GVX je napisal/-a:Me zanima še kako mnenje o zvoku izpuha!
Sam si predstavljam, da je tuning avtomobilov približevanje cestnih vozil tistim ,dirkalnim!Pa naj bodo to spojlerji, zavore, lega na cesti, moč motorja,...
GVX je napisal/-a:Torej, vsak si želi doživeti vsaj kanček občutka, ki ti ga da dirkalni ali vsaj zelo športni avto. Popularna predelava je menjava izpušnega lonca z športnim, po možnosti kake znane firme.Tukaj pa nečesa ne razumem:vsi zelo športni (ne-turbo) in dirkalni avtomobili so znani po svojem REZKEM zvoku, ki neljubiteljem para živce, ostalim pa dviga kocine!
GVX je napisal/-a:Razni športni Remusi (in podobno), pa se oglašajo z zamolklim bobnenjem, ki še najbolj spominja na prdec pod vodo!Kaj je tu športnega, ne vem, če mi pa kdo razloži, bi bil zelo vesel!
L.P.
gvx
totimato je napisal/-a:Očitno imaš več izkušenj kot jaz, zato ti ne morem razlagati, lahko ti pa povem svoje mnenje. Vsi večji motorji, ki sem jih jaz slišal (pri tem mislim na V8 pa tudi V6) rohnijo z nižjim zvokom.
totimato je napisal/-a:Če bi imel dovolj denarja, bi si dal na svojega Cliota delati 4 "tovarniške" izpušne sisteme. Ta izjava se drži te logike: izpuh je narejen za 4 cilindre. Če na vsak cilinder obesimo svoj izpuh, bo avto 4x bolj pretočen pri enakem hrupu. Pa še 4 delujoče izpušne cevi dobimo, kar meni izgleda lepo, če je pravilno narejeno. Ne pozabimo, da si jaz želim tih avto, če koga zanima zakaj, se naj spomni APNov z resonancami.
fric je napisal/-a:Ne bo čisto držalo. To je predvsem odvisno od prostornine motorja. Za primer si poglej Sale-tovo Mazdo. V6, zvok pa tak, da mi grejo kocine pokonci. Res pa je, da je večina V6 in V8 motorjev (ki jih imaš ti v mislih) velikih prostornin. Od tu tudi globok zvok.
fric je napisal/-a:Kar se tekmovalnih vozil tiče, verjemi, da bi vsi imeli še bolj odprte izpušne sisteme, samo jih omejujejo pravilniki. Mislim (nisem povsem prepričan), da je tekmovanje F1 še edino, kjer v pravilniku niso predpisani dušilci. Tukaj jim je edina skrb to, da vroč zrak speljejo iz motorja tako, da čim manj ovira obtok zraka (aerodinamika) in čim manj greje zadnji del bolida (predvsem gume). Pri vseh drugih tekmovanjih pa ne da so predpisani maksimalni db, tudi katalizatorje morajo imeti vozila.
fric je napisal/-a:Tu pa priznam, da te ne razumem najbolje. Če se ne motim, imaš v mislih za vsak cilinder svojo izpušno cev. Če je tako, potem si to raje zbi iz glave. Pomisli, zakaj je le izpušni kolektor najdražja stvar pri celem sistemu (in tudi največ pripomore k performansam). Če bi bilo po tvoje pi speljal samo štiri čim večje cevi iz vsakega cilindra... Ne pozabi, da je pri kolektorju zelo pomemben pritisk, ki ga ustvarja v ceveh. Pri 4. taktu motorja sta v določeni točki tako sesalni kot izpušni ventil odprta, tukaj pride do izraza ta povratni pritisk. Potem pa pride na plano cela znanost, ki sklene kompromis med povratnim pritiskom in "zračnostjo" izpušnega sistema. Sedaj pa razmisli... zamenjaš odmično gred, sesalni ventil se odpre še hitreje, spet bo treba skonstruirat nov izpušni kolektor, da bo izpušni sistem spet optimalen. Ni zastonj to najdražji del izpuha.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost