Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

homolog. pnevmatik - dovoljeno odstopanje?

Napisal/-a eljuero To feb 10, 2009 6:56 pm

Željena dimenzija pnevmatik ima odstopanje 1,8 - 2 % od že homolog. dveh. Predstavlja to kakšen problem?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Re: homolog. pnevmatik - dovoljeno odstopanje?

Napisal/-a gecco To feb 10, 2009 6:58 pm

eljuero je napisal/-a:Željena dimenzija pnevmatik ima odstopanje 1,8 - 2 % od že homolog. dveh. Predstavlja to kakšen problem?

kaj to točno pomen 1.8-2%?
drgač pa kokr vem odstopanja ne sme bit...dimenzija mora biti homologirana taka kot je
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To feb 10, 2009 7:23 pm

eljuero je napisal/-a:Željena dimenzija pnevmatik ima odstopanje 1,8 - 2 % od že homolog. dveh. Predstavlja to kakšen problem?

Pri sami vožnji ne :P joke :P
V homolomo kartončku imaš napisano dovoljeno dimenzijo pnevmatik. Če imaš kakršnokoli drugo dimenzijo na avtu, ki ni vpisana v homolomo sledi kazen s strani kresalčkov.
(če te dobijo)

lp

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To feb 10, 2009 7:56 pm

Ne, ne... :)

Sedaj sta homol. dve dimenziji: 175/65/R15 in 185/55/R16.

Jaz pa bi (šele) rad dal 195/55/R16 (opcija je sicer tudi 205/50/R16, ki se ujema).

Preračunalec ( http://www.miata.net/garage/tirecalc.html ) pokaže, da željena dimenzija ni čist čist ustrezna, odstopa pa zgolj 1,8% (napram gumi 185/55/R16) oz. 2% (napram gumi 175/65/R15).

Slika
Slika

Npr. Nissan Primera ima homol. enih 6 tipov pnevmatik in ko sem jih primerjal so med njimi odstopanja tudi več kot 2%. S tega razloga mislim da ne bi smelo biti težav, samo nisem pa ziher, ne bi pa rad nabavljal ...potem pa ne bi homol.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To feb 10, 2009 8:03 pm

Se mi zdi, d max. 2% Sam mi je pa smešno, da ti v homologacijo kdaj vpišejo tud tako dimenzijo, pri kateri je odstopanje večje od dovoljenega.
Slika

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Sr feb 11, 2009 7:59 am

Nekje sem zdaj na forumih zasledil, da je možno odstopanje do 3%. Iz IRI-ja pa še čakam odgovor.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr feb 11, 2009 8:11 am

Ce natikas izvenserijska kolesa bos moral certificirati platisca. V certifikatu platisc pa pise tocno katere dimenzije pnevmatik smes uporabljati za dolocen model vozila na dolocenih platiscih. In tam ni nobenih ugibanj...

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr feb 11, 2009 8:17 am

gofra je napisal/-a:Ce natikas izvenserijska kolesa bos moral certificirati platisca. V certifikatu platisc pa pise tocno katere dimenzije pnevmatik smes uporabljati za dolocen model vozila na dolocenih platiscih. In tam ni nobenih ugibanj...

Res je .. in če so te gume na navadnih jeklenih platiščih, je to ( dobit certifikat ) mission impossible. Sem probal..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Sr feb 11, 2009 10:49 am

Nekje naj bi se držalo pravilo, da je odstopanje lahko max. 2% od originalne dimenzije je pa res, da je odvisno katero dimenzijo pnevmatik ima homologirano naknadno platišče . V območju med -2% do 2%, se lahko z njimi vozite brez posegov v merilnik hitrosti.

a_sist
Res je .. in če so te gume na navadnih jeklenih platiščih, je to ( dobit certifikat ) mission impossible. Sem probal..

Tudi za jeklