Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Chip tuning da ali ne ?

Napisal/-a TrijoAdijo Če apr 12, 2012 2:27 am

~toMmy~ je napisal/-a:Očitno ni le placebo to čipanje brez valjev, ker se mi je zdaj policist, ki je pripeljal za mano, ko sem že parkiral na dvorišče, stopil ven iz avta in odklepal vhodna vrata, pritoževal, da je vozil od pumpe za mano in me ni mogel ujet! :D Ja če se oni s tem svojim lovljenjem pod lučkami obnašajo kot v filmu, potem se bom pa še jaz, a ne! Toliko sem potegnil, da me ni mogel začet ustavljat in preverjat kilometer od doma, ker se mi res ni dalo... Po omejitvah in razumno seveda, tako kot on. ;)

Očitno je čipiranje brez valjerjev le placebo efekt. To pa zato, ker sem svoje cajte policaju spizdil z cca. 1150kg težko kanto, katera je imela le dizlskih 60KM.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če apr 12, 2012 7:08 am

Prvo kar mi je prišlo na pamet, ko sem prebiral ~toMmy~ post je bilo: http://www.youtube.com/watch?v=zbPvF7LqUjo :lol:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 12, 2012 12:00 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:Prvo kar mi je prišlo na pamet, ko sem prebiral ~toMmy~ post je bilo: http://www.youtube.com/watch?v=zbPvF7LqUjo :lol:

Hahaha, dobri stari Ali G! :D Tisto glede predpisov je bilo malo sarkastično, če nisi dojel! =P Štartal je 100m za mano in to praktično takoj, ko me je videl, nisem pa imel neke hitrosti, ker sem zavijal v križišču. Pač se mi ni dalo čakat, da me dohiti, ustavi z lučkami kot kakšnega kriminalca, preverja dokumente ipd., čeprav sem imel čisto vest. :D

Drugače sem pa zaenkrat zelo zadovoljen, avto res lepo zvezno potegne, v tretji se čisto podivjano zvrti v obrate, prehitevat se da komot z relativno nizkimi obrati, v klance čisto druga zgodba... pač tipični plusi čipanja! :D Na cca. 60km relacijo sem testiral tudi porabo pri dokaj hitri, ampak zvezni vožnji (90-120, nekaj prehitevanj s povišanimi obrati, malo testiranja v klanec), pa se je ustalila pri zelo zelo pozitivnih 5.5 litrih na sto. Kakšen deci mogoče manjka, ker v tem povprečju ni prvih dveh kilometrov, je pa vseeno to povprečje, za katerega sem prej moral občutno bolj "po jajcih" vozit. Če izkoristiš konje (in ne toliko navor) do konca, po občutku povprečje poskoči precej hitreje in višje kot prej.

Skratka izredno zadovoljen z rezultatom.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če apr 12, 2012 12:31 pm

Lepo da si zadovoljen. Vseeno pa je dobro vedeti še na papriju kaj je bilo prej in potem, tudi zaradi tega da se vidi kako je navor porazdeljen tudi zavoljo obremenitev sklopke in ne-ravno-birljantnega vztrajnika. No, veliko užitkov v vsakem primeru ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 12, 2012 12:36 pm

INFINITI je napisal/-a:Lepo da si zadovoljen. Vseeno pa je dobro vedeti še na papriju kaj je bilo prej in potem, tudi zaradi tega da se vidi kako je navor porazdeljen tudi zavoljo obremenitev sklopke in ne-ravno-birljantnega vztrajnika. No, veliko užitkov v vsakem primeru ;)

samo zaradi tega gi blo dobr vidt graf,da vidis kje mas max navor da vidis kok je obremenjen vztrajnik,sj do neke mere se da prek vag coma vidt krivuljo navora ce mas logploter oz kaki drugi program da lahko posnames...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 12, 2012 12:53 pm

Pri Passatu 1.9 TDI 2003 (tega sem včeraj dal čipat) vztrajnik ni (tak) problem, kot pri Golfu V, pa tudi pri Golfu zaenkrat s čipanim deluje že približno toliko časa, kot je prvi z originalnimi 90KM. Drugače pa kot sem povedal, pospeševanje je zelo zvezno, brez kakšnih izrazitih sunkov, vozi se ga pa tudi "pametno", torej brez mučenja v nizkih obratih in brez "butanja" po gasu. Če misli vztrajnik odpovedat, bo to prej posledica predhodnih 178k km, kot čipanja, pa tega tudi ni delal en naključni šalabajzer.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Če apr 12, 2012 1:02 pm

@tommy
kje pa si čipal?

lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 12, 2012 1:14 pm

Pri enem avtoelektričarju v Črnomlju, če te zanima kaj več, ti pošljem ZS. Ne vem ravno podrobnosti, vem pa, da to počne že kar nekaj let. Njegovo znanje se mi je (vsaj skozi debato) zdelo res "na mestu". Sprva sem bil sicer pri njem zaradi ene napake... :D
Slika

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Kraj: Stopc da hills

Napisal/-a opelboy Če apr 12, 2012 2:54 pm

Res da je offtopic ampak:
Kaj za božjo voljo si hotel povedati z zadnjim postom na prejšni strani?? Nekaj o tem kako si ti doma parkiral nakar se je policaj pritoževal, da te ni mogel ujeti ker ta Passat tako trga, nato da se ti ni dali ustavljati(wtf) in ob vsemu temu si vozil po omejitvah??
Razloži prosim, ker sem cel post prebral vsaj 3x(in naslednje tudi) pa mi ni jasno kaj je bistvo le tega.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 12, 2012 3:50 pm

opelboy je napisal/-a:Res da je offtopic ampak:
Kaj za božjo voljo si hotel povedati z zadnjim postom na prejšni strani?? Nekaj o tem kako si ti doma parkiral nakar se je policaj pritoževal, da te ni mogel ujeti ker ta Passat tako trga, nato da se ti ni dali ustavljati(wtf) in ob vsemu temu si vozil po omejitvah??
Razloži prosim, ker sem cel post prebral vsaj 3x(in naslednje tudi) pa mi ni jasno kaj je bistvo le tega.

Moj wtf omfg štfu post je govoril o tem, da (lahko prebereš samo odebeljeno, če je ostalo tako težko razumet):

-se mi je zdela policistova izjava, ki je bila hkrati (smešna) potrditev tega, da je avto očitno hiter, rahlo komična: "Vozil sem za vami iz pumpe, pa vas nisem mogel dohiteti!" (Ja zakaj si me pa sploh začel lovit, ko sem pripeljal umirjeno?!)
-se mi je čipanje "splačalo" že prvo noč, ker sem se z lahkoto izognil pri nas že vsakonočnemu pregonu lokalnih prebivalcev z lučkami, ki se mi zdi zelo pretiran, prepogost, nepotreben in nadležen
-sem potegnil ravno zato, ker sem že ob začetku enourne vožnje vedel, da najverjetneje ne bo nikjer nobene patrulje, le praktično doma bom sigurno izredno "sumljiv" :roll:

-če ti sarkazem detektor ne funkcionira, potem vsaj preberi še kakšen moj post za tem, pa ti bo jasno kako je bilo z vožnjo po omejitvah. No, razen če sploh ne veš, kaj je sarkazem...

Povzetek: Šlo je predvsem za opis (tragi)komične situacije, ko je bil policist vidno zmeden in razočaran, ker mu ni uspel že standardni pregon lokalnega prebivalca, kot se ga je naučil v ameriških akcijskih filmih!

(V premislek, zakaj sem tako odreagiral: Se ti ne zdi takšna oblika nadzora ponoči v majhnem strnjenem naselju, kjer so hiše tik ob cesti, pretirana? Da poleg tega ne omenjam raznih nevarnih mest za ustavljanje, dobesedno zijanja, ko se vozijo mimo hiše, izogibanja nekaterim, ki se na dnevni bazi vozijo (brez auspuha) brez izpita, postavljanja banalnih vprašanj recimo šoferju avtobusa lokalnega prevoznika, kdo so potniki (študenti) in kdo je on (glede na to, da je imela njegovo vozniško v rokah, je po kratkem premisleku rahlo zmeden odgovoril: "šofer") ali pa recimo sredi belega dne temeljito spraševanje vsem znanega privatnika s polimanim kombijem, kdo je, kam gre, kaj bo z orodjem ipd.)
Slika

kejc
Nov uporabnik

Napisal/-a kejc To apr 24, 2012 11:35 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Pri Passatu 1.9 TDI 2003 (tega sem včeraj dal čipat) vztrajnik ni (tak) problem, kot pri Golfu V, pa tudi pri Golfu zaenkrat s čipanim deluje že približno toliko časa, kot je prvi z originalnimi 90KM. Drugače pa kot sem povedal, pospeševanje je zelo zvezno, brez kakšnih izrazitih sunkov, vozi se ga pa tudi "pametno", torej brez mučenja v nizkih obratih in brez "butanja" po gasu. Če misli vztrajnik odpovedat, bo to prej posledica predhodnih 178k km, kot čipanja, pa tega tudi ni delal en naključni šalabajzer.

Pozdravljeni, imel bi eno vprasanje, imam VW golf 4 1.9 tdi 90hp in bi ga cipal na 120hp avto ima 230 000km ampak ima novo turbino ter sklopko. Bi blo zlo tvegano ce bi ga cipal?

buhti
Stalni uporabnik

Napisal/-a buhti Če apr 26, 2012 11:06 pm

kejc je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Pri Passatu 1.9 TDI 2003 (tega sem včeraj dal čipat) vztrajnik ni (tak) problem, kot pri Golfu V, pa tudi pri Golfu zaenkrat s čipanim deluje že približno toliko časa, kot je prvi z originalnimi 90KM. Drugače pa kot sem povedal, pospeševanje je zelo zvezno, brez kakšnih izrazitih sunkov, vozi se ga pa tudi "pametno", torej brez mučenja v nizkih obratih in brez "butanja" po gasu. Če misli vztrajnik odpovedat, bo to prej posledica predhodnih 178k km, kot čipanja, pa tega tudi ni delal en naključni šalabajzer.

Pozdravljeni, imel bi eno vprasanje, imam VW golf 4 1.9 tdi 90hp in bi ga cipal na 120hp avto ima 230 000km ampak ima novo turbino ter sklopko. Bi blo zlo tvegano ce bi ga cipal?

Te motorji so odlični, in tudi veliko zdržijo. Sam ti predlagam da kr čipi. En kolega ima 110hp čipanga že čez 100.000km. Ima sedaj že 230.000km in ima še taprvo sklopko in prov turbino in še danes lepo laufa. Samo z pametjo voz dizla. Pred pritiskanjem plina do konca, more biti motor obvezno segreti na 90stopin in pol na koncu če ga še malo tišiš, pust avto še ene par minut laufat, tako da se turbina ohladi in mislm da je to nekak to ;)...

Pa seveda čipi pri kakšnem priznanem tunerju + predlagam ti še da daš na valarje prej/potem, da dejansko vidiš razliko.

lp
Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe apr 27, 2012 12:07 am

Če motor lepo laufa, ne vidim nobenih ovir. Pač po čipanju (še bolj) pametno voziš, ne speljuješ agresivno, ne pospešuješ s polnim gasom iz (pre)nizkih obratov, postopoma doziraš gas ipd., pa bi moralo še zelo dolgo laufat brez (dodatnih) okvar.

Me pa po čipanju pozitivno preseneča poraba, recimo z varčno vožnjo po predpisih +/- 10km/h, hladen zakon, 40km, vmes dva postanka v trgovinah in dva prehitevanja, 4.9l. Dobrih 60km, izven naselja tam nekje 90-120 km/h, kar nekaj prehitevanj, testiranje konjev v en klanec, poraba 5.5. Je bila enkrat tudi 9.1, ampak je bila povprečna hitrost 98 km/h :D

Skratka z "zmerno" vožnjo se mi zdi, da se da vozit z najmanj pol litra manj, ker prej se je bilo na takšne relativno kratke relacije treba kar potrudit za manj kot 6.
Slika

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Napisal/-a martin94 Sr jul 18, 2012 11:52 pm

martin94 je napisal/-a: Iz 7.8.2011:

Kaj pravite na čipanje Hyundai iX20 1,4 CRDi iz 90KM na 117? Prevoženih ima 5800 km. Sem gledal na SKN in je možno za ta motor, vendar prikazuje samo za Kio Vengo, vendar ker imata v bistvu z iX20 enako platformo in motorje, ter mehanske dele, sklepam da je možno. Navor bi se povečal iz 225 na 280Nm.

Še nekaj: kaj je komu znano, če je možno to nardit pri RSR?

vnaprej hvala za odgovore ;)

Je SKN pripravil oz. dobil program (http://www.skn-tuning.si/index.php?option=com_skn) za čipanje, vendar me še zanima vaše mnenje glede vztrajnika in sklopke po posegu. RSR ga nima in ga verjetno še zelo dolgo ne bo imel. Pri SKN bi dobil bi naslednje:

SKN je napisal/-a:Hyundai, IX20 1.4 CRDI (90 KS)

Vrsta optimizacije: Stage 1
Serijska moč: 90 KS / 66 kW
Serijski navor: 220 Nm
Optimirana moč: 109 KS / 80 kW
Optimiran navor: 269 Nm
Cena: 420,00 EUR

Iz tovarne na češkem sem dobil sledeči odgovor:

From: Petr Vanek [mailto:Petr.Vanek@hyundai-motor.cz]
Sent: Wednesday, August 24, 2011 7:42 AM
To: _____________
Subject: FW: Maximum amount of torque in iX20 1,4 CRDi

Dear Sir,

Thank you for your e-mail and for your question. The maximum amount of transfer torque is approximately 30% higher of nominal torque.

Best regards

Petr Vaněk
PR Director
HMMC

To nanese na max 117KM in 286Nm navora, torej mi na vzdržljivost vztrajnika in sklopke (seveda ob pametni vožnji) ne bo rablo skrbet (zdaj ima prevoženih 13000km)...

alternativa je tudi čipanje pri CSS Tuning, glede na to da program ima in od njih na forumu berem same pohvale in dobra mnenja. Verjetno je tudi cena nižja, dabim pa malo več zmogljivosti :D (http://www.css-tuning.com/osebna-vozila/hyundai)

Kakšna so pa vaša mnenja :?:

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če jul 19, 2012 5:09 pm

Slika

Mnenje o prvi vrstici na listu? (čisto pri vrhu).

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Če jul 19, 2012 6:25 pm

odkirvate toplo vodo?

Sjee
Nov uporabnik

Kraj: Trojane

Napisal/-a Sjee To avg 07, 2012 5:11 pm

Je mogoče že kdo čipiru opel astro gtc 1.7 cdti 81Kkw(110KM).?
Pri SKN sm gledu na 140..

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh So avg 11, 2012 10:11 am

Se mi ne ljubi cele teme brati, ima kdo izkušnje ali pozna koga, ki je dal čipati atmosferca?

V mojem primeru gre za 2.0 bencinski V6 motor z avtomatik menjalnikom, in me moti "mrtvina".... Ne gre se mi za top hp gain, sprašujem predvsem ali bi chip tuning kaj "prebudil" motor - je pridobitev navora po čipanju atmosferca skozi celo območje obratov ali samo v top end ? Ne gonim/tiščim avta, vozim zmerno z nižjimi obrati vendar mi ravno zato malo manjka navora....ali je tale čip tuning izrecno za turbače?

Hvala!

Gigi21
Nov uporabnik

Napisal/-a Gigi21 To avg 14, 2012 6:04 pm

Jst sm zadnic svojo vectro pelou cipat pa ni mogu v racunalnik notr pridt skoz mu je napisal error kaj bi to lahko blo? Gre pa za vectro c 2.2dti 2003 letnik

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To avg 14, 2012 10:05 pm

Gorgh je napisal/-a:Se mi ne ljubi cele teme brati, ima kdo izkušnje ali pozna koga, ki je dal čipati atmosferca?

V mojem primeru gre za 2.0 bencinski V6 motor z avtomatik menjalnikom, in me moti "mrtvina".... Ne gre se mi za top hp gain, sprašujem predvsem ali bi chip tuning kaj "prebudil" motor - je pridobitev navora po čipanju atmosferca skozi celo območje obratov ali samo v top end ? Ne gonim/tiščim avta, vozim zmerno z nižjimi obrati vendar mi ravno zato malo manjka navora....ali je tale čip tuning izrecno za turbače?

Hvala!

Tuning ni samo za turbače, ampak se pri atmosfercih ne pozna toliko kot pri turbo motorjih. In je škoda denarja za tistih par KM, ki jih ven dobiš.
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov