Omelo je napisal/-a:Torej... Če ma kdo s tem izkušnje ali pa da kaj ve...
Letos, če bo vse posreči, nameravam menjat sprednje diske (za športne), pa tut zadej bi kej naredu glede teh bobnov.
Zanima me, kaj vse bi moral zamenjat, da bi bili diski še zadaj in vsaj približno, kakšen strošek bi ti bil. Poznate koga ki bi to delal?
Lp, Matic
Zdravo. Sicer so ostali povedal že bolj kot ne vse, pa vseen. Če misliš sprednje diske menjat s športnimi (predvidevam, da kake naluknane serijskih dimenzij), se ti bolj splača, če zamenjaš čeljusti in diske in jih daš od R5 GTT, tak kot si mislil, ker dela ni tolk velik (čeljusti stare vzameš dol, daš gor nove to je par vijakov, pol še diske pa je konc), s temi ne boš mel nikol več problemov/pregrevanja (kot so že pisali, so ti dvojni in se dost bolj hladijo, razlika se bo opazla pri hitri vožnji z veliko zaviranja, oz. tak kot si napisal na avtocesti za tovornjaki, potem ne bo več problemov

pri normalni vožnji pa skor ni razlike med serijskimi na twingotu), za twingota skor ne rabiš močnejših kot od GTT, pa še 13" felge lahk gor spraviš. Če hočeš bi lahk dal tud od Cliota oz. 19ke 16V čeljusti in diske (so še malo večji) sam v praksi ni skor nobene razlike, pa najmanjše felge morjo bit 14". Te varjante sem preizkušu (sicer na Cliotu), zdej sem ostal na 16V čeljustih in diskih, sam ni skor nobenih razlik s kompletom od GTT.
Zadaj sem tud jst mislu, da nima velikega pomena kak prime. Moje subjektivno mnenje je da se ZLO fejst pozna, če ti zadi vredu prime. Z bobni se v bistvu sploh nisem nč ubadu in sem dal gor diske (R5 GTT in Clio oz. 19ka 16V majo zadnje diske iste), serijsko je na mostu težnostni ventil (tista zadeva, ki ti uravnava kolk ti primejo bremze zadi, ko je avto poln ali prazen), katerega nismo dal gor. V bistvu zadnje bremze primejo zdaj (s polno močjo) kot, da bi bil avto polno naložen. Nekteri so pravil, da bo zdej po dežju al pa po snegu, ko bom zaviral (po možnosti v ovinku), tak kot, da bi zategnu ročno. Jst nisem opazu, da bi zadnj konc odnašal (res je, da če se pelješ in bremzaš v ovinek, ti zadnja notranja guma blokira), ampak nikol se še ni zgodil, da bi zadnj konc odnesl. Tak kot so nekteri omenil se recimo z diski NE boš mogel sukat na ročno (na suhi podlagi), razen po snegu, ali pa če si preurediš ročno na cilinder (tak kot so bremze, ne na zajlo). Jst sem bil bolj navdušen nad zadnjimi bremzami kot nad sprednjimi. Zlo velika razlika je med serijskimi 16V (s težnostnim ventilom) in takimi bremzami kot sem opisval. Tak, da bom tud na novem avtu v bližnji prihodnosti dal težnostni ventil dol

Sicer ne vem kak se to obnese na drugih avtih, pri meni in kolegu na R5 se je pač na tak način izšlo najboljš (tud za twingota mislim, da bi blo tak), recimo na Yugotu pa pravjo, da so problemi brez težnostnega ventila (ročna feeling), oziroma kot je omenil tud Tipo-mania bi naj blo tud pri ostalih Fiatih tko. Zdaj pozimi sem zaradi zimskih gum (13") spredaj menjal diske z originalnimi (manjšimi), zadaj pa sem pustil diske, pa tud ni nobenih problemov (odnašanja). Zgodil se pa je sicer 1x, ko se je zlo mudil, pa smo dal kar od oka podrejane diske gor, da je spredaj zlo slab prjel, takrat pa so zadnji kolesi pri bremzanju vlekl špure, sam vseen pa ni odnašal zadnga konca.
Cene ti je nebivedu se mi zdi kar točne povedu, mislim, da ti materjal (čeljusti, most)lahk tud on priskrbi tak da veselo na delo.
@Yacksy & HUGO_BOSS: Ko sem bil na LPPju sem vprašal kak je s homologacijo zavor (sploh zadnjih diskov), odgovor isti kot za vsako stvar: "prijav se, seboj mej papirje od predelav, pa bomo zrihtal", ker papirju od čeljusti/diskov nimam (ne vem kje bi jih dobu), gre za rabljene serijske dele, pol pač tega nisem homologiru. Za sprednje sploh ni problem, za zadnje je pa tud na LPP reku, da sicer morjo bit kao vse stvari homologirane, sam da za zavore tud polcaji ne bojo težil (v bistvu delaš za varnost), je pa res, da mora bit vredu narjen (to pa itak pogledajo na vsakem tehničnem, če zavore vredu primejo), mislim pa da bo slej kot prej treba tud to homologirat.
@Fiat Tipo & ZEeMF+: Jst sem bil s takim zavorim kot sem zgoraj opisval na LPP (sicer nisem bil tam zarad zavor, ampak so jih vseen pregledval) in na tehničnem, pa ni noben reku kaj glede tistih %, pa mi zdaj zadi prime dost bolj kot pa prej serijsko.
Brez zamere, če sem preveč težil.
LP, Primož
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
BTW. Prodajam avto (ta, ki je na sliki) info na:
http://www.avto.net/rabljena2002/oglasP ... p?id=66649