Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

Tarzan
Novinec

več prestav - višja hitrost???

Napisal/-a Tarzan To sep 17, 2002 9:38 am

nekj mi je padl na misel. včasih je folk v mopede dajou 5 prestavo, in poj je šu motor hitrej. a bi to tudi pr avtu delovalo. nprimer da bi dodal 6 prestavo al pa zamenjal menjalnik, bi bla posledično večja hitrost ali ne??? sam tko me zanima, ne nameravam nč raztavlat fotrouga avta.:)
Slika

virtitus
Nov uporabnik

Re: več prestav - višja hitrost???

Napisal/-a virtitus To sep 17, 2002 9:47 am

teoreticno bi zadeva seveda sla, sam bi moral dat noter tudi mocnejso masino.. pomisli, v peti prestavi sploh ne mores avta spravit do konca obratov, ker nima vec moci, zato 6 prestava nebi prisla v postev,... Ce pa pogledas boljse avtomobile, sportne z 300+km, pa 6 prestav sploh ni tako redka zadeva.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To sep 17, 2002 10:08 am

Praktično nemogoče je vgradit dodatno prestavo če menjalnik ni zato skonstruiran (ni prostora).

Ponavadi tudi nima smisla ker ima večina avtov peto prestavo narejeno kot varčno, tako da se ne zvrtijo do konca. Bolj izvedljivo bi bilo povečat moč motorja da bi se lahko peta prestava zvrtela do konca.

Pri nekaterih pa obstajajo drugi diferenciali ki lahko pomagajo v tem primeru.

hitrost = vrtljaji motorja x diferencial x razmerje v menjalniku x obseg kolesa.

cresh
Uporabnik

Kraj: Litija

Napisal/-a cresh To sep 17, 2002 10:15 am

Ja, mene to tut zanima ker imam v svojem golfu sam 4 prestave, pa če bi dal menjalnik s 5. prestavami, bi bil hitrejše ali samo varčnejši. Pa zanima me tudi, če bi dal notr od GTI, če bi se hitrost in pospeški kej povečal.
my ride
Slika

Uporabniški avatar
enarf
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a enarf To sep 17, 2002 11:04 am

Če se malce poigram: recimo, da ima avtomobil 25 prestav. Boš šaltal ko utrgan, da prideš do konca, a glej, prav vsaka se bo zvrtela do konca. In zakaj? Recimo, da pohodiš gas v prvi prestavi in se motor zavrti do 7000 obratov. Pri prestavljanju v drugo obrati ne bodo padli za 2500 ali celo 3000 obratov, pač pa (zaradi skoraj enako velikega zobnika) le za par sto. In če vzamemo, da avto največjo moč dosega med 6000 in 7000 vrtljaji, lahko potem spet takoj na vso moč pospešuje. 50 kubični dirkalni Tomosi pred leti so imeli po (upam, da se ne motim) 10, 12 prestav in so zato tudi dosegali takšne hitrosti (180 in čez). Cresh, sam se pri AXu ubadam z istim. Pet prestav namesto štirih = višja končna hitrost, živahnejše pospeševanje, nižja poraba.
Žua d vivre...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To sep 17, 2002 11:24 am

Za doseganje končne hitrosti rabiš moč in pravilno razmerje v menjalniku (diferencialu). Tomosi so šli 180 ker so imeli toliko moči, XY stopenjske menjalnike so pa rabili ker je bila moč v zelo oskem območju vrtljajev. Pač se ne da spelljat z peto ali četrto.

Če imaš oskubljen in starejši avto je najcenejša varijanta da najdeš na odpadu menjalnik ki ga vgradiš. V večini primerov ni nobenega drugega posega. Je skoraj ceneje kot pa če bi šel kupovati zobnike za peto prestavo če sploh pašejo v ohišje.

Poraba na odprti cesti se bo sigurno zmanjšala če boš uporabljal peto prestavo. Po mestu verjetno nebo razlike.

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din To sep 17, 2002 4:28 pm

Vse je odvisno od prestavnih razmerij v menjalniku. Npr. Lancia Fulvija ima 5 prestav ampak je peta direktna (ni varčna) enak mislim da je pri integralki, in to vse samo zaradi boljših pospeškov ne pa da bi šparal pri bencinu. Pa naprimer sem vozo Wranglerja 2.5 in je imel končno hitrost najvišjo v 4 prestavi, ko si pa ga dal v 5 pa je brzina počasi začela nazaj lezt, ker mu je pač manjkalo moči da bi škatlo kontra vetru tišal.
Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr sep 18, 2002 6:40 am

visje prestave v novejsih avtih so pac ponavadi potovalne

kar se pa mopedov tice (prvi post iz topica), so pa na apn-kah delali, da so vzeli zobnike od 1. ven in dali za 5. ker drugace ni bilo prostora...tako da so ravno tako meli samo 4 prestave ;)
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr sep 18, 2002 2:00 pm

sm mel v jxd-ju 4p. pa sm not dal 5. menjalnik in je zadeva takale: 5.
prestava je sam za to (vsaj pri golfu) zato, da se avto vrti pri isti hitrosti z manj obrati. s tem motor manj trpi in dlje živi. glede pospeškov in končne: po mojem občutku pospeški od nič slabši, končna pa ne vem, ker nism probu.
Slika

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc Sr sep 18, 2002 3:21 pm

V bistvu je tkole, mogli bi imeti recimo 5 prestavo idealno izračunano, tako, da bi pri največji možni hitrosti dosegli maksimalno moč. Fora je v tem, da je vse v moči, ki se spopada z zračnim, uporom, trenjem, težo. Ko se da skupaj te faktorje je možno izračunati največjo možno hitrost. Za določeno mašino. Iz tega bi bilo potrebno dobiti prestavno razmerje, ki nam pri teh hitrosti, zagotovi število vrtljajev pri katerih imamo najevčjo moč recmo 6000.

Mislim, da bi golfi šli hitreje v peti prestavi, je pa res, da so bile včasih pete še bolj šparovno naštimane, tko, da so šle četrte ponavadi več, zdej je to bolj izjema kot pravilo. No ta izjema je naš focus. V peti ima tovarniško končno hitrost 185km/h, v četrti pa 187km/h. Samo to je bolj izjema kot pravilo.
Zmaga tisti, ki z najpočasnejšim časom vožnje pride prvi skozi cilj.
Slika

G-4S

Napisal/-a G-4S Sr sep 18, 2002 4:06 pm

Na zahtevo uporabnika smo prispevek izbrisali.

Uporabniški avatar
mmiki
Novinec

Napisal/-a mmiki Sr sep 18, 2002 9:51 pm

Ma decki, zdaj pa ste ze res smesni s temi prestavami. Prestava vec ZAGOTOVO NE pomeni, da bo avto hitrejsi. Ker bi si marsikdo potem vgradil peto ali se sesto pa bi moral vsak mestni malcek cez 200 potegnit.

Svar je pac taksna. Nekoc so imeli avtomobili samo 3 prestave. Ker jih vec niti niso potrebovali. Ko je moc dovolj narasla so jim dodali se cetrto. In posledicno so bili tudi hitrejsi. Ampak ne zaradi dodatne prestave temvec zaradi vec moci. Nato so ugotovili da so avtomobili s se eno dodatno prestavo veliko bolj varcni pri visokih hitrostih. Nastala je peta prestava takrat imenovana tudi OVERDRIVE. Ce boste brali kaksne stare knjizice z navodili je to oznaceno kot 4+E. To je pomenilo, da je menjalnik ostal nespremenjen, dodana je bila samo 5 varcna prestava, ki je znizala vrtljaje motorja pri najvisjih hitrostih. Tudi sam imam GOLF-a II s 4-stopenjskim menjalnikom. Sem se pozanimal za 5-stopenjski menjalnik. Mojega lahko prodam za 40.000 in kupim 5-stopenjskega za 60.000. Se pravi da me stane v bistvu 20.000. Ampak se pozna samo kaksen deciliter v mestu, na odprtih cestah in dolgih progah pa lahko poraba zdrsne tudi za kaksen liter. Pa naj vsak sam presodi ce se mu splaca 20.000 vlozit za tisti liter. Meni se ne, ker se vozim samo po mestu. Ampak najvisjo hitrost pa se vedno doseze v 4. prestavi, ker je 5. predolga in masina nima vec dovolj moci.

No, pa da se vrnemo nazaj k zgodovini. V devetdesetih so ugotovili, da je avtomobilom moc ze toliko narasla, da je mora 5. prestava postati prava in ne vec samo prestava za varcevanje. Razlog je preprost. Pri avtomobilu, ki zmore 200 km/h pomeni 4-stopenjski menjalnik poenostavljeno receno, da vsaka prestava pospesi recimo za 50km/h. Pri 5-stopenjskem pa pomeni, da vsaka prestava pospesi za 40 km/h. Ampak to res govorim na pamet, ker so sicer prestave razporejene malenkost drugace. Pomembno je namrec obmocje vrtljajev. Ko prestavimo v visjo nam vrtljaje zmanjsa npr za 1500 vrtljajev. Tehniki pri tem pazijo, da se vse to dogaja v obmocjih, kjer ima avto najboljso razporeditev moci in navora. Temu se potem v revijah rece, da ima avto lepo izracunana prestavna razmerja. Pri mojem 4-stopenjskem menjalniku pa mi vrtljaje ob menjavi prevec zniza. To pomeni, da ne vozim ves cas v optimalnem obmocju vrtljajev, ampak ga morem najprej kar za nekaj presect, nato menjam in mi vrtljaji padejo pod optimalno obmocje. To pomeni vec pritiskanja na plin, vecjo porabo in slabse pospeske avtomobila. Pa kar preverite pri avtomobilih, kjer je na izbiro 5 ali 6 stopenjski menjalnik (npr. kaksne alfice ipd.).
Seveda pa obstaja tudi drug problem. Ce pa imamo prestav prevec, pa dosezemo obraten ucinek. Kar je nekdo na forumu ze pred mano ugotovil. Vrtljaji bi premalo padli, imeli bi veliko dela s prestavljanjem, rezultata pa nobenega. Zato je 6-stopenjski menjalnik obicajen pri sportnih avtomobilih, ki zmorejo visoke hitrosti ali pa pri dizlih, kjer je delovno obmocje od 1500 do 4000 vrtljajev in si ne moremo privosciti prevelikega padca vrtljajev. Razlika je precej opazna pri 1.9TDI motorju (VW, AUDI), kjer so 5-stopenjski menjalnik nadomestili s 6-stopenjskim (ne vem ce serijsko ali za doplacilo). Vglavnem, poraba se je zmanjsala, avto ima boljse pospeske in nasploh so bili vtisi novinarjev zelo pozitivni.

Upam da vsi razumete mojo razlago.

No pa lep pozdrav!

Miki

Uporabniški avatar
mmiki
Novinec

Napisal/-a mmiki Sr sep 18, 2002 10:20 pm

Aja... pa se dodatek.

Kar se APN tice pa petih prestav...

Je imel en kolega APN-a pa ava mu vgradila se peto prestavo. In sicer ne tako da bi prvo vzela ven, ampak sva vse zobcenike tako zbrusila da sva jim stanjsala debelino in je nato peta brez tezav sla noter. Ampak se ni ravno izkazalo za vzdrzljivo ker mu je zato prevec obrabljalo zobcenike. Je pa res imel vecjo hitrost, ampak zato, ker so ze itak 4 prestave premalo, saj najvisjo hitrost doseze v 4 pri polnih obratih, kar je znak, da bi lahko bila vgrajena se 5. prestava. Edini razlog, da je niso vgrajevali je bila zakonska omejitev na 50km/h. Brezveze. Sem pred kakimi 8 leti sem kupil yamaho DT50 pa mi je ze tovarniska sla 65km/h. Ampak kaj hocemo, ce imamo taksne predpise. Se vredu da niso kolesarjev omejili na 15 km/h. Ker potem res ne vem kako bi se po Pohorju spuscal ob koncih tedna.

LP & bye bye

Miki

LandMan
Nov uporabnik

Napisal/-a LandMan Po sep 23, 2002 12:55 pm

Sem lastnik cliota 1.6 16v in moram povedat da bi mi kar prav prisla 6ta prestava, saj se mi ob najvisji hitrosti v 5 prestavi avto zavrti do 6000 obratov kar je vec kot je napisana najvecja moc motorja(5750). Ko pa naletim na klanec pa se ti obrati se povecajo. Tako imam obcutek da mi bo motor skocil iz haube.

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc Po sep 23, 2002 1:14 pm

Jest sem se tud nekaj spomil. Daste gor gum ,ki imajo večji premer od standardnih s tem se vam prestava avtomatsko podaljša, kar lahko kot rezultat pomeni večjo končno hitrost, če je dovolj moči. To bi recimo delovalo pri cliotu 1.6 16v kot slišim.
Zmaga tisti, ki z najpočasnejšim časom vožnje pride prvi skozi cilj.
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po sep 23, 2002 1:48 pm

ali pa če bi mu zamenjal diferencial ;) Tu se da še več pridobit kot samo z obsegom gume.

Uporabniški avatar
mmiki
Novinec

Napisal/-a mmiki Po sep 23, 2002 9:52 pm

Jaz se cisto strinjam s Perotom. Z menjavo diferenciala bi se pridobilo se najvec. Sem pa razmisljal tudi o menjalniku. Clio 2.0 RS ima precej daljsa prestavna razmerja. Je pa vprasanje ce niso ze predolga. Pa ce bi sploh pasal menjalnik gor.

Uporabniški avatar
Metal
Novinec

Kraj: Beyond Realty

Napisal/-a Metal Ne okt 06, 2002 7:57 am

Tarzan pravi:
nekj mi je padl na misel. včasih je folk v mopede dajou 5 prestavo, in poj je šu motor hitrej. a bi to tudi pr avtu delovalo. nprimer da bi dodal 6 prestavo al pa zamenjal menjalnik, bi bla posledično večja hitrost ali ne??? sam tko me zanima, ne nameravam nč raztavlat fotrouga avta.:)

Ehm...lahko si ti Getribe tko porihtaš. Narediš tako da Ima avto čim manjši pospešek ter večjo končno hitrost..

Lahko pa tudi naredite tisti "Dragracerji". Če imate 4 brzine....da vam v 4 brzini gre avto 150 km/h.....Tako imajo narejeno pri PRAVEM Rally-u....Čim večji pospešek ter manjša hitrost...

Primer: Za hitrost (manjši pospešek!)

Golf 1 - 1.5 mašina

1 brzina - 55 km/h

2 brzina - 110 km/h

3 brzina - 140 - 160 km/h

4 brzina - 200 - 210 km/h

Pri tem moramo upoštevati, da bi ne smejo konji manjaki...drugače bi ti v četrti brzini crknil:D:D:D

Uporabniški avatar
Metal
Novinec

Kraj: Beyond Realty

Napisal/-a Metal Ne okt 06, 2002 7:59 am

mmiki:

Mam bratranca, s katerim bova to nardila v enem dnevu na moji mašini...

Pa niti treba menjat Getribe...Znajdi se :D:D:D:D:D:D

Bandit

Uporabniški avatar
mmiki
Novinec

Re: Re: več prestav - višja hitrost???

Napisal/-a mmiki Ne okt 06, 2002 12:01 pm

Bandit pravi:

mmiki:

Mam bratranca, s katerim bova to nardila v enem dnevu na moji mašini...

Pa niti treba menjat Getribe...Znajdi se :D:D:D:D:D:D

Bandit

OK. Potem pa porocaj kako je uspelo. ;)
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost