Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

velmax
Nov uporabnik

Demontaža servo volana

Napisal/-a velmax Pe okt 18, 2002 9:53 pm

Zanima me ce je ze kdo poskusal z demontazo servo volana in preuredil volanski sistem na klasicnega?
Ali bi bilo to mogoce pri avtomobilu Peugeot 406 in na kak nacin oz. kje bi to lahko opravili strokovno?

Prosim, da se zadrzite komentarjev oz. vprasanj zakaj bi nekdo zelel sploh odstraniti servo volan. Sem pac mnenja, da je servo volan nepotrebna zadeva pri avtomobilu in da obcutno zmanjsa varnost voznje ter maneverske sposobnosti avtomobila.

LP

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Demontaža servo volana

Napisal/-a Pero So okt 19, 2002 5:59 am

Snameš jermen z servo pumpe in dobiš navaden volan.

Pa še malenkosten prirastek na moči je ;)

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din So okt 19, 2002 11:57 am

to pa ne bo tako enostavno, za peugeota ne vem kako ma rešen h. volan, pri Argenti ja na polž (ni zobata letev) in mi je enkrat pokno zobati jermen, ki poganja h. pumpo in so bili ovinki in križišča naenkrat premali :D. Hočem povedat, da gre h. volan trše od navadnega (brez pogona seveda). tako da bi po moje moral menjat letev oz. glavo ???
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne okt 20, 2002 10:20 am

Nisem rekel da nebo bildal na vsakem križišču :D

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din Ne okt 20, 2002 10:55 am

:D
Slika

Uporabniški avatar
MITT
Nov uporabnik

Napisal/-a MITT Ne okt 20, 2002 11:30 am

Hm, Ne morem se zadrzat komentarja.. namrec veliko folka bere tole in ne bi rad, da gre kdo v lastni reziji doma pripravljat svojega konca. Pa mi prosim povej, ker me zanima, razloge, zakaj bi ti rad storil to?

Odstranitev servo volana je pomoje totalna bedarija za avto, ki ga uporabljas v vsakodnevne namene (ugasni avto in probaj na mestu motat volan!!! :)). Ce hoces povecat varnost, lego na cesti, manevrske sposobnosti, rajsi zrihtaj podvozje (amortizerje in vzmeti). Ce mislis, da ti servo ne dela tako kot bi moral: lahko, da imas kaksno napako na sistemu servota/podvozja spredaj.
BTW: pozabi na povecanje moci... tist 1.8 ~110KM se ne bo nic bolje premaknil, avto ima pac svojo maso.

VOlan (in zavore) so v avtu na prvem mestu za varnost. Ne pipaj tega.
The Fear Of The Speed

velmax
Nov uporabnik

Re: Re: Demontaža servo volana

Napisal/-a velmax Ne okt 20, 2002 1:55 pm

MITT pravi:
Hm, Ne morem se zadrzat komentarja.. namrec veliko folka bere tole in ne bi rad, da gre kdo v lastni reziji doma pripravljat svojega konca. Pa mi prosim povej, ker me zanima, razloge, zakaj bi ti rad storil to?

Odstranitev servo volana je pomoje totalna bedarija za avto, ki ga uporabljas v vsakodnevne namene (ugasni avto in probaj na mestu motat volan!!! :)). Ce hoces povecat varnost, lego na cesti, manevrske sposobnosti, rajsi zrihtaj podvozje (amortizerje in vzmeti). Ce mislis, da ti servo ne dela tako kot bi moral: lahko, da imas kaksno napako na sistemu servota/podvozja spredaj.
BTW: pozabi na povecanje moci... tist 1.8 ~110KM se ne bo nic bolje premaknil, avto ima pac svojo maso.

VOlan (in zavore) so v avtu na prvem mestu za varnost. Ne pipaj tega.

No pa preber se enkrat to kar si napisal in bos vidu da nimas pojma o voznji avtomobila oz. da ti avto res sluzi samo za premikanje riti od mesta do mesta.
Servo volan prekine kontak med rokami in kolesi, ki je bil pri klasicnem sistemu v veliko pomoc predvsem pri velikih histrostih in kriticnih sistuacijah. Tega kontakta verjetno nisi nikoli obcutil in ti je vseeno kak je prenos, zato pa govoris neumnosti.
Pri men je pac tako, da moram avto cutiti, bit zlit z njim in cesto. Vse to pa lahko obcutim le takrat ce cutim vsak, tudi najmansi premik koles v rokah. Kar pri servo volanu NI mogoce.
Na mestu motat volan pri ugasnjenem motorju..? Neumnost, saj je cel sistem zasnovan drugace in je normalno, da je v tem primeru zelo zelo tezko obracat volan.
Celoten sistem bi bilo potrebno zamenjat s klasicnim, vprasanje je samo kje to lahko storim in ce je kdo to ze naredu.

