Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

vladek
Stalni uporabnik

Re: Chip Tuning

Napisal/-a vladek To okt 29, 2002 7:43 am

cyberm: nekako ne verjamem in sem skeptik, da se brezurbinski avto s cca 100KM lahko navije za 15KM.

Pa pise lahko karkoli, verjel bi takrat ko je avto na valjih prej, preprogramiran samo cip in avto na valjih po programiranju. Ne verjamem da lahko presezes kaih 8% ...mogoce 10.
Pa kar se RSRa tice, diagnostiko delajo lahko tudi sami, glede na to da ti navijejo po tvojih zeljah. Je pa res da delajo samo turbince.

Sej v SLO so to ze ponujali v meteor tuningu, za priblizno enako ceno, vendar nihce ni pisal o kaksnem blaznem povecanju. Lahko pa povprasate na www.avto.net, pod nickom Bestja, on je chiptuning ze naredil ce se prav spomnim.

Sicer pa lahko pogledate na www.meteor-tuning.si
Slika

rsr02
Nov uporabnik

Napisal/-a rsr02 To okt 29, 2002 3:02 pm

Spoštovani CyberMatrix,

najprej te opozarjam, da ne piši stvari v katere se očitno ne razumeš.

RSR motorsport dela lastne optimizacije programov res pa je, da ne za vsa vozila oz. bolje rečeno vse znamke motornih elektronik. Če bi se bolje razumel na to kar pišeš, bi vedel, da je potrebno pri optimiranju programa popravit tudi t.i. checksumm-o (zaščita programa pred neveščim popravljanjem), za to pa potrebuješ program, ki stane od cca. 2000 EUR dalje za vsako posamezno verzijo. Tega nihče od tunerjev ne razvija sam, temveč ga pač kupi od enega od ponudnikov (CSW, EVC,...), ki se ukvarjajo samo z razbijanjem zaščite računalnikov. Vsekakor se ne splača kupiti tega programa za računalnik, ki ga boš mogoče naredil 1 samega za 60.000 sit.

Poleg tega potrebuješ za optimiranje programa tudi programsko opremo s katero je možno to narediti. RSR motorsport uporablja programsko opremo DIGIWIEV podjetja CSW iz Nemčije, ki je vodilno na tem področju, žal pa njihov program podpira le BOSCH računalnike, ker je pač teh največ in je tudi optimiranje le-teh najbolj donosno. Žal je pač tako, da se dela tisto kar prinaša denar.

Če predelav nebi delali sami, potem bi verjetno imeli v ponudbi tuning za vse znamke vozil.

Nataša Cvek
RSR motorsport

P.s. ZA VLADEKA

Valji so danes prispeli v Ljubljano!

rsr02
Nov uporabnik

Napisal/-a rsr02 To okt 29, 2002 3:02 pm

Spoštovani CyberMatrix,

RSR motorsport dela lastne optimizacije programov res pa je, da ne za vsa vozila oz. bolje rečeno vse znamke motornih elektronik. Če bi se bolje razumel na to kar pišeš, bi vedel, da je potrebno pri optimiranju programa popravit tudi t.i. checksumm-o (zaščita programa pred neveščim popravljanjem), za to pa potrebuješ program, ki stane od cca. 2000 EUR dalje za vsako posamezno verzijo. Tega nihče od tunerjev ne razvija sam, temveč ga pač kupi od enega od ponudnikov (CSW, EVC,...), ki se ukvarjajo samo z razbijanjem zaščite računalnikov. Vsekakor se ne splača kupiti tega programa za računalnik, ki ga boš mogoče naredil 1 samega za 60.000 sit.

Poleg tega potrebuješ za optimiranje programa tudi programsko opremo s katero je možno to narediti. RSR motorsport uporablja programsko opremo DIGIWIEV podjetja CSW iz Nemčije, ki je vodilno na tem področju, žal pa njihov program podpira le BOSCH računalnike, ker je pač teh največ in je tudi optimiranje le-teh najbolj donosno. Žal je pač tako, da se dela tisto kar prinaša denar.

Če predelav nebi delali sami, potem bi verjetno imeli v ponudbi tuning za vse znamke vozil.

Nataša Cvek
RSR motorsport

P.s. ZA VLADEKA

Valji so danes prispeli v Ljubljano!

Uporabniški avatar
MITT
Nov uporabnik

Re: Stanje oz kako bi se dalo...

Napisal/-a MITT To okt 29, 2002 6:35 pm

CyberMatrix: OK, kolk racuna ta tvoj frend za AR 155 2.0 16V '96.
Me zanima cena, ker dobim preverjen chip za 40kSIT. Rad bi pa naredil primerjavo med serijskim in stunanim, tako da cakam, da RSR postavi valarje (Natasa: kdaj priblizno?).
The Fear Of The Speed

Uporabniški avatar
fastfury
Novinec

Napisal/-a fastfury To okt 29, 2002 7:20 pm

No ajde jz sm za. Imam ibizo 1.3i l.´94 z športnim filtrom K&N in zaenkrat sm potegnu iz nje 60 KM. Če mi res zagotoviš porastek moči za 10 KM pol sm jz že prvi kandidat na listi. Vabim še vse ostale, da se mi pridružijo pa bomo vidli če nam bo cybermatrix res upal zrihtat kakšn popust.
Tebe cybermatrix pa pozivam, da mi čimprej poveš ali se da zrihtat čip za moj avto.
Aja, by the way so mi pr Meteorju rekli, da mi lahko sprogramirajo čip in mi dodajo 10 KM za 60.000 sit, pa še garancijo ti dajo.
Slika

Uporabniški avatar
CyberMatrix
Nov uporabnik

Re: Re: Chip Tuning

Napisal/-a CyberMatrix To okt 29, 2002 8:01 pm

vladek pravi:
cyberm: nekako ne verjamem in sem skeptik, da se brezurbinski avto s cca 100KM lahko navije za 15KM.
Sicer pa lahko pogledate na www.meteor-tuning.si

Vladek tisti moji podatki so rezultati od meteor-tuning.

Skupinski popust sem pa hotel dobiti pri njih.

Uporabniški avatar
CyberMatrix
Nov uporabnik

Napisal/-a CyberMatrix To okt 29, 2002 8:04 pm

Aja, by the way so mi pr Meteorju rekli, da mi lahko sprogramirajo čip in mi dodajo 10 KM za 60.000 sit, pa še garancijo ti dajo.

Tam sem tudi hotel dobiti skupinski popust za tiste, ki bi jih to zanimalo.

Uporabniški avatar
CyberMatrix
Nov uporabnik

Re: Re: Stanje oz kako bi se dalo...

Napisal/-a CyberMatrix To okt 29, 2002 8:08 pm

MITT pravi:
CyberMatrix: OK, kolk racuna ta tvoj frend za AR 155 2.0 16V '96.
Me zanima cena, ker dobim preverjen chip za 40kSIT.

Ga nima, ker so tudi pri njih tako kot pri RSR preusmerili le na dolocene modele motorjev - pac tiste, ki jih je najvec in pri katerih se posledicno najvec zasluzi.

Bi pa pri tem modelu po chip tuningu avto moral imeti 165 konj navor pa naj bi bil cca. 209 Nm. Samo tako informativno, ko bos to se sprobal na valarjih.

LP

Uporabniški avatar
CyberMatrix
Nov uporabnik

Napisal/-a CyberMatrix To okt 29, 2002 8:43 pm

rsr02 pravi:
Spoštovani CyberMatrix,

Pozdravljena Natasa,

Nekaj se pa razumem in niti ne vem zakaj me nekoliko kriticno napadas, saj nisem nikjer nic rekel proti vasem podjetju. Hotel sem le pomagati tistim, ki jim pri vas pac nemorete - ker je vasa ciljna publika glede na prodajni program/ponudbo enostavno druga.

Za cheksumm je meni znano, ampak kolikor je meni znano je zascita bolj dejstvo nekaj zadnjih let - 5 let nazaj chip tuning namrec skoraj ni bil prisoten kot je recimo danes. Pa se nekaj, hackerstvo obstaja tudi tu.

Tisti software kot tudi pekac za pisanje na EPROM si lahko kupi vsakdo, ki ima pac nekaj tisoc EUR kar mogoce za nekoga niti ni tako veliko in se mu mogoce z nekaj navdusenimi kolegi lahko povrne.

Ostalo se pa dobi tudi na crnem trgu oziroma preko interneta(software zapisan na EPROMu), kot se marsikaj drugega. Tisti program za krmiljenje zapisan na cipu je zapisan kot ce bi programiral v strojnem jeziku. Sam tega ne pocnem, ampak so ljudje, ki na crno od tega blazno zasluzijo - no v Sloveniji jih ni so pa v tujini.

Chip tuning, ki ga izvajate pri vas je najnovejsi nacin in je eden izmed 3 nacinov. Res je, da ce bi nekdo hotel kupiti vse naprave, ki jih imate pri vas si tega verjetno nebi mogel privosciti z nekaj poznanstvi sem pa preprican, da bi vsak racunalnicar s pomocjo kolega iz elektro faksa lahko izvajal cip tuning po prvem spodaj opisanem nacinu.

Edini problem je le skepticnost ljudi predvsem zaradi garancije.

Ampak ce sva odkrita je garancija le za tiste, ki ne vejo kako vse deluje in je v bistvu cisto brez pomena, ker je NIKOLI ne bo nihce uveljavljal, ker napak tukaj, si upam reci, sploh NI.

Pa se nekaj o nacinih chip tuninga...

Prvi nacin: Zamenjava EPROMA (kjer je zapisan software za krmiljenje motorja) fizicno potem, ko se je na cip oz EPROM zapisal optimiran program. Na cip se zapise z uporabo PCja in pekaca za zapisovanje na cip. Z lotanjem se potem stvar zamenja. To je bil eden izmed prvih nacinov. Pri tem stari cip obdrzis in ga lahko mogoce kasneje spet zamenjas.

Drugi nacin: Montaza dodatne elektronike (black box). Najveckrat uporabljen pri TD motorjih. Poceni ampak se mi zdi, da nosi tudi nekaj pomanjkljivosti s seboj.

Tretji nacin: Optimiranje programa za krmiljenje preko serijskega vhoda za njegovo diagnosticiranje. To pocne danes vecina podjetij kot tudi RSR.

Pa nekaj na splosno o chip tuningu (s spletne strani RSR motorsport) :

Kaj je Chip-tuning ?

Večina modernih avtomobilov z elektronskim vbrizgom uporablja majhen "računalnik", motorno krmilno napravo. Ta kontrolira količino vbrizganega goriva in čas vžiga. Chiptuning pa je optimizacija programa, ki ga ta računalnik uporablja. Tako se občutno izboljšajo pospeški vozila, končna hitrost pa se ne spremeni bistveno, ker zaradi zaščite motorja ne spreminjamo blokade vrtljajev. Zmanjša se tudi poraba goriva pri nespremenjenem načinu vožnje - predvsem pri motorjih s turbinskim polnilnikom.Motor tako postane živahnejši in močnejši.

Pri vozilih s turbo polnilnikom lahko povečamo moč in navor za 20-40%.

Zakaj tega ne naredi že proizvajalec?

Proizvajalec mora pri razvoju skleniti številne kompromise. Upoštevati morajo kvaliteto goriva, nastajanje izpušnih plinov, prekoračevanje servisnih intervalov in seveda finančne razloge kot so npr. zavarovalni razredi in pa recimo ponujanje verzije enega in istega vozila in motorja (npr. Golf IV z 90KM, 115 KM, 130KM ipd pri istem motorju) s cimer povecajo dobicek v razmerju s stroski razvoja.

Zdej bi jaz lahko bil malce zleht ;) in bi rekel zakaj nisi napisala vsega tega ampak kot sem ze rekel, to ni moj interes, kot tudi ni niti priblizno, da bi skodoval vasemu podjetju.

Ampak je pa zanimivo, da vam tisti Audi TT potegne 260 km/h. :))

[Sporočilo uredil/a CyberMatrix na dan 29.10.2002 ob 21:18 GMT]

vladek
Stalni uporabnik

Napisal/-a vladek Sr okt 30, 2002 9:32 pm

rsr02: natasa, v ponedeljek te zamorim(o). Se s fanti zmenim...

LP, Vlado

P.S. saj vem da me ze tezko pricakujes ;)
Slika

Uporabniški avatar
Serđo™
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Serđo™ Če okt 31, 2002 12:18 am

vladek: ti mas zdej 150konjev, right?

svinjsko potegne tale tvoj stilo..damn it...me bojo se fuckin' dizeli preprical ...

nc, bo treba CuproR s foruma kontaktirat, pa da me zapelje v njihovem leonu 1.8t se enkrat..da bom se vedno na bencin napaljen :D

vladek
Stalni uporabnik

Napisal/-a vladek Pe nov 01, 2002 8:33 pm

ma ni ravno 150 ..tm nekje med 140 in 150 mora bit. ..natancno bom povedal ko bo z merilnih valjev prisel avto ...ne vem pol na koliko je navil ...rekel sem nej najvec tako kot misli da ne bi prevec obremenjeval menjalnika in turbine ...

ja valda ...se zdej se niste navadl , diesel power ;) mogoce vcasih res pogresam da se zvrti kakih 500 al pa 1000 obratrov vec ..samo prej toliko bolje vlece :)
Slika

Uporabniški avatar
s.Hio
Uporabnik

Kraj: Trnovo (LJ in GO)

Napisal/-a s.Hio Pe jun 25, 2004 10:50 am

Mene zanima, kako bi pripomogel cip tuning pri meni: Skoda felicia 1.6 (vw masina, aee, 75 hrckov), elektronika pa je od magneti marelli.

lp
Slika
Bolje je imeti kratkega na kratko noter, kot dolgega dolgo zunaj.

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Pe jun 25, 2004 1:44 pm

CyberMatrix: Kako pa lahko zagotoviš da bo takšna moč?
A imajo mogoče valje?
A imajo mogoče kakšno garancijo??

LP

Uporabniški avatar
_Ozi_
Novinec

Kraj: Rivercity

Napisal/-a _Ozi_ Ne sep 23, 2007 11:32 am

Ne bom smetil oz . odpiral nove teme, ker jih ze pod search najde ogromno... :P

Je v tej temi kar precej ze napisanega in omenjenega....pac pred nekaj casa sem zacel delat za podjetje, ki se med drugim tudi ukvarja z chip-tuningom (zal ni valjev). Je profesionalno in ne neki vaski tuner varianta :P tezko si vaski tuner privosci program za 10k eur + kablje in vse... ;)

Nebi pa seveda tega omenil brez razloga. Lahko zrihtam zelo poceni chip-tuning za skoraj vse turbo-diesle in turbo-bencinarje 8)

Imamo tudi nov program za skoraj vso elektroniko od 2003 naprej in seveda za vso starejso tudi... 8)

Ce koga zanima vec informacij preko ZS

Lp :)

Uporabniški avatar
caboose
Nov uporabnik

Napisal/-a caboose Pe sep 28, 2007 2:15 pm

Mene zanima koliko bi pridobil s chip tuningom na 2.2 hdi mašini? (132bhp) peugeot 406 coupe.

hvala za odgovor :)

turtle
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a turtle Pe sep 28, 2007 4:28 pm

Uporabniški avatar
caboose
Nov uporabnik

Napisal/-a caboose Pe sep 28, 2007 4:59 pm

jezus marija 500€ :(

Uporabniški avatar
_Ozi_