Napisal/-a mmiki Sr sep 18, 2002 9:51 pm
Ma decki, zdaj pa ste ze res smesni s temi prestavami. Prestava vec ZAGOTOVO NE pomeni, da bo avto hitrejsi. Ker bi si marsikdo potem vgradil peto ali se sesto pa bi moral vsak mestni malcek cez 200 potegnit.
Svar je pac taksna. Nekoc so imeli avtomobili samo 3 prestave. Ker jih vec niti niso potrebovali. Ko je moc dovolj narasla so jim dodali se cetrto. In posledicno so bili tudi hitrejsi. Ampak ne zaradi dodatne prestave temvec zaradi vec moci. Nato so ugotovili da so avtomobili s se eno dodatno prestavo veliko bolj varcni pri visokih hitrostih. Nastala je peta prestava takrat imenovana tudi OVERDRIVE. Ce boste brali kaksne stare knjizice z navodili je to oznaceno kot 4+E. To je pomenilo, da je menjalnik ostal nespremenjen, dodana je bila samo 5 varcna prestava, ki je znizala vrtljaje motorja pri najvisjih hitrostih. Tudi sam imam GOLF-a II s 4-stopenjskim menjalnikom. Sem se pozanimal za 5-stopenjski menjalnik. Mojega lahko prodam za 40.000 in kupim 5-stopenjskega za 60.000. Se pravi da me stane v bistvu 20.000. Ampak se pozna samo kaksen deciliter v mestu, na odprtih cestah in dolgih progah pa lahko poraba zdrsne tudi za kaksen liter. Pa naj vsak sam presodi ce se mu splaca 20.000 vlozit za tisti liter. Meni se ne, ker se vozim samo po mestu. Ampak najvisjo hitrost pa se vedno doseze v 4. prestavi, ker je 5. predolga in masina nima vec dovolj moci.
No, pa da se vrnemo nazaj k zgodovini. V devetdesetih so ugotovili, da je avtomobilom moc ze toliko narasla, da je mora 5. prestava postati prava in ne vec samo prestava za varcevanje. Razlog je preprost. Pri avtomobilu, ki zmore 200 km/h pomeni 4-stopenjski menjalnik poenostavljeno receno, da vsaka prestava pospesi recimo za 50km/h. Pri 5-stopenjskem pa pomeni, da vsaka prestava pospesi za 40 km/h. Ampak to res govorim na pamet, ker so sicer prestave razporejene malenkost drugace. Pomembno je namrec obmocje vrtljajev. Ko prestavimo v visjo nam vrtljaje zmanjsa npr za 1500 vrtljajev. Tehniki pri tem pazijo, da se vse to dogaja v obmocjih, kjer ima avto najboljso razporeditev moci in navora. Temu se potem v revijah rece, da ima avto lepo izracunana prestavna razmerja. Pri mojem 4-stopenjskem menjalniku pa mi vrtljaje ob menjavi prevec zniza. To pomeni, da ne vozim ves cas v optimalnem obmocju vrtljajev, ampak ga morem najprej kar za nekaj presect, nato menjam in mi vrtljaji padejo pod optimalno obmocje. To pomeni vec pritiskanja na plin, vecjo porabo in slabse pospeske avtomobila. Pa kar preverite pri avtomobilih, kjer je na izbiro 5 ali 6 stopenjski menjalnik (npr. kaksne alfice ipd.).
Seveda pa obstaja tudi drug problem. Ce pa imamo prestav prevec, pa dosezemo obraten ucinek. Kar je nekdo na forumu ze pred mano ugotovil. Vrtljaji bi premalo padli, imeli bi veliko dela s prestavljanjem, rezultata pa nobenega. Zato je 6-stopenjski menjalnik obicajen pri sportnih avtomobilih, ki zmorejo visoke hitrosti ali pa pri dizlih, kjer je delovno obmocje od 1500 do 4000 vrtljajev in si ne moremo privosciti prevelikega padca vrtljajev. Razlika je precej opazna pri 1.9TDI motorju (VW, AUDI), kjer so 5-stopenjski menjalnik nadomestili s 6-stopenjskim (ne vem ce serijsko ali za doplacilo). Vglavnem, poraba se je zmanjsala, avto ima boljse pospeske in nasploh so bili vtisi novinarjev zelo pozitivni.
Upam da vsi razumete mojo razlago.
No pa lep pozdrav!
Miki