Pozdravljen!
Saj v tem je problem, da nekaj dost ne boš mogel nardit s tem denarjem, kvečjemu ga spraviš na 120 konjev, več s tem denarjem ni možno. Na primer sam osnovni kompresor kit za recimo Golfa 3 VR6 te stane 3.600 €, govorim o nemški firmi, ki ti da tudi garancijo na dele in vgradnjo, v kolikor daš kit pri njih vgradit, kar pa ni v ceni zajeto. Kake konkretne cene najdeš recimo pri
www.digi-tec.de, ali pri
www.kerscher-motoren.de in podobne strani, pomagaj si z
www.tunerportal.de/Golf4.html.
Še to je problem, da je motor majhen in niti ni primeren za tak tuning, z menjavo odmičnih gredi, komplet izpušnega sistema od katalizatorja in optimizacijo krmilne enote (chip tuning) in klasičnim tuningom (poliranje kanalov, nižanje glave, večji izpušni in sesalni ventili, odprt filter,...) nekaj dost ne boš naredil, le stalo bo dost. Če že nočeš menjat avta je pol bolje najt dober motor in menjat motor, kar je najcenejša varianta, vendar tud tukaj lahko naletiš na težave kot je homologiranje, pravilna vgradnja, menjava zavornega sistema,....
Stvar ni tako enostavna kot sprva zgleda. Tuning je pač bolj komplicirana stvar, kot se sprva zdi. Če gre za majhne spremembe ni težav, ko pa menjaš več stvari ali greš v skrajnosti pa to potegne za seboj stroške, ki so ogromni. Zato se ti pa splača kaj malega naredit, ostali denar pa raje investiraj kam drugam ali si privošči dopust...
Če te pa konkretno zanima:
-dober izpušni sistem, ki ti tudi tistih par konjev garantira, te komplet z izpušnim kolektorjem, športnim katalizatorjem (metallkat)in vsemi ostalimi deli stane 2.500 €
-obdelava glave motorja z menjavo ventilov in odmičnih gredi ca. 1.500 €
-optimiranje krmilne enote 500 €
-športni filter 100 €
(cene z nemškega trga!)
Vse skupaj znese 4.600 € (1.104.000 SIT), avto bo pa mel v najboljšem primeru okrog 100 konjev.
Torej ne vem, če se ti vse skupaj na koncu splača. 1.6 motor s 100 konji pa dobiš za recimo 300.000 SIT.
Tud jaz sem razmišljal o vsem tem, ko sem vozil 90 konjev, pa mi ni drugo preostalo kot menjat avto. Na žalost je tak...
Upam, da sem ti bil v pomoč. LpS
Pa brez zamere vsem, ki se ne strinjajo z mano!