LP

Uporabniški avatar
Kiri
Novinec

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a Kiri Ne okt 20, 2002 8:50 pm

Jah tole kar se tiče tegala servo volana se čist strinjam z velmax-om...kr je res 100× bolš občutek če pelješ avto brez sevota kukr pa avto s servo volanom...ok zdej n govorim u tem kjerga parkiraš z manj bolečimi rokami, ampak govorim kjerga bolj "čutiš" k je avto na meji...aja tole govorim z izkušn d nou kjer mislu d kr neki nalagam...pelu sm audija a3 k ma servo pa zdej k recimo swifta furam k nima servota
No se opravičujem k sm spt mal zabluzu:)...
Lep pozdrav
Kiri

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Napisal/-a kdk Ne okt 20, 2002 8:52 pm

No potem pa tudi pri WRC in F1 nimajo " kontakta med rokami in kolesi ".Zanimivo , da sploh vgrajujejo servo sisteme , glede na to da poslabšajo vodljivost vozila. ;)

vladek
Stalni uporabnik

Napisal/-a vladek Po okt 21, 2002 5:54 am

ma dejstvo je da filinga nimas tazga ...vendar ne bo nic drugace ...ce bos hotel predelat bos res moral menjati vse ker ce bos samo mehanizem odklopil bos imel se fitnes zastonj ... jes volana na mestu sploh ne morem obrnit dokler avto ne laufa ...
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 21, 2002 9:40 am

Novejši servoti imajo poštimano da se z povečanjem hitrosti zmanjšuje efekt servo pomoči. Ne primerjat F1 z cestnimi avti, cestni avto je narejen tako da ga vsaka bakica lahko vozi. Ne tudi primerjat različnih avtov. Servo v Swiftu je čista izguba ker je avto dovolj lahek in ne rabi servota, težji ga pa tudi ne rabijo med vožnjo.

Ne pozabit na to da je važno tudi prenos volana na kolesa. Primer avto z hudim sertvotom rabi 2,5 obrata od ene do druge skrajne točke, avto brez servota pa ponavadi več. Torej je volan z servotom ponavadi bolj direkten kot tak brez.

Če jermen ne poganja še kaj drugega ga probaj odklopit pa boš videl če se splača. Na dveh avtih sem bil občasno brez servota... ni bilo nič narobe z avtom in ni potrebnih nobenih predelav. Če se splača? Ne vem, sam presodi, pri enem avtu nisem pogrešal servota, drugi je bil pa pretežak (1400 kg, sprednji pogon) pa sem raje imel servo.

Uporabniški avatar
MITT
Nov uporabnik

Re: Re: Re: Demontaža servo volana

Napisal/-a MITT To okt 22, 2002 9:09 pm

Heh, se zelo motis! V resnici imam avto, ki ZELO dobro prenasa informacije med cesto in volanom - tudi ker ima ta SAMO cca. 2 vrtljaja med skrajnima legama - bom jutri probal in povem. Zato si definitivno ne bi zelel odstranitev servota!! Rajs ene ZELO dobre NOVE gume. Po tem pa sele trse in malo nizje vzmetenje!!! Servota pa nikol.

[za velmaxa]

[Sporočilo uredil/a MITT na dan 22.10.2002 ob 21:17 GMT]
The Fear Of The Speed

Freshvictim
Novinec

Napisal/-a Freshvictim Sr okt 23, 2002 10:27 am

Ti sej rally avtomobili tud nimajo servota, kot vem majo direkten prenos, da ja cutjo kako in kaj, pa pomojem je treba se malo manj vrtet! :)

Al bi kdo vedu kaj moj servo cufa, kr kdaj je tko obicno trd, ko pa prides do tocke recimo ovinka ki ga zvozis z malo vecjo hitrostjo se pa kar zavrti *pac gume ful obrne* in ni istega filinga kot prej * ker rata lahek za cas motanja!
MORE VOLUME PLEASE!!!!!!!!!! ;)

Slika

G-4S

Napisal/-a G-4S Sr okt 23, 2002 10:35 am

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Sale Sr okt 23, 2002 11:04 am

Ena zanimivost (v angleščini):

-How can rally drivers maintain speeds after the power steering goes?

-Drivers adjust their style if they lose power steering. They can't go so fast as the wheel is heavy anyway. Without power steering, the effort is huge and if the stage's are long, the forearms can swell up dramatically.

Tole se mi je zdelo precej zanimivo vprašanje in še bolj zanimiv odgovor. Rally šoferji torej imajo servo ojačan volan :D.
Slika Slika
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost