Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
Gigen
Novinec

Kraj: Izola/Portorož

Blokada diferenciala - se splaca?

Napisal/-a Gigen Če jan 13, 2005 8:47 am

V bistvu moram samo fiksirat (zavarit) tista dva modra zobnika na sliki.
Zdej pa nevem ce se mi to splaca. Ce ne bom zadovoljen bom mogu novega kupit :?

Je kdo ki ima slabe izkusnje pri voznji z zaporo dif.?

Pa se to je kasna boljsa varjanta kot varit neke zobnike?

Slika
Made in Japan

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Če jan 13, 2005 8:53 am

Če boš imel avto samo za na Mobikrog potem naredi, čeprav priznam, da ne vem kakšne so prednosti tega pri FWD. Pri RWD se da veliko lepše driftat, za normalno vožnjo pa jeneprimerno, ker nos preveč sili iz ovinka. Je pa tako dif zelo obremenjen in ne vem koliko časa bo zdržal. Po moje se za na cesto ne splača.

Lp!
SlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 13, 2005 9:26 am

Če misliš to delat se vprašaj za kaj boš mel avto.
- offroad - ni problema naredi, samo ne se po asfaltu vozit, ker boš polosovine lomu za šalo.

- mobikrog - moral bi met delno zaporo in ne 100% ki jo ti hočeš narest - 100% zapora pomeni tut da se obe kolesi enako hitro vrtita, kar pomeni da to dela tudi v ovinku, kjer bi moralo eno notranje kolo počasneje in zunanje kolo hitreje vrteti.

- navadna vožnja po cestah - se ne splača

Najbolje je če kupiš delno zaporo, ki ti delno zapre diferencial, ali pa če imaš takega z reduktorjem.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Če jan 13, 2005 9:38 am

Nisem hotel odpirati nove teme o diferencialu in teh zadevah (nebivedu je še reduktor nekaj omenjal) pa sem tukaj omenil in me zanima če se je na forumu že pisalo kaj podrobneje kako deluje difrencial, čemu je namenjen in nasploh o tem, enako me zanima za reduktor in kakšno vlogo ima pri diferencialu.

Sem že iskal na search pa nisem našel nič konkretnega :?
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če jan 13, 2005 10:12 am

Demo je napisal/-a:Nisem hotel odpirati nove teme o diferencialu in teh zadevah (nebivedu je še reduktor nekaj omenjal) pa sem tukaj omenil in me zanima če se je na forumu že pisalo kaj podrobneje kako deluje difrencial, čemu je namenjen in nasploh o tem, enako me zanima za reduktor in kakšno vlogo ima pri diferencialu.

Sem že iskal na search pa nisem našel nič konkretnega :?

diferncial omogoča da se kolesi (na isiti osi) vrtita različno hitro
torej če greš v ovink, je zunanje kolo hitrejše kot notranje
za po cest popolne zapore ne rabš, ker boš težko vozu ovinke

če maš popolno zaporo pomen, da se kolesi vrtita enako hitro - maximalni oprijem, za driftanje offroad itd
podpis

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če jan 13, 2005 10:17 am

Demo je napisal/-a:Sem že iskal na search pa nisem našel nič konkretnega :?

Poskusi tole: http://auto.howstuffworks.com/differential.htm

Cisto na kratko: diferencial omogoca, da se eno kolo vrti hitreje kot drugo. Ce enega ustavis, se bo drugo vrtelo z dvakratno hitrostjo. Ce mas kaksne legotechnik si tam poglej, pa ti bo prec jasno. Reduktor pa spremeni prenos, tako da se kolesa ob enaki hitrosti masine pocasneje vrtijo. Zarad tega je tud vecji navor na kolesa in rezultat je, da prides v hujsi klanc.

Ce mene vprasas, zavarti diferencial ni pametno. Sploh ne, ce mas tak avto za vsakodnevno voznjo. Avto ti bo silil iz ovinka, gume bos lahko menjaval po tekocem traku, vec ti bo kuril, pa se kaj se bo polomilo. Edino, kjer bi blo smiselno je, kakor je nebivedu napisu za offroad, kjer ni tok mocnga stika med kolesi in podlago. Tud za mobikrog dvomim, da bi dosegel boljsi cas. Iz ovinka bi ze hitreje pospesil, a bi ga tudi speljal pocasneje.
Slika

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Če jan 13, 2005 10:18 am

Torej imajo vsi avtomobili diferencial, le da imajo nekateri možnost 100% zapore (kolesi na isti osi se vrtita popolnoma enako hitro) ali pa delno zaporo (da se eno kolo vrti malo hitreje kot drugo).

Se pravi vsak avtomobil, brez kakršnekoli zapore diferenciala, ko se pelje v ovinek, se mu kolesi na isti osi vrtita vedno eno hitreje eno pa počasneje. Ampak če pomislm se mi zdi da če imaš recimo 100% zaporo diferenciala potem ko greš v ovinek ti prednji del avtomobila vleče navznoter (tako pri prednjemu pogonu kot pri zadnjemu in navsezadnje enako pri 4x4?).
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Če jan 13, 2005 10:31 am

Demo je napisal/-a:Se pravi vsak avtomobil, brez kakršnekoli zapore diferenciala, ko se pelje v ovinek, se mu kolesi na isti osi vrtita vedno eno hitreje eno pa počasneje. Ampak če pomislm se mi zdi da če imaš recimo 100% zaporo diferenciala potem ko greš v ovinek ti prednji del avtomobila vleče navznoter (tako pri prednjemu pogonu kot pri zadnjemu in navsezadnje enako pri 4x4?).

Jah vsi avtomobili imajo diferencial! Zakaj? Enostaven prikaz in upam da bos zastopil...

/ /
/ /
/ /

| |

Ce so zgornje crtice sprednje gume, ki zavijajo in imas FWD, ti bo avto hotel slediti smeri gum in ne smeri zavoja, ki ga narekujejo zadnje gume. ? Razumes? Isto je pri zadnjem pogonu, kjer pa zadnje gume vztrajno rinejo avto naprej, mimo linije, ki jo hoces. Zato diferencial.
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jan 13, 2005 10:52 am

Ze ki smo tu naj nekdo pove kaj pomeni npr. 50% zapora pri pospesevanju in 30% pri zaviranju.
btw gokart nima diferenciala :lol:
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

Napisal/-a Mick Jerry Če jan 13, 2005 4:23 pm

Er...

Pri gokartu nimaš 300 KM. :D

Diferenical rabiš ker se ti notranje kolo rado vrti v prazno in pride do izgube moči. Ko se ti vklopi diferencial se notranje kolo "zavre" torej se ne vrti več v prazno in se več moči prenese na zunaje kolo ki lažje prenaša moč in se ne vrti v prazno.

Tudi če imaš na desnem kolesu recimo led in na levem asfalt se ti bo desno kolo vtrelo v prazno in moč bo šla v nič. Če pa maš zaporo dif. pa se desno kolo "zavre" moč se prenes na levo kolo in ti se kolikor toliko izstreliš z mesta. Tako nekako...

vsi WRC imajo zapore le da so tam aktivni dif. to pomen da ti elektronka prilagja stopnjo zapore al pa uravnaš sam. Zato imajo tudi sredinski dif. aktiven da razporejajo moč med sprednjo in zadnjo osjo.

Upam da nism nikjer preveč v temo brcnu. :D
Slika

Uporabniški avatar
Gigen
Novinec

Kraj: Izola/Portorož

Napisal/-a Gigen Če jan 13, 2005 8:45 pm

Sem pa mislil da ma prednost ta blokada glede na to da majo nekateri sportniki recimo Integra ze serijsko.
Made in Japan

Uporabniški avatar
mrt
Novinec

Kraj: Primorska

Napisal/-a mrt Če jan 13, 2005 9:00 pm

Mick Jerry je napisal/-a:Er...

Pri gokartu nimaš 300 KM. :D

Diferenical rabiš ker se ti notranje kolo rado vrti v prazno in pride do izgube moči. Ko se ti vklopi diferencial se notranje kolo "zavre" torej se ne vrti več v prazno in se več moči prenese na zunaje kolo ki lažje prenaša moč in se ne vrti v prazno.

Tudi če imaš na desnem kolesu recimo led in na levem asfalt se ti bo desno kolo vtrelo v prazno in moč bo šla v nič. Če pa maš zaporo dif. pa se desno kolo "zavre" moč se prenes na levo kolo in ti se kolikor toliko izstreliš z mesta. Tako nekako...

vsi WRC imajo zapore le da so tam aktivni dif. to pomen da ti elektronka prilagja stopnjo zapore al pa uravnaš sam. Zato imajo tudi sredinski dif. aktiven da razporejajo moč med sprednjo in zadnjo osjo.

Upam da nism nikjer preveč v temo brcnu. :D

Pri gokartu je stvar drugačna. :shock: Res je da nima diferenciala,vendar je pa podvozje tako narejeno,da ko greš v ovinek se ti zadnja notrnja guma dvigne od tal,tako da se vrti v prazno z isto hitrostjo kot zunanja guma,katera dela ˝daljšo˝pot. :D

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Če jan 13, 2005 9:13 pm

FWD + zablokiran diferencial = bolši štart (super za drag), sam zavijat pa raj ne probat (avto gre pač naravnost)...
Slika

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Pe jan 14, 2005 12:58 pm

Mckn bom popravu :)

Mick Jerry je napisal/-a:ZAPORO Diferenicala rabiš ker se ti notranje kolo, zaradi diferenciala rado vrti v prazno in pride do izgube moči. Ko se ti vklopi ZAPORA diferenciala se notranje kolo "zavre" torej se ne vrti več v prazno in se več moči prenese na zunaje kolo ki lažje prenaša moč in se ne vrti v prazno.

Gigen je napisal/-a: Sem pa mislil da ma prednost ta blokada glede na to da majo nekateri sportniki recimo Integra ze serijsko.

Saj ima blokada diferenciala veliko prednosti. Samo mora se vklopit samo takrat, ko je to potrebno/zahtevano. Ob normalni voznji diferencial ne sme biti blokiran. Za primer. Zapelji avto z izklopljeno/brez blokade diferenciala z enim kolesom na led. Presneto tezko bos avto preprical, da se bo kam premaknil, ker se bo vedno vrtelo samo kolo na ledu, tisto na boljsi podlagi pa bo pri miru - ce mal pretiravam. Zato je blokada zelo dobra stvar.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe jan 14, 2005 1:47 pm

Mate je napisal/-a:Mckn bom popravu :)

Mick Jerry je napisal/-a:ZAPORO Diferenicala rabiš ker se ti notranje kolo, zaradi diferenciala rado vrti v prazno in pride do izgube moči. Ko se ti vklopi ZAPORA diferenciala se notranje kolo "zavre" torej se ne vrti več v prazno in se več moči prenese na zunaje kolo ki lažje prenaša moč in se ne vrti v prazno.

Gigen je napisal/-a: Sem pa mislil da ma prednost ta blokada glede na to da majo nekateri sportniki recimo Integra ze serijsko.

Saj ima blokada diferenciala veliko prednosti. Samo mora se vklopit samo takrat, ko je to potrebno/zahtevano. Ob normalni voznji diferencial ne sme biti blokiran. Za primer. Zapelji avto z izklopljeno/brez blokade diferenciala z enim kolesom na led. Presneto tezko bos avto preprical, da se bo kam premaknil, ker se bo vedno vrtelo samo kolo na ledu, tisto na boljsi podlagi pa bo pri miru - ce mal pretiravam. Zato je blokada zelo dobra stvar.

Za te stvari je pa najboljši LSD - limited slip differential - omogoča, da se ko ti zapelješ z eno gumo na led ti na vsakih 5 obratov gume v prazno obrne enkrat tisto na trdi podlagi - tko da se ti lepo še vedno premikaš in ne lomiš diferenciala pa polosovin, ker ti povem iz izkušenj da 100% zapora za na delno trdo podlago in delno mehko lomi podvozje za šalo. Če maš eno gumo na asfaltu in eno na ledu pa 100% zaporo boš hitr odlomu polosovino tistega kolesa, ki je na asfaltu - terenci že na mehki podlagi (blato) lomijo pri 100% zapori polosovine, kaj bi delal šele na asfaltu.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Mick Jerry
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

Napisal/-a Mick Jerry Pe jan 14, 2005 9:30 pm

No sej ja... :lol: :lol:

Nek sm zgrešu ma bo pribžino razumel. Sicr pa to menda "lomi" roke na WRC-ju in kakšnih drugih rally avtih.
Slika

ferrarist
Novinec

Napisal/-a ferrarist Pe feb 04, 2005 7:38 pm

nebivedu je napisal/-a:

Za te stvari je pa najboljši LSD - limited slip differential - omogoča, da se ko ti zapelješ z eno gumo na led ti na vsakih 5 obratov gume v prazno obrne enkrat tisto na trdi podlagi - tko da se ti lepo še vedno premikaš in ne lomiš diferenciala pa polosovin, ker ti povem iz izkušenj da 100% zapora za na delno trdo podlago in delno mehko lomi podvozje za šalo. Če maš eno gumo na asfaltu in eno na ledu pa 100% zaporo boš hitr odlomu polosovino tistega kolesa, ki je na asfaltu - terenci že na mehki podlagi (blato) lomijo pri 100% zapori polosovine, kaj bi delal šele na asfaltu.

WTF???
kdo ti je pa reku,da če se eno 5x,se drugo 1x??? :bonk

če bi mel 100% zaporo,bi v ovinku potgal polosi,znalo pa bi se zgoditi tudi,da bi se prevrnil,saj prične notranje pogonsko kolo nevarno poskakovati v ovinku...
za navaden avto je primeren t.i. PHANTOM GRIP...to je blokada diferenciala,ki jo uporabljajo tudi v yugičih za dirkat...zdej nimam cajta,bom napisu potem kukr se gre...zna se tud kaka slikca najdit kje...

LP Ferrarist
Slika

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Pe feb 04, 2005 7:49 pm

nebivedu je napisal/-a:

a mi lahko razložiš sredinsko zaporo diferenciala
in pa el. zaporo diferenciala mam namrec oboje...
V8 POWER

Uporabniški avatar
Žune
Stalni uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a Žune Pe feb 04, 2005 8:12 pm

http://www.driftworks.co.uk/forum/showt ... light=weld

http://www.driftworks.co.uk/forum/showt ... light=weld <--kot zanimivost :mrgreen:

To je kar popularna predelava med drifterji in zgleda, da ni škode razen na gumah. Sam pri E30 je kul ker lahko dobiš odprt diff skor zastonj.
SlikaSlikaSlika

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Pe feb 04, 2005 9:10 pm

TechnoBoy je napisal/-a:a mi lahko razložiš sredinsko zaporo diferenciala
in pa el. zaporo diferenciala mam namrec oboje...

Ker imas pogon na vsa stiri kolesa moras imeti tri diferenciale, ker se vsako kolo vrti z drugacno hitrostjo. Eden je med zadnjima kolesoma, eden med sprednjima, eden pa med sprednjo in zadnjo osjo - ce prav razumem osnove 4wd ;)
Sredinska zapora diferenciala je verjetno zapora sredinskega diferenciala, da se obrati motorja prenasajo na obe osi enako - tista, ki ima bljsi stik s podlago pac bolj grabi, druga manj.
Elektronska blokada diferenciala pa je pogruntavscina, ki tisto kolo, ki se vrti v prazno zavre z zavorami, da se bolj zavrti drugo kolo, ki ima ocitno boljsi oprijem. Pri mojem golfu se ta blokada slisi podobno kot delovanje ABSa.
Slika
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost