Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Kraj: MB

Svečke

Napisal/-a totimato Sr jul 16, 2003 10:19 am

Nikjer na forumu nisem prebral nič glede svečk. Ali niso tudi svečke pomemben del motorja, da bi bil prostor za domače izboljšave?

Kaj ste naredili, da bi to izboljšali?

lp

totimato
Človek, ki bi si kupil fička, če bi imel garažo.

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Sr jul 16, 2003 10:33 am

huh jest sm poizkusil une dvo tro in štiri točkovne.. pa se ni obneslo !
še najbolše so BOSNA ( za yugota)
V8 POWER

Uporabniški avatar
bravura
Uporabnik

Kraj: Ilirska Bistrica - okolica

Napisal/-a bravura Sr jul 16, 2003 2:25 pm

Jaz sem nasedel in kupil Brisk, ki naj bi dale avtu okoli 3KM več... teoretično že mogoče, praktično pa izguba denarja :( :evil: Tako, da priporočam, da na avto staviš svečke predpisane od proizvajalca in poskrbiš da so vedno v dobrem stanju in pravočasno menjane.
Never drive faster, than your guardian angel can fly.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jul 16, 2003 2:38 pm

Jaz vedn uporabljam BOSH-ove. pa to zdej ni blo nobenih problemov grejo pa tudi do 40kkm.Al pa še več če je treba sam pol je rizično že.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst Sr jul 16, 2003 3:34 pm

Bral sem da lahko z nastavitvijo reže na svečki neki izboljšaš zmogljivosti, ampak nevem kolk to kej pride v poštev pri sodobnih motorjih. To je blo pomoje učas ko so prodajali ene svečke pol si pa za vsak avto moral posebi nastavt :)

Svečke drugač ful prav pridejo če navijaš motor, spoh pri turbačih. Meni so ob menjavi turbine oziroma višanju tlaka svetovali hladnejše svečke (oddajo več toplote, boljša iskra).
Močnejša iskra pomeni boljše izgorevanje in verjetno zmanjša verjetnost klenkanja. Če je svečka prevroča in če je kompresija že itak velika se zna nardit da se zarad tega vžge mešanica. Ok, tole tazadnje vzemi z rezervo ker sem jaz to mal pri sebi tuhtal in prišel do tega zaključka. Sej bo lahko kdo potrdil če je res tko al majo hladnejše svečke kak drug učinek.

GVX
Novinec

Napisal/-a GVX Sr jul 16, 2003 3:38 pm

iKst je napisal/-a:
Svečke drugač ful prav pridejo če navijaš motor, spoh pri turbačih. Meni so ob menjavi turbine oziroma višanju tlaka svetovali hladnejše svečke (oddajo več toplote, boljša iskra).
Močnejša iskra pomeni boljše izgorevanje in verjetno zmanjša verjetnost klenkanja. Če je svečka prevroča in če je kompresija že itak velika se zna nardit da se zarad tega vžge mešanica. Ok, tole tazadnje vzemi z rezervo ker sem jaz to mal pri sebi tuhtal in prišel do tega zaključka. Sej bo lahko kdo potrdil če je res tko al majo hladnejše svečke kak drug učinek.

Imaš kar prav!Če motor predeluješ(višaš kompresijo), ali dodajaš NOS, morajo biti svečke hladnejše.Drugače je življenska doba svečk zelo kretka in večja možnost je, da motor klenka!
L.P.
gvx

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Sr jul 16, 2003 4:01 pm

dejta rec... za mojo masino.. tocen tip svecke.. kao hladnejse k mam zdej...
V8 POWER

Hoyt
Novinec

Napisal/-a Hoyt Sr jul 16, 2003 4:37 pm

Neon Freak je napisal/-a:dejta rec... za mojo masino.. tocen tip svecke.. kao hladnejse k mam zdej...

pejt u štacuno pa vpraši za hladno bosno... mogoče je dobiš

joke stari, da ne boš zameru kej :)

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst Sr jul 16, 2003 5:01 pm

neon frik, jaz sem za svojga gledu denso recimo. Navadne so IQ 20, pol so pa IQ 22, IQ 24 ... Vsaka je hladnejša. Isto je razlika pri NGK samo v eni številki v oznaki. Tko da poglej točno oznako tvoje svečke pol pa poglej če se kej podobnega dobi, mislim da majo vse firme tak sistem. Model svečke za jugota pol pa številke povejo kolk je hladna.

GVX
Novinec

Napisal/-a GVX Sr jul 16, 2003 9:20 pm

Neon Freak je napisal/-a:dejta rec... za mojo masino.. tocen tip svecke.. kao hladnejse k mam zdej...

Od championa so za original yugo y9, za navitega pa y7 (te so original v yugu 45!!).
Sam imam sedaj bosch ytrium, samo na pamet ne vem oznake.Bom jutri pogledal (menda se menjajo na 30.000 km!!).
L.P.
gvx

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a totimato Sr jul 16, 2003 9:21 pm

iKst je napisal/-a:neon frik, jaz sem za svojga gledu denso recimo. Navadne so IQ 20, pol so pa IQ 22, IQ 24 ... Vsaka je hladnejša. Isto je razlika pri NGK samo v eni številki v oznaki. Tko da poglej točno oznako tvoje svečke pol pa poglej če se kej podobnega dobi, mislim da majo vse firme tak sistem. Model svečke za jugota pol pa številke povejo kolk je hladna.

To zveni kot zelo dober nasvet - sem mislil, da bo to spet eno tistih mojih blesavih tem. Sem vesel da ni.

lp

totimato
Človek, ki bi si kupil fička, če bi imel garažo.

Uporabniški avatar
torstorm
Uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a torstorm Pe avg 06, 2004 9:00 pm

Jaz mam notri NGK, priporočajo bolj za japonske avte, medtem ko bosch priporočajo za nemške avte.Sem mel malo notri boscheve super 4 plus (4 elektrode), pa se niso obnesle, avto je začel cukati,ko pa sem dal notri nazaj NGK pa je bilo vredu.Najboljše da daš notri te ki ti piše v knjigi od avta.Če tunaš zamenjaš samo za hladnejše, pa od iste firme in isti model.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Pe avg 06, 2004 9:09 pm

Prvo kt prvo kako lahk svecka poveca vecjo eksplozijo? sj je to v komori v kateri k se enkrat zmes uzge je uzgana nebo sam pou exploderal :) Drugo kt drugo prvic slism za hladne svecke :) skos so vroce :) aja pa to ti je sam larifari :) najbolse so svecke katere so predpisane za to vrsto masine in basta :)

Lp PiLLLe

p.s TehnoBoy welcome back :) kr te pac neki cajta ni blo vidt naokrog :)

Uporabniški avatar
torstorm
Uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a torstorm Pe avg 06, 2004 9:26 pm

saj, najboljše so predpisane.Če pa močno tunaš avto, pa zaradi večjega segrevanja, moraš dati svečke ,ki imajo toplotno vrednost za eno stopnjo nižjo.Tako so mišljene ,,hladnejše svečke,,.

Uporabniški avatar
.::GTR::.
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a .::GTR::. Pe avg 06, 2004 9:47 pm

več k eno leto stara debata :!: :ue

pa ene 5 debat o svečkah zdej poteka :?

Uporabniški avatar
greddy
Novinec

Napisal/-a greddy So avg 07, 2004 7:23 pm

NKG BKR7E rulles, zelo dobra svecka poleg tega pa se eno stopnjo hladnejsa kot na original vti motorju..Americani mecejo v boosted honde samo bkr7e..
AUDI S2, little modified

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO So avg 07, 2004 7:49 pm

TechnoBoY je napisal/-a:dejta rec... za mojo masino.. tocen tip svecke.. kao hladnejse k mam zdej...

"predpisane" za tvojo original masino so (glej link):
http://freeweb.siol.net/odargo/yugo_svecke.jpg

@ Ikst: 200sx, S13, cat... (ne vem kter motor mas) pa tele:
http://freeweb.siol.net/odargo/200sx_s13_cat.jpg

pS: pri obeh so podani še razmiki med elektrodama...

---edit
:oops: vidim da sem eno leto prepozen... 8)
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne avg 08, 2004 10:33 am

.::GTR::. je napisal/-a:več k eno leto stara debata :!: :ue

Ja tole tud men ni jasno....... več ko leto dni stare debate.....pa vse je obnovil torstorm?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne avg 08, 2004 11:58 am

GorazdO je napisal/-a:
TechnoBoY je napisal/-a:dejta rec... za mojo masino.. tocen tip svecke.. kao hladnejse k mam zdej...

"predpisane" za tvojo original masino so (glej link):
http://freeweb.siol.net/odargo/yugo_svecke.jpg

@ Ikst: 200sx, S13, cat... (ne vem kter motor mas) pa tele:
http://freeweb.siol.net/odargo/200sx_s13_cat.jpg

pS: pri obeh so podani še razmiki med elektrodama...

---edit
:oops: vidim da sem eno leto prepozen... 8)

Pa tudi svecke za 45 in pa 55 oz 65 niso enake :wink:

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne avg 08, 2004 11:59 am

lisko je napisal/-a:
.::GTR::. je napisal/-a:več k eno leto stara debata :!: :ue

Ja tole tud men ni jasno....... več ko leto dni stare debate.....pa vse je obnovil torstorm?

Fant pac ma rad svecke :lol:
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov