alanq4 je napisal/-a:Ne upogibaj cevi, ker s tem premer zmanjšaš, raje zvari s koleni ali kolobarji.
Pri NA motorju je za max učinek treba zmanjševati premer proti koncu, ker se plini hladijo in se jim zmanjšuje prostornina, kar pomeni da v enakem premeru cevi zgubljajo hitrost proti koncu to pa ni dobro. Zdaj za koliko zmanjšati premer proti koncu se strokovno naredi izračune, jaz pa sem za svoj izpuh uporabil kmečko logiko in sem samo povečal fi serijskega za cca 10-15% po celi dolžini ter tako dobil premere iz katerih sem delal. To je daleč od idealnega verjamem ampak bolje kot pa čisto na pamet delati.
Aja pa še en hint: najdi od kake firme narejen komplet športni izpuh za tvoj avto in delaj po tistem tako ne moreš dosti falliti.
hmm...glede cevi itaq jih nebi upogibal za 90°in itaq premer ni tko majhen tko da se nebi poznalo na premeru cevi, pri upognjenem mestu
ja to je dobra fora da povsod za dolocen % povecas premer ma itaq primer ce imam js cev, ki se natakne na izpusni kolektor 55, ne morem pol od izpusnega kolektorja tkoj naprej dat 60 ali vec, ker je brez vzee...lahko dam samo 55 ne

ja ja sej tko nameravam naredit, kot dela ena firma te kolektorje in vse ostalo

Mad je napisal/-a:Dariooo je napisal/-a:sej tak kolektor kot je gor na sliki imam js....ki gre 8-1 cev

mah ves kaj...za zdaj se ne bom ubadal z izpusnim kolektorjem, ker bom prvo vse ostalo resu, tko da vidim kko bo delal motor, ker ima ze neki prevozenih in bos sparal denar ce bo treba se kej vmotor vlozit.zato pravim da bom izpusni kolektor naredil kasneje, ker imam ze ves materjal samo sestavit ga je treba

a mi das eno roko mad?

hehe....ce imas varilni co2 in kej za segrevat cevi, da jo lahko upognemo se ga lahko lotimo

ej ma cev izpusnega kolektorja ce more proti koncu izpuha zmanjsevat al je lahko konstantna cez cel aupuh?
LP pa hvala za pomoc

samo kjer je sestavljena za kolektorjem jo razširiš za širino - da jo boš skupaj lahko sestavil ... med inox in gus kolektorji ni toliko razlike v kvaliteti materiala gre se za to kako so speljani ker gus se da zelo dobro pulirat in pol je isti k in drži višjo temperaturo v sebi zaradi mase in to ti pomaga da se lepše praznejo plini ... ta tvoj je odličen pa še dobiš vse cevi že narejene zate iz fabrike in se ti sploh ne rabi trudit pa še nekaj - jaz sem moj CO2 varilni prodal, ker ne delam več nič z njim inox se pa spaja z Tig varilnim strojem če znaš delat z njim in točno odrežeš in opasaš cevi pridejo vari kakor da so lepljeni pa cevi od inoxa se ne zvijajo - kupiš kolena in jih prilagajaš ... naprej od tiste prirobnice do konca izpuha daš isto debelo cev to je 55 mm več se ti ne splača pa tudi težko jo boš dobil tankostensko in plačal v ceni ledvic pojdi pod Skarbo v Evroton in se zmeni da ti nabavijo vse Dario boljšega kolektorja kot je ta ne moreš naredit ... :P :P : L.p. Mad
ej kaj so to gus kolektorji?? prvic cujem
hm...samo kje pa bom js dubu original auspuh za avto ki ne obstaja? 205 1.9mi16?;)
edino da bi dubu od 309-je 1.9 16V samo nism 100% da bo pasal, ker un ima drugacen izpusni kolektor in dvomim da je tista prirobnica na istem mestu kot moja, tko da pol lahko koleno zopet ne bo pasao

to se bojim
hehe...tu je problem, ker js mam original auspuh od 205-ke 1.6 ampak je tko speljan, da mi tolce ob karoserijo, ker je pod napacnim kotom uno koleno od izpusnega kolektorja...
vseeno se mi niste povedali kko da sestavim auspuh iz cega....navaden srednji lonec a zadnjega sportnega? al kaj meniste??
evo tu je slika original izpusnega kolektorja od 309 1.9 16v ki je cisto drugacen in baje da je ta najbolsi....not se mi zdi da je 150-200k sit
tu je slika kako bi js naredil izpusni kolektor, kjer kot se vidi je tudi upogiban tako da bi moglo it a ne?
4-2-1
pa se ena moznost
4-1
Lep pozdrav

pa hvala vsem