Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco So nov 22, 2008 3:21 pm

chevy je napisal/-a:
Kenzooki je napisal/-a:Aha, se pravi če jaz sedaj prav razumem, je še vedno najenostavneje če grem nekam na Kio in naročim 17" gume, s tem da mi bodo oni moral dat zraven ta TUV certifikat. Zraven rečem da hočem še ena jeklena platišča s pokovi? (glede na to, da imam zdaj 15" menjam pa na 17" in ne bodo šle gume gor, rabim nova platišča) samo grdo izgleda potem :/
Al je bolje da vzamem kar ena lita platišča samo za zimo?

p.s. se opravičujem ker se je ta tema sprevrgla v tako zelo noob vprašanja, ampak to je moj prvi avto in se nebi rad zajebal + skoraj nič ne vem o avtomobilih :/

Sicer pa se vsem zahvaljujem za vse odgovore in trud :)

Ja je najenostavneje, je pa tudi dražje - original platišča proizvajalca (Kia). Najbolje je, da kupiš aftermarket 17'' (prišparaš €), zraven dobiš TUV certifikat in pogledaš/ti prodajalec pogleda ali ustrezajo tvojem avtu oz. ali je vpisano za tvoj avto (dimenzija gum). Če je, montiraš feltne + gume, se odpraviš na LPP, tehnični (kot je napisal @Cash) in ti oni vse pregedajo in vpišejo v homologacijski kartonček.
Glede fedrov lahko začneš z H&R 35/35 > klik, tukaj narediš isto (sem ti par postov nazaj razložil kaj in kako) in temniš šipe (do 150€, nebi smelo biti več)
Glede zimskih gum in platišč ti je najbolje, da to sezono pustiš tako kot imaš, do naslednje si pa prišparaš € pa daš ene 16'' gor.

tole ti je čist prav povedal...nikakor ne it na Kio kupvat k boš dost preplačou. Sploh pa z tem budgetom ni šans da karkol nardiš na gumah (in feltnah)...za ta denar kvečjem spustiš in temniš šipe pa mogoče še kaka estetska malenkost ;)
če pa boš naprej kej delal na feltnah pa ne pretiravat z velikostjo...17'', max 18''....pa že to ti bo nardilo avto prekleto neudoben.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 12:28 pm

No, zdaj sem že skoraj kupil gume in platišča.

A na tele Sava Eskimo gume pašejo tale 6.5Jx16 platišča ali pa tale 6.0Jx16 ??

Ker pri Kii piše, da ima razmak vijakov 6.0 oprema TX, LX pa 5.5J. Samo, 5.5J pa ni 16" platišč... a je to sploh važno, kolk iščem vijake razmaka? Pa pri zgornjih feltnah me moti tudi to, da so 6.5J, ampak prodajalec pa piše da so za Kio Cee'd...

A bi še en tole malo razložil?

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Sr nov 26, 2008 12:57 pm

razmak vijakov ne more bit 6.0. to je širina platišča v Jodih-colah. oz. 5.5 oz. 6.5.

razmak vijakov je označen npr. 110X5, 112X5, 120X5 itd...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr nov 26, 2008 1:01 pm

C4V4L13R: Se eden tak

J pomeni obliko robu platisca, stevilka zraven pa pomeni cole (")
in to niso nikakersni Jodi.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 1:36 pm

aha. Se pravi una platišča pašejo na tiste gume??

Pa a na mojo Kio gredo ta platišča? Kako preverim če se jih da gor montirat?

drugače je pa tu vse lepo narisano in sem se tudi jaz zmotil s tistim razmerjem med vijaki.:

Slikice

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr nov 26, 2008 2:13 pm

Oboja platišča pašejo na gume. Pri 6,5J ti bo gume malo bolj napeta (ker je platišče malo širše), pri 6J pa manj (bolj balonasto).

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Sr nov 26, 2008 2:23 pm

MacTron je napisal/-a:C4V4L13R: Se eden tak

J pomeni obliko robu platisca, stevilka zraven pa pomeni cole (")
in to niso nikakersni Jodi.

se posipam s pepelom. bistvo sem pa le zadel :oops:

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 2:54 pm

Aha, se pravi če kupim te gume in ta 1. platišča, jih lahko potem samo še montiram na avto in bo vse v redu, mi ni treba it homologirat pa nič?

Kaj pa vijaki? Katere naj izberem?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Sr nov 26, 2008 2:58 pm

Kenzooki je napisal/-a:Aha, se pravi če kupim te gume in ta 1. platišča, jih lahko potem samo še montiram na avto in bo vse v redu, mi ni treba it homologirat pa nič?

po tem, ko sem moral prejšni teden moral peljati kolegu letne gume, ker je zjutraj našel avto na klocnah bi ti vsekakor priporočal varnostne vijake ;) sploh če živiš kje v Lj ali kakem drugem večjem centru :)
Slika

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 3:00 pm

aha. kakšna je pa razlika med navcvadnimi in varnostnimi vijaki? So varnostni dražji? Ali lahko katerekoli varnostne dam gor? A moram potem poleg varnostnih tudi navadne?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Sr nov 26, 2008 3:06 pm

Kenzooki je napisal/-a:aha. kakšna je pa razlika med navcvadnimi in varnostnimi vijaki? So varnostni dražji? Ali lahko katerekoli varnostne dam gor? A moram potem poleg varnostnih tudi navadne?

na koncu oglasa imaš tudi reklamo za varnostne vijake:

Ob nakupu novega kompleta še priporočamo varovalne vijake.

Set 4 vijakov ima priložen ključ, katerega shranimo ločeno in ga je vedno potrebno imeti v avtomobilu, saj brez njega ne moremo odviti vijake s kolesa.
Funkcija varovalnih vijakov je, da so platišča in pnevmatike zavarovani proti kraji. Na vsako kolo namestimo en varovalni vijak.

Cena kompleta: 28, 00€
Slika

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 3:08 pm

aja, to pa nisem videl. Hvala. Se pravi damna vsako gumo en varovalni vijak in pa 3 navadne?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Sr nov 26, 2008 3:10 pm

Kenzooki je napisal/-a:aja, to pa nisem videl. Hvala. Se pravi damna vsako gumo en varovalni vijak in pa 3 navadne?

:tomidelej: :)
Slika

Kenzooki
Nov uporabnik

Napisal/-a Kenzooki Sr nov 26, 2008 3:52 pm

uu kmalu bom cel expert :D haha

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr nov 26, 2008 5:28 pm

Kenzooki je napisal/-a:Aha, se pravi če kupim te gume in ta 1. platišča, jih lahko potem samo še montiram na avto in bo vse v redu, mi ni treba it homologirat pa nič?

Gume lahko montiraš ja, ker dimenzijo 205-55-16 imaš že vpisane v homo. kartonček. Če pa nimaš vpisanih feltn 6,5J×15 v homo. kartončku, pa jih moraš homolorigat z ustreznim TUV certifikatom (noter mora biti vpisana dimenzija gum za tvoj avto + ime avta, moč...).
Glede varnostnih vijakov: ti jih kar nabavi, ampak tudi to ti ne bo pomagalo v primeru, če se jih loti kakšen poznavalec v tem.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Sr nov 26, 2008 11:02 pm

En nasvet za vse, ki imate shranjene nastavke za varnostne vijake v prtljažniku.
Nikar :!: Skrijte jih nekam, kjer se jih ne najde tako hitro, ker tisti, ki bo hotel feltne dol, bo samo odprl zadnjo haubo in si s ključem odvil varnostne. Hvala ;)
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov