Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

mare23
Stalni uporabnik

Kraj: Koper, Izola

TUNING vžiga????

Napisal/-a mare23 Po mar 08, 2004 10:57 am

Lahko se vam zdi butasto vprašanje.....samo za INFO.....kaj pridobim oz. ozgubim, če povečam napetost vžiga in frekvenco, ki se pojavi na svečki, točno iz 25kV na 50kV. V glavnem....dobil sem načrt, katerega opisujem.....možnost nastavitve frekvence vžiga in ne vem še kaj.... :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
dejan84
Poznavalec foruma

Kraj: Cesta moj duma

Napisal/-a dejan84 Po mar 08, 2004 11:02 am

da ne boš svečke stopil!
:P
Zakaj vozniki hond v dežju vozijo tako hitro? Ker bežijo pred rjo :D

mare23
Stalni uporabnik

Kraj: Koper, Izola

Napisal/-a mare23 Po mar 08, 2004 11:03 am

saj kaj takega se bojim

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po mar 08, 2004 4:16 pm

Em pol pa nabavi sportne svecke sigurno vec zdrzijo!
CE bi povecal napetost bi mogel nekaj po logiki pridobiti!
Kak je v praksi... muh :D
Bom liskotu reko da se kak komentar napise
LP

Uporabniški avatar
torstorm
Uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a torstorm Po mar 08, 2004 7:25 pm

pri serijskem avtu s tem ne boš pridobil nič razen bol mirnega prostega teka.To se uporablja predvsem pri močno tuniranih avtih kje je veliko kompresijsko razmerje in je iskra preslaba da bi ob pravem času se vžgala mešanica v cilindru......

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po mar 08, 2004 10:52 pm

monster_d je napisal/-a:Em pol pa nabavi sportne svecke sigurno vec zdrzijo!
CE bi povecal napetost bi mogel nekaj po logiki pridobiti!
Kak je v praksi... muh :D
Bom liskotu reko da se kak komentar napise
LP

Sem si kuj mislo da bom nekje tle u mes tak post prebral :D
Jah sicer pa so že med mano povedli da pri navadnem avtu ne bi pridobil kaj dost edin bolj mirn tek motorja............. mogoč edin če bi pol še poveču dovod goriva oz. zmes obogatil tko da bi ga dejansk zalival........ pa bi svečka še vedn vžgala.......... sam vsi vemo da preveč bencina tud ni dober.......... tko da pr navadnem avtu ne bi pridobil nč izjema pa so pol extra tunane mašine ( pa tle ne mislim šp. filtra pa mal večji frgazer pa tko dalje da vemo o čem se gre :D )
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
tj
Novinec

Kraj: Polzela

Napisal/-a tj Po mar 08, 2004 11:10 pm

Lisko BTW: Punca ma 5-ko (five 1,1), ki ne gre nikamor sploh! Kaj ji je naredit? Pa dobr da nikamor ne gre še prebavimo, ampak tud vžiga fuuuul slabo (mrzel)... Pa našel sem nek kit komplet za elektronski vžig, a bi to kej pomagal al je brezveze?

lp
Slika
Caliber CA1375 + Blaupunkt VW300 + Missy Elliott: "Pass That Dutch" = 142dB

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 09, 2004 12:46 am

tj je napisal/-a:Lisko BTW: Punca ma 5-ko (five 1,1), ki ne gre nikamor sploh! Kaj ji je naredit? Pa dobr da nikamor ne gre še prebavimo, ampak tud vžiga fuuuul slabo (mrzel)... Pa našel sem nek kit komplet za elektronski vžig, a bi to kej pomagal al je brezveze?

lp

Five 1.1? so ble tud? jaz vem da so ble kampuske 1.1. Five pa 1.4............. no pa sej ni važn.
Če je 1.1 ma platine še in to je verjetn vzrok slabega vžiganja (al jih je treba nastavt al pa menjat) pol verjetn neb blo švoh mal fergazer spucat pa tko dalje.(pač take malenkosti pa frke ki so na starem avtu)
Tist da pa ne gre nikamor pa ti tko povem.
Dokler sem mel jaz 1.1 petko je še kok tok šla (no zdej odvisn kok je za koga kok tok. Moja je šla nekje 140-150 po ravnin pa nekje okol 15s do 100)
Zdej ko jo ma pa mati že slabe pol leta........... pa sem jo zadnjič komi na 120 spravu!
Tko da........ naj da teb mal furat pa jo zgon
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

HC Racer
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Ne bo šlo

Napisal/-a HC Racer Če mar 11, 2004 12:51 pm

Lahko se vam zdi butasto vprašanje.....samo za INFO.....kaj pridobim oz. ozgubim, če povečam napetost vžiga in frekvenco, ki se pojavi na svečki, točno iz 25kV na 50kV. V glavnem....dobil sem načrt, katerega opisujem.....možnost nastavitve frekvence vžiga in ne vem še kaj....

:D:D:D:D:D:D:D NE bo šlo.

Vžig ima vlogo vžiga mešanice zraka in goriva v izgorevalnem prostoru in je nastavljen, da da svečka iskro nekoliko pred zgornjo mrtvo točko bata. To pa zato, ker je za vsako stvar potreben svoj čas in če želimo, da nam intenzivno gorenje z povečanjem tlaka v valju začne potiskati bat navzdol po zgornji mrtvi točki bata (ZMTB), moramo poces začeti nekoliko pred ZMTB.
Po tej logiki ti povečanje napetosti vžiga ne pomaga prav nič, edino kar se lahko zgodi je da ti začne motiti merilne naprave (like lambda sonda).
Vžigom se sicer da nastavljati "predvžig", samo verjemite mi da so v tovarni kjer izdelujejo motrorje izdelali idealno nastavitev vžiga.
Tuning Vžiga bi bil mogoč le če je vžig elektronski (nekateri avtomobili imajo še mahanske), in je ta elektronski vžig dinamičen, to pomeni da se mu nastavitev predvžiga spreminja z obrati. Pri takih vžigih ponavadi proizvajalci hinavsko nastavijo max obrate motorja in to tako da, ko se predvžig linearno manjša z obrati, in ko dosežeš neke kao max obrate, skoči signal za vžig daleč za ZMTB in to avtomatsko pomeni ne delovanje motorja, dokler mu obrati ne padejo.
Tak vžig se da pogoljufati na več načinov, elektronskih in mehanskih, vendar dvomim da bi se spoščal v tako drastične in tvegane predelave.

:P :D

LP HC Racer
Vse še bo, sam ns ne bo!
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost