iKst je napisal/-a:Ribica, kot vidiš obstajajo ball bearing turbine. To so tiste tadrage varjante. Prednost je v tem da so bolj trpežne in da se večinoma prej zavrtijo.
Glede tuninga se pa tudi ne strinjam popolnoma. Bloki motorjev, ležaji, ojnice, bati in kar je ostalih komponent v motorjih so večinoma dosti predimenzionirani (veliko bolj kot turbina). Spet bom dal primer za mašino, ki jo poznam precej podrobno, torej CA18DET v nissanu. Ta motor se da navit na 300 konjev povsem varno in zanesljivo brez menjave kakšnih vitalnih delov motorja. Po svetu se vozijo celo primerki s preko 400 konji na standardnih komponentah, le tesnilo glave je drugo. Motor v serijski izvedbi razvije 170km.
Podobna je zgodba z ostalimi motorji. Po sloveniji se vozi en Leon 1,8T, ki razvije cca 340 konjev, in če sem prav razumel je notranjost mašine še originalna. Avto pa se uporablja kot daily driver.
Je pa res, da pri določeni meji tudi standardne komponente pridejo do svoje meje, in takrat je potrebna zamenjava za močnejše in pregrešno drage komponente.
Res je tudi, da ni priporočljivo tunat zgojenih mašin, posledice sem občutil na lastni koži. Se bolj splača mašino podret in zamenjat vse kar je slabega in si pol lahko siguren, da bo mašina zdržala.
Se strinjam. Če smo pri nissanu SR20DET (Sunny Gti-r) serijsko 220Hp, tuningi preko 300hp, brez bistvenih modifikacij in to z hybrid Garrett(M24) T25 ball bearing turbino.V avtomobilih z turbo motorji so itak bati, ki zdržijo bistveno višje temperature, kot bati v atmosferskem motorju.Če se naknadno vgrajuje turbina z vsaj 0,5-0,6 bar nadtlaka je smiselna že zamenjava serijskih batov z t.i.¨kovanimi¨. Kaj se tiče Leona....tipa poznam (nick Cicero-mobisux ), peljal me je z avtom in...uf....res ma caa 330-340HP in več al manj vse serijsko v notranjosti motorja.
lp