da ima zelo pomemben sestanek, in da se ji zelo mudi!, ampak model se ni dal motit...

In se je baje pritozila (samo ne vem kam) in zahtevala odskodnino, ker jo je policist kao brez razloga oviral in da je zaradi njega zamudila zelo pomemben sestanek bla bla bla... in ji je baje uspelo

Sicer jest ne vem kolk je to res, ker nisem slisal iz prve roke...

Je pa res kar se mi je zgodilo cca 6-7 let nazaj, ko sva se s kolegom peljala z frcotom, mal nazgana in brez celad domov, pa srecava na poti policista in k****n z avtom zapelje kar proti nama, tko da naju je skor zbil. Midva ustaviva, en skoci ven iz avta in zavpije (KOGA NEJ NAJPREJ USEKAM!!!)
Pa kolega vprasa kaj ste reku? Potegne ven mobitel (takrat ga je imel le redko kdo)
Policaj prou bukovo pogleda in kolega rece: Cakte bom jest svojga odvetnika poklical, pa se enga zajebanga odvetnika je reku (se tud ne spomnem vec katerga)
No vlgavnem policaja sta kr utihnla in mu kolega potem se enkrat rece, koga boste sedaj usekal??? Policist odvrne: ah ne ne midva se tako s partnerjem sporazumevava, pa kr ene buce! no vgalvnem cist je ratal majhen in prijazen.
No se celado nama je potem spregledal, pa kazen samo za luci napisal...

life4rave
Novinec

Napisal/-a life4rave Pe mar 21, 2003 12:46 pm

No samo, da ne boste vsi imeli samo slabo mnenje o policajih!
Se mi je parkrat zgodilo, da sem prav na prijaznega policaja uletu!
Nazadnje me je ustavil en policaj, ko sem se peljal s sestro iz sluzbe, pa sem vozil njen avto P206, pa me pri glavni postaji ustavi policaj!
Jest sem se ze usral, ker sem sel cez oranzno, pa zahteva dokumente in mu dam prometno, vozniske pa nisem imel s seboj! in hvala bogu najdem moj passport v njenem avtu tko, da sem imel vsaj oseben dokument...
In me poliaj vprasa, zakaj me je sploh ustavil! Sem rekel, da ne vem in mi pove, da zaradi tega, ker nimam prizganih luci!
To bo 5k Sit za izpit, in 10k Sit za luci! Potem se vprasa od kod sem in mu povem, da iz sluzbe pa, da delam prek studenta, potem me se vprasa kaj studiram... in nazadnje rece, no naj vam bo tokrat opozorilo in lep dan!!!
Jaz nisem mogel verjeti svojim usesom! (tko da se ni vse zgubljeno, obstajajo tud se dobri policaji ki jim ni samo za polnenje drzavne blagajne in za zajebavanje folka) :D

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Pe mar 21, 2003 12:55 pm

s jest mam drgau kranju samo dobre izkusnje...mene so LJ plcajiu u Kranju pofakal..
mene ponavad ustavjo da avto mal pogledajo..
enkrat je su iz nasprotne avtobusne cez cesto....in me ustav... pa prasa kaj maš pa zadej ? a fejst dseka ?.. .jest preseneceno: ja notr se usedte...
hehe se mu je samo smejal... kolega cez cesto pa tut... .:)
drugic.. grem okol globusa.. me polcaj na biku ustav...k mi je zbijal k r norcih..pa prasam zakaj ste me ustavl.. je reku krtko... ga prasam a zarad muske ? je reku...mah men je usen...edin kdor se prtozuje je ksna stara mama je reku :)
LOL
tko da kranjski so face da je kaj
V8 POWER

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Pe mar 21, 2003 2:21 pm

Še besedilo:

Ravnokar sem prisel iz LPPja kjer sem brez problema atestiral lita platišča, gume, temne šipe in znizano podvozje.
:za vse so izrecno zahtevali papirje in vse identifikacijske številke so preverili na papirju in na samem izdelku.

Avto je naredil atest in tudi tehnični pregled brez pripomb!
kar se tiče volanskega obroča in spojlerjev niso imeli pripomb, saj novi zakon ni v veljavi. Ko sem se z enim od uslužbencev pogovarjal (ki mi je vozilo pregledal) o spojlerjih in volanu je rekel da zaenkrat ni potrebno atestirati, čeprav delajo tudi to (seveda z papirji ki se ujemajo z ident. listom TUV in potrdilom o strokovni montazi. Po njegovih izkusnjah mi je dejal da najbrz spojlerjev ne bodo zavračali vsaj še 2 leti

Tako da sedaj vsakemu povem, če ima probleme z spojlerji in volaom,potem naj pojde na LPP Ljubljana, kjer zaradi tega ne komplicirajo in pri tehničnem pregledu ne zahtevajo potrdil o tem. (To govorim za opravljen tehnični pregled vozila. ) Zahtevajo pa jih zaradi predelave podvozja, temnih šip, gum...

Sem pa izvedel nekaj novega. Ko pride novi zakon v veljavo bomo morali imeti vsi vse spojlerje (štrleče usmerjevalnike zraka) vpisane v homokartonček, ne glede če smo to dodali sami ali pa smo kupili že tak avto!! Pa ne da bi koga zajebaval, sam meni so rekli da so seznanjeni z tem novim zakonom ki še ni merodajen. Ko pa bo veljal pa bomo najebali očitno vsi. Mi ki imamo namontirane odlitke in tudi ti ki so avto kupili kao športno varianto z pragovi in tudi če boste imeli samo zadnji (strešni) spojler. Torej fantje, hitro k uvoznikom da vam vpišejo dodane dele na vozilu.

Ta zakon bo pa veljal tudi za nazaj, torej tudi za vozila ki so to že imela vgrajeno pred tem zakonom...
Tako mi je zatrdil uslužbenec na LPPju.

Vir: Mobisux

G-4S

Napisal/-a G-4S Pe mar 21, 2003 2:29 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.
Zadnjič spremenil G-4S, dne Pe mar 21, 2003 2:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Pe mar 21, 2003 2:30 pm

Prijazna gospodična na LPP je pojasnila, da ne rabite vloge, ampak lahko prijavo za homologacijski pregled kar sami napišete v nekaj stavkih. Za vsak slučaj prilagam vlogo za LPP (1 A4 papir) na portalu www.avtomobilizem.com! LP!

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Pe mar 21, 2003 3:52 pm

GFors je napisal/-a:
TechnoBoy je napisal/-a:vem vemo :) s k sm pisal o spojlerjih...sm pastal ta dogodek katerega opisujejo...

A si ti šur, da je to to? Ker to je en naš kolega, ki je šel vse lepo homologirat brez problema. To ni una zgodba z 206ko pa GSIjem in kranjskimi skifi. Poglej link...... je bilo objavljeno šele včeraj.

Peuguot_S16 - mobisux je napisal/-a:Lansko leto sem kot ste bili že seznanjeni s tem na forumu sem imel probleme s policaji zaradi dodatkov na avtu. Po odvzemu tablic sem šel na LPP kjer sem imel kar srečo ker sem imel za vsak spojler Tuf, ravno tako za fedre in feltne ter ostalo opremo, tako da sem vse skupaj lepo spravil skozi.

No sicer ne pišem sedaj zaradi mene ker meni je uspelo stvar spraviti skozi in imam sedaj vse urejeno temveč imata probleme dva kolega.

Problem je sledeč. Takrat ko sem jaz urejal na LPP-ju so mi tam rekli da je v SLO zaenkrat obvezno homologirati le predelano podvozje ter sprememba velikosti gum, za spojlerje in ostale dodatke pa še ni bilo potrebno imeti vpisano v homo kartonček. (se pravi spojlerje so ti vpisali če si imel papirje, drugače pa stvar še ni bila obvezna).

Problem pa se je pojavil sedaj ko sta dva kolega padla na tehničnem pregledu v Kranju zaradi nevpisanih spojlerjev v homo kartončku. (gre za astro GSI letnik 92 ki sploh še nima homo kartončka, omego ki je ravno tako letnik 94 ko še ni bilo homo kartončkov).

Uradna razlaga je bila da je po novem za vse kar je dodatno na avtu potrebno iti na LPP in opraviti atest s tem da je pa novem za spojlerje potrebno imeti račun+potrdilo o strokovni montaži+tuf. Zanima me če je kdo že kje zasledil da je to obvezno ker jaz nisem nikjer prebral da je sedaj to obvezno.

Oba kolega sta potem probala tehničnega opraviti pri drugem servisu ki opravlja tehnične preglede pa tudi ni šlo ker so že obveščeni očitno vsi servisi ki opravljajo tehnične preglede tako da švercanja sedaj ne bo več.

Klical sem tudi Fazerja ki mi je potrdil to da je sedaj po novem letu potrebno vpisati tudi spojlerje v homo kartonček, ker je tudi on že sam bil na LPP-ju kjer si je zrihtal papirje da je pooblaščen za montažo spojlerjev.

A ima kdo kakšno idejo kako sedaj spraviti ta dva avtomobila čez tehničnega pa če ima kdo kakšne Tuf-e za ta dva avtomobila, oziroma kaj boste napravili tisti ki imate home made spojlerje a jih boste pred tehničnim dol trgali potem pa spet nazaj dajali in se vseskozi vozili v strahu pred policaji.

to je sorodnji dogodek.... kar se dogaja v KRanju

se link http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... art=1&vc=1
V8 POWER

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Sale Pe mar 21, 2003 11:29 pm

No čisto sorodni dogodek ravno ni - ker poanta tistega kar sem jaz objavil oz. je Ice potem prijazno dodal še besedilo je: kako poteka homologacija na LPP-ju v Ljubljani oz. kako je s homologacijo spojlerjev ipd. Bistvo ni bilo v tem kako težijo policisti oz. "majstri" na tehničnem.
Slika Slika

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a *bojci* So mar 22, 2003 11:27 am

Hmmm.. mater mi te zakoni nikak e grejo v glavo!! :evil:

Zdaj, kaj naj naredim...
Imam na avtu gor gume 195/50/15, ki seveda niso homologirane. Nimam niti homologacijskega kartončka, ker sem jaz že tretji lastnik. Sem spraševal 1. lastnika, če ga slučajno on ima, pa mi reče, da je vse predal avtohiši, ki ga je not vzela.
Kličem na avtohišo, kjer sem ga jaz kupil, mi pravi, da ni mogoče, da bi ga oni zadržali. Kvečjemu bi lahko imel še drugi lastnik, kar pa dvomim.
Ja, pa na upravni enoti, kjer je bil registriran, baje tudi ni...
Ej za znoret!!!!

Kje si ga lahko na novo porihtam ta prekleti kartonček, da bom lahko homologiral gume+felne? :x

:x Pa še nekaj je....
Lani sem te gume kupil preko salomona v Ljubljani in bi verjetno od tistega jaz potem moral dobiti tudi papirje od feln, a ne? Kaj sem te jaz to vedel!!
Brez teh papirjev pa valda ne bom naredil homologacije oz. dvomim...

Ma kdo kako idejo, ki bi mi prav prišla? :?: :!:
Slika
Renault Avtomobilistični klub Slovenija
http://www.rk.avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell So mar 22, 2003 12:34 pm

jah zdej zarad kartoncka ni problem,.... pri uvoniku al pa kar na homologaciji.. tko sm jest naredu..a si mejbi vidu ksnga yugota s homom. kartonckam ?
hehe
za TUV za flene bos dobil pri zastopniku... zarad racuna pa zna bit problem
V8 POWER

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Napisal/-a Daco So mar 22, 2003 3:01 pm

Bojci_kar je napisal/-a:Hmmm.. mater mi te zakoni nikak e grejo v glavo!! :evil:

Zdaj, kaj naj naredim...
Imam na avtu gor gume 195/50/15, ki seveda niso homologirane. Nimam niti homologacijskega kartončka, ker sem jaz že tretji lastnik. Sem spraševal 1. lastnika, če ga slučajno on ima, pa mi reče, da je vse predal avtohiši, ki ga je not vzela.
Kličem na avtohišo, kjer sem ga jaz kupil, mi pravi, da ni mogoče, da bi ga oni zadržali. Kvečjemu bi lahko imel še drugi lastnik, kar pa dvomim.
Ja, pa na upravni enoti, kjer je bil registriran, baje tudi ni...
Ej za znoret!!!!

Kje si ga lahko na novo porihtam ta prekleti kartonček, da bom lahko homologiral gume+felne? :x

:x Pa še nekaj je....
Lani sem te gume kupil preko salomona v Ljubljani in bi verjetno od tistega jaz potem moral dobiti tudi papirje od feln, a ne? Kaj sem te jaz to vedel!!
Brez teh papirjev pa valda ne bom naredil homologacije oz. dvomim...

Ma kdo kako idejo, ki bi mi prav prišla? :?: :!:

Ce imas Renaulta ti lahko jst razlozim, ker sem lih prejsnji teden sebi rihtal kartoncek, ki ga pravtako nisem dobil ob nakupu. Gres do enga prodajalaca Renault pa jim reces, da bi rad imel vlogo za izdajo duplikata homotoncka oziroma lahko kar direkt na Revoz poklices, pa te vezejo na homologacijo in reces da bi rad duplikat homotoncka in ti kar oni posljejo po faxu to vlogo. No ko vlogo dobis, jo izpolnis ob tem placas 4300 SIT in jim posljes nazaj potrdilo o placilu (poloznico), kopijo prometnega dovoljenja (notranjo stran) ter izpolnjeno vlogo. Lahko na fax ali njihov naslov, ki je naveden na vlogi. In to je vse... cez 5 delovnih dni dobis po posti homotoncek in si lahko ves srecen ker gres lahko naprej homologirat zadeve. :)
Jst sem sel se tako dalec, da sem jim v Revozu tezil po telefonu naj mi povedo katere dimenzije so dovoljene za moj avto in sem na sreco zvedel da je 195/50/15 ze vpisan notr! :lol: (megane coupe l.98) Mogoce si ti tut te srece...

Pa srecno ;)

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Napisal/-a *bojci* So mar 22, 2003 7:42 pm

Ja, imam R19..

Glede te dimenzije pa ne vem, če je sploh dovoljena, ker mam mašino 1.4e 80KM.
Vem pa, da imajo dovoljene le 19-ke z mašino 1.8 16V.
No pa bo enkrat že ta :con

Ej, Daco, thanks!! :lol: :pivo

No, te mi še ostanejo samo felne.. bom že nekak porihtal. :wink:
Slika

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Napisal/-a *bojci* So mar 22, 2003 7:45 pm

TechnoBoy je napisal/-a:a si mejbi vidu ksnga yugota s homom. kartonckam ?

Ta novega yugeca :lol: maybi :?: :lol:
Slika

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell So mar 22, 2003 8:52 pm

hehe ok..starejsga od 91 letnik :)
V8 POWER
Vrni se na Tuning