Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr maj 26, 2004 12:55 pm

__PAJSAR__ je napisal/-a:Bo pa Vseved dirkal dol za naš klub. :)

Kter avto pa? Tulk da vem na koga morm bit pozoren.

P.S. oprostite ostali za ta offtopic.
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr maj 26, 2004 1:08 pm

JohnyR je napisal/-a:
lisko1 je napisal/-a:ta zadevca je ubisvu frekvenčni pretvornik in na koncu komparator na željeno napetost ( obrate)
tako da tukaj ni analognega oz. digitalnega !
je samo digitalno..enostavno pošteje impulze... po domače...več je impulzov višja je napetost manj je impulzov...manjša je napetost..
npr...
1000 obr = 1V
8000 obr =8V
nastavimo komparator na 6V in pri 6000 obr vklopi lučka...
enostavno ko pasulj

A lahko pol z tem narediš zadevo, da se ti lučke vžigajo po vrsti (tko kot pr F1).

Mislim tako nekako:
6000 rpm: o
6500 rpm: OoO
6700 rpm: OOoOO
6900 rpm: [][]OOoOO[][]

Ja u bistvu gre. Mal se pošpilaš z vezjem in dodaš še enih par komparatorjev (LM308)
in jih pol razlićno nastaviš...... pa se ti lučke prižigajo po vrsti :) Dejansk pa lahk pred ta komparator vežeš še umirjen analogni voltmeter ( Inštrument z vrtljivo tuljavico) pa dobiš še obratomer...... možnosti tega vezja je ogromn.... sam znajd se morš :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
CarInvent
Novinec

Napisal/-a CarInvent Sr maj 26, 2004 1:38 pm

@_PAJSAR_: shiftlight maš recimo integriran v g-tech pro competition. sej za drag je verjetno uporabno, sam tkoltko je treba tolk hitr šaltat, da bi rabu velik treninga da se navadiš na te lučke.
aja, pa še to - zakaj te ne dobim na mobi? mam še mal dela zate

kdo vse gre še v Zagreb - javite se tekmovalci in gledalci, gremo lahko skupaj dol. domžalčan, boš spet kej organiziru odhod??
avtoelektronika pika si

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr maj 26, 2004 1:42 pm

CarInvent je napisal/-a:@_PAJSAR_: shiftlight maš recimo integriran v g-tech pro competition. sej za drag je verjetno uporabno, sam tkoltko je treba tolk hitr šaltat, da bi rabu velik treninga da se navadiš na te lučke.
aja, pa še to - zakaj te ne dobim na mobi? mam še mal dela zate

kdo vse gre še v Zagreb - javite se tekmovalci in gledalci, gremo lahko skupaj dol. domžalčan, boš spet kej organiziru odhod??

Odprl sem temo za drag v ZG da ne bomo tle pisal.

http://avtomobilizem.com/forum/viewtopi ... highlight=
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Sr maj 26, 2004 1:45 pm

@ Carinvent: Hmmm.. Kdaj si me klical?
Shift light rabim v bistvu zato, ker se mije lani na dirkah dogajalo, da sem avto zavrtle v previsoke obrate. In ker nimam blokade na motorju, to ni glih preveč zdravo. Če bom mel en shift light, tak, da ga bom sigurno opazil med dirko, mi bo to po mojem mnenju olajšalo celo stvar.
Pa še posebej zdej, k bo tale motor zalavfal, k se bo navijal u iber, bo treba kar pazit.

@JohnyR: Vseved ma črno Mazdo MX3 z GO tablico. Zgleda čist navadna.

Mi gremo dol ziher, kdaj in kako pa še ne vem.

Če boste ostali dol, se bomo že kje srečali pa kšno rekli.
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Sr maj 26, 2004 1:47 pm

__PAJSAR__ je napisal/-a:@JohnyR: Vseved ma črno Mazdo MX3 z GO tablico. Zgleda čist navadna.

na zunaj
SlikaSlika

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Sr maj 26, 2004 1:47 pm

maky je napisal/-a:
__PAJSAR__ je napisal/-a:@JohnyR: Vseved ma črno Mazdo MX3 z GO tablico. Zgleda čist navadna.

na zunaj

hehe, no comment...
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

Uporabniški avatar
kr3mn1
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a kr3mn1 Sr maj 26, 2004 2:08 pm

__PAJSAR__ je napisal/-a:
maky je napisal/-a:

na zunaj

hehe, no comment...

ne bo dirkal. sm glih cev zajebal tko da smo do drucga tedna mrzli :/
...narodni heroj...

Uporabniški avatar
CarInvent
Novinec

Napisal/-a CarInvent Sr maj 26, 2004 2:14 pm

joke, right?

ali??
avtoelektronika pika si

Uporabniški avatar
Matjaz86
Novinec

Napisal/-a Matjaz86 Sr maj 26, 2004 3:03 pm

Hmm, še jz neki prašam... vezje mi je tko tko jasno, znau bi sestavt ampak mam pa problemček, priklop :oops:
GND so povezani skupi in grejo na "zemljo", tega je po moje v avtu dost, potem pa "masse" je kaj in gre kam? +Ub je kaj in gre kam? "Von der Zundspule" je kaj in gre kam? :roll: Plz help

PS: Kokr vidm za več diod se samo igraš in dodajaš iste stvari ki so bolj levo od Potenciometra? Seveda za vsako led diodo je nov potenciometer?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr maj 26, 2004 3:09 pm

GND je ozemljitev...... kar pomen maso
Masa je negativni prključek..... kar pomen negativni priključek oziroma karoserija avtomobila
+Ub pa je napajalna napetost-pozitivna......... Ub= napetost baterije
Von den cinspule...... je priključek od vžigalne tuljave ali platin ali injecton ventilov.... ni važn sam signal morš dobit z motorja. Lahk si celo nardiš kak senzorček na kabl od svečk al pa kaj tud gre :)
Ja dejansk sam levo od prvega čipa dodajaš stvari VZPOREDNO in pol z vsakim potencijometrčkom nastavljašp želeno vrednost.

Še kaj nejasn? kr upraš :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

G-4S

Napisal/-a G-4S Sr maj 26, 2004 3:14 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
Matjaz86
Novinec

Napisal/-a Matjaz86 Sr maj 26, 2004 3:15 pm

Von der Zundspule?!? Kwa je pa to :shock: Verjetno proklop na "merilec obratov"?

Aja kok pa je potem "Ub" aka napetost? 12 V (direkt iz avta) se mi zdi mau preveč za ledico? Al je z upori kle tko poštiman da je ok?

Ko sm urejal sm še dodal:
"PS: Kokr vidm za več diod se samo igraš in dodajaš iste stvari ki so bolj levo od Potenciometra? Seveda za vsako led diodo je nov potenciometer?"

Kaj se s tem lohka zjebe če se narobe prilopi?

Lisko, I guess da si elektronik, mam prov?
Tnx za help, mogoče se po maturi spravm mau zajebavat s tem ;)

Uporabniški avatar
Matjaz86
Novinec

Napisal/-a Matjaz86 Sr maj 26, 2004 3:17 pm

Tore urejanje "SuX" sploh če sva istočasno gor :roll:

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr maj 26, 2004 11:14 pm

Stupko je napisal/-a:Von der Zundspule?!? Kwa je pa to :shock: Verjetno proklop na "merilec obratov"?

Aja kok pa je potem "Ub" aka napetost? 12 V (direkt iz avta) se mi zdi mau preveč za ledico? Al je z upori kle tko poštiman da je ok?

Ko sm urejal sm še dodal:
"PS: Kokr vidm za več diod se samo igraš in dodajaš iste stvari ki so bolj levo od Potenciometra? Seveda za vsako led diodo je nov potenciometer?"

Kaj se s tem lohka zjebe če se narobe prilopi?

Lisko, I guess da si elektronik, mam prov?
Tnx za help, mogoče se po maturi spravm mau zajebavat s tem ;)

cinspula=vžigalna tuljava....... kar pomen da pač priklopiš na vzigalno tuljavo(Tam ko je pol kabel za svečke ven) Seveda pri novejših avtih se zna to zakomplicirat ampak vse se da rešit če se znajdeš. Lahk si rečmo potegneš signal kr direkt z obratometra, pač mal se morš pošpilat in dobit signal. Lahk si omisliš senzorček (ga sam nardiš) in sicer okol kabla za svečko (ni važn kerga) naviješ žičko. Ko tok steče skozi kabl za svečko, se u tuljavi(navitju ki si ga namotal okol kabla za svečko) inducira napetost kar pomen signal in vezje lahko šteje. Kak ga nardit pa kok velik more bit to navitje ne bi vedu ker še nisem delu lahk pa se poigraš pa nam sporočiš.
Za ledico in ostale elemente je poskrbljeno da so zaščiteni in prirejeni na delovno napetost od 12 pa do 14.4 V tko da ni panike.Ker če si na hitr zračunaš..... pred vezjem je upor 100 ohmov potem pa še pred ledico en upor 550 ohmo.... kar da skupaj 650 ohmov..... kar pa je ravno prav za priklop ledice na akumulator.
Pa če vezje dober pogledaš videš tudi da maš pred vhodom v čipe še eno diodo ki je vezana med minu in plus. Ko je vezje pravilno priključeno dioda NE PREVAJA in vezje se normalno napaja,če pa slučajn obrneš minu in plus napajanje.... pa ta dioda začne PREVAJAT....... posledično vezje ne dobi toka..... in se tko zaščiti..... upor na vhodu (100ohm) pa je tokovna zaščita te diode..... tko da tud če napajanje obrneš se ne zgodi popolnoma nič..... vezje je zelo dobro konstruirano tko da je zaščiteno. Seveda če si ziher da boš priklopu prav..... pol lahk daš to diodo pa upor ven.... in daš pač vse ostale upore za 100 ohmo-ov večje.
Hja kaj lahk zajebeš...... lahk skuriš vse a ne če narobe skonstruiraš :)
sam mislim da ni tko velke panike tko na pamet bi reku da material za tole vezje še jurja ne pride delal pa ga še nisem ampak ga mam namen u prihodnost (sicer za dizla menjave na 3000 RPM :P ) ampak niti približn mi ne pade na pamet kje hudiča naj dobim signal z motorja :) sicer pravjo da lahk z alternatorja.... ampak tist je bolj tko poleg tega me še alternator j**e :)

P.S. ja sem elektronik ja :)
Slika

Uporabniški avatar
Matjaz86
Novinec

Napisal/-a Matjaz86 Če maj 27, 2004 9:45 am

Cinspula.-.. mau prevec kompliciran, ce bom kdaj res delu bom mau sprobavu, ce ne te pa poklicem pa bos ti pomagu zrihtat ;)
Velik kar si povedu sm ugotovu da tut sam vem, na maturi mam fisko + hodu sm na elektrotehniški krožk na gimnaziji in vidm da je res kar si povedu, zaščiteno vezje, uporov glih ne poznam tok da bi vedu a se da na 12V priklučt, tko da tnx za vse informacije ane.

Za tole vezje ane... mi smo u šol prov z bakrenimi ploščicami delal, narisal in potem z enim procesom "odvečn baker" v eni kislini "odžrl" dol in dobil u ibr "hudo" in skor profesionalno vezje ;) Sam a je kšna druga možnost, doma namreč kej tazga ne pride v poštev?

Če boš kdaj to naredu, pred mano, sporoč kako in kaj!
Pa tnx za vse info, se slišmo

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če maj 27, 2004 2:22 pm

Stupko je napisal/-a:Cinspula.-.. mau prevec kompliciran, ce bom kdaj res delu bom mau sprobavu, ce ne te pa poklicem pa bos ti pomagu zrihtat ;)
Velik kar si povedu sm ugotovu da tut sam vem, na maturi mam fisko + hodu sm na elektrotehniški krožk na gimnaziji in vidm da je res kar si povedu, zaščiteno vezje, uporov glih ne poznam tok da bi vedu a se da na 12V priklučt, tko da tnx za vse informacije ane.

Za tole vezje ane... mi smo u šol prov z bakrenimi ploščicami delal, narisal in potem z enim procesom "odvečn baker" v eni kislini "odžrl" dol in dobil u ibr "hudo" in skor profesionalno vezje ;) Sam a je kšna druga možnost, doma namreč kej tazga ne pride v poštev?

Če boš kdaj to naredu, pred mano, sporoč kako in kaj!
Pa tnx za vse info, se slišmo

Ja itak da je možn doma narest :) Vzameš pertinax (ploščica z bakrom) ga lepo očistiš in z alkoholnim flumastrom narišeš gor vezje. Po tem pa zjedkaš u kislini (neka mešanica perioxida vode in žveplene kisline). sam to zna bit nevarno. Jaz sem u konradu kupo neke kroglice in jih raztopiš u vodi in prav lepo požere odvečn baker dol. Sam se ne spomnim kak se reče (men jih je zmankal) morm pa tud sam jih naročit tko da ko jih bom... ti sporočim.Ker trenutn se mi ne da s tem ukvarjat poleg tega e časa nimam ne vem kok :)
Slika

Uporabniški avatar
Matjaz86
Novinec

Napisal/-a Matjaz86 Če maj 27, 2004 4:48 pm

Potem se da tisto kislino dobit? Nevarna ni, zato ker je zlo redka, je pa priporočljivo da ne daješ glih prstov notr :D
Tut to smo anrdil "kot prvo vezje" na unmu krožku, nč, bo treba mau se poigrat 1x ;)
Aja, za komponente je cenej če se jih kupuje v IC elektronika ane? Jz grem po maturi 100% tole narst, za test, edin probu ne bom glih na avtu, ampak tko.. prosto, ker ne bom mel še neki cajta svojga avta, fotr mi pa tut nau dau našga puntota za... :lol:
Aja, si ti iz LJ? Čist za info če mi rata pol lohka pr teb preizkusva :P

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če maj 27, 2004 7:55 pm

Emmm tist kislino se ne da posebej kupit...... zmešat jo moraš. In ravn tist mešanje (perooxid, žveplena kislina in pa voda) to zna bit nevarno, ker lahk butne vse skupi, če zmešaš po pravem vrstnem redu(ki ga btw jaz tud ne vem na pamet)
Komponente kupiš pač u elektro trgovini s tem materialom.
Sem pa iz okolice mb..... tko da s preizkušanjem ne bo nč :cry: :wink:
Slika

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Če maj 27, 2004 9:50 pm

Prvo o jedkanju: tisto ni žveplena kislina ampak solna kislina. Žvepleno nimam pojma kje bi kupil pa še ob kake prste bi bil. Solno pa lahko kupiš v kaki chemo trgovini in prav tako peroksid.

Tiskano vezje lahko prav profesionalno nardiš doma, s kakim fotopostopkom. S flomastrom bolj težko.

Shema za shift light se mi zdi vredu samo tisto ideja se mi ne dopade, da bi kar dodajal komponente za vsako ledico posebej (delinlnik, čip) ker če bi hotel recimo si narediti obratomer z 10 ledicami bi kar velika ploščica prišla, pa cena tudi. Lahko bi uporabil čip LM3914, 15, 16 ki je prav namenjen za poganjanje ledic. Vsako ledeico prižge ko se napetost dvigne za 0,5V. Seveda bi moral malo še dodelati vezje(napetostni delinlnik).
Če jemlješ prožilni signal iz 1 kabla od svečke, potem moraš še ta signal množit z 4 (odvisno koliko cilindrov ima avto) , ker drugače ti bo obratomer kazal samo 1/4 obratov motorja.

Naj še kdo drugi kaj predlaga, to so samo moje ideje pač.
:D
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost