Modifikacije motorja, izpuha, podvozje, turbine, N2O vbrizgovanje, menjalniki, itd...

felicijak
Nov uporabnik

Pomoč o kompresijskem razmerju

Napisal/-a felicijak Če dec 22, 2011 9:28 pm

Pozdrav.

Že par dni iščem po netu tabele katere bi pokazale koliko je maximalno kompresijsko razmerje za 100 oktanski bencin in za avtoplin LPG (104 oktanov).

V strokovni literaturi sem zasledil da je baje maxsimalno dovoljeno kompresijsko razmerje za 100 oktanski bencin 1:10.2.

Drugje po netu pa opisujejo o serijskih avtomobilih ki imajo kompresijska razmerja tudi do 14:1 (teh je bolj malo), največ se gibljejo med 1:11 - 1:11,5.

Mi lahko kdo obrazloži kako poteka doseganje maximalnega kompresijskega razmerja z 100 oktancem.

Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Pomoč o kompresijskem razmerju

Napisal/-a abbe Če dec 22, 2011 9:40 pm

velik novejsih vozil ma 14:1 kompresijsko razmerje pa vsem priporocajo 100 oktansko gorivo.
vec je oktanou tezje pride do samovziga,seprau je lahko kompresijsko razmerje vecje
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Če dec 22, 2011 9:45 pm

Sori popravlam napakico aaaaaaaaaar. :twisted:

Lp.
felicijak je napisal/-a:Pozdrav.

Že par dni iščem po netu tabele katere bi pokazale koliko je maximalno kompresijsko razmerje za 100 oktanski bencin in za avtoplin LPG (104 oktanov).

V strokovni literaturi sem zasledil da je baje maxsimalno dovoljeno kompresijsko razmerje za 100 oktanski bencin 1:10.2.

Drugje po netu pa opisujejo o serijskih avtomobilih ki imajo kompresijska razmerja tudi do 14:1 (teh je bolj malo), največ se gibljejo med 1:11 - 1:11,5.

Mi lahko kdo obrazloži kako poteka doseganje maximalnega kompresijskega razmerja z 100 oktancem.

Hvala za pomoč.
Zadnjič spremenil Mivec, dne Pe dec 23, 2011 12:22 am, skupaj popravljeno 1 krat.

drmocar
Stalni uporabnik

Napisal/-a drmocar Če dec 22, 2011 11:20 pm

O moj bog...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 23, 2011 12:08 am

Mivec je napisal/-a:Kompresijski razmerje ....

Tudi če ne bi objavil takega nerazumljivega in napačnega zmazka. Če že hočeš bit v pomoč, se vsaj malo potrudi glede razumljivosti in točnosti. :roll: :evil:

abbe je napisal/-a:velik novejsih vozil ma 14:1 kompresijsko razmerje ...

Na primer katera? Seveda ne govorimo o extremih, ampak o "vsakdanjih" avtih, med njimi je pa tako kompresijsko razmerje prisotno samo pri čisto novih (mislim, da jih še ni na trgu - vsaj pri nas) Mazdah (skyactiv). Veš ti še za katere? Star, a zanimiv članek o komp. razmerjih

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Pe dec 23, 2011 12:15 am

Kr dosti sem se zmoto ja pol sn začno študirat :) ... čes cajt ....

sori sori moja napaka :D

esem je napisal/-a:
Mivec je napisal/-a:Kompresijski razmerje ....

Tudi če ne bi objavil takega nerazumljivega in napačnega zmazka. Če že hočeš bit v pomoč, se vsaj malo potrudi glede razumljivosti in točnosti. :roll: :evil:
Vrni se na Tuning

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov