HPFreak je napisal/-a:Zdravo! Namreč naletel sem na idejo, da bi v avto montiral kompressor oz. turbo kompressor. Motor je bencinski 1.8. Zdaj me pa zanima, ali bi to lahko naredil, koliko stane taka investicija ter kje v SLO se da to nardit? Hvala za odgovore!

Hmm...če se boš lotil tega projekta, računaj da boš potreboval cca. 1 Mio sit. Ker turbina/kompresor potegneta za seboj ogromno stvari. Največ o tem bi ti znal povedat Cicero iz Mobisux-a, ker on je to naredil na svojem cliotu.
nekaj osnovnih stvari, ki jih je potrebno naredit:
1. znižanje kompresije (iz cca. 10.5 :1 na nekje 8:1) - debelejša 'dihtunga'. Tega edino ni potrebno naredit, če bo pritisk turbine/kompresorja od 0.4 bara, ampak pol je prirast moči tut dost manjše (ampak še vedno ogromen).
2. Montiranje intercoolerja
3.Fajn je če še zamenjaš odmične gredi in pa seveda predelava izpuha, vključno s kolektorji
4. Bate je priporočljivo zamenjat s kovanimi
5. Optimizacija krmilne elektronike na valjih
6. Hladilnik olja (da se ne segreje preveč pod obremenitvami)
7.....
8.....
To je samo približen seznam, kaj je vse potrebno storit, ampak sigurno sem kaj pozabil, ker to je res zahteven projekt in potrebuješ prave strokovnjake če žeilš da stvar deluje tako kot je potrebno.
Upam da te nisem odvrnil od tvoje namere, ampak da dobiš vsaj približno sliko kaj je vse potrebno storit. Ker kot laiku se zdi da pač samo 'prišravfaš' turbo pa maš takoj 50+ KM, vendar žal ni temu tako.
Upam da bo se našel kdo z izkušnjami glede tega in nam dejansko povedal kako je s tem.
Ajde