mazda-mx3 je napisal/-a:ej eeejjjj

))
kaj pa srčece mazde RX8?? A na njega ste pa pozabli, sicer ni klasicen motor ampak...
1.3 l prostornine in kolko.....231KM torej je to 177KM na liter prostornine

sej se nisem zmotil pri racunanju, ne? :P
pri wanklu lahk das kubaturo x3, da dobis realno primerjavo z bencinarjem.

upostevaj torej 3.6 litra

ops:
lisko1 je napisal/-a:Zok vse lepo in prav se popolnoma strinjam.. sam pozabu si pa omenit eno lastnost.
POKVARLJIVOST. In to je klučnega problema pri razvoju avtomobilov. Ne vem mogoč gre keri motor do 200kkm brez da bi se ne vem kok pokvaru.
Modelarski motorji pa ustvarijo moč na principu obratov. Ampak spet sem ziher da ne bi šli tko dolgo kot grejo navadni avtomobilski. Poleg tega bi pri takih obratih rabo ogromn prenosev da bi spravo oč na realna tla ( 13 colska platišča imajo približn pri 100kmh 1000 obratov) in pol si zamisli kak prenos bi rabu...... ne bi zdržalo skoraj nč.
Sej ni nekega problema nardit motor z malo kubikature pa ogromno močjo ( rečmo F1 3000ccm pa prek 800 KM). Sam kak dolg pa gre? Celih 300km pol pa ........
Honde se še edino najbolš približujeo temu da iz malo kubikature dobijo največ moči..... seveda pri serijskih avtomobilih in pa pri ottovih motorjih.
modelarske motorje za avtomobile kategorije C mors razdirat na vsako delovno uro (razdret, ocistit in preverit obrabljenost delov), na vsaki dve uri menjat bat in puso, vsa tesnila, na 5 ur menjat ojnico in oba lezaja, na 12-15 ur menjat glavno gred, po vsakem zagonu na novo nastavit uplinjac... ...vsakdanja uporabnost, torej...
F1 je pa zgodba zase. 4T masina, 300 konjev na liter pri treh litrih in desetih valjih, obrati preko 18.000, in taka specificna moc BREZ turbine ali kompresorja. tist pa tk ni cudno, da crkuje.
@monster: spomnu si me na en dogodek v italiji, k se je en frajer prpelu na bencinsko, rdeco Modeno je mel, spolirano da si se not vidu, leeeeep za umret, kromirane feltne, mogocen sound, tk fukish auto d bi duso prodal zanj, tip ga natanka, mislim da skor 100 litrov, odpru haubo pa olje dolival v masino...

...k sm skor popizdu, tk mi je na smeh slo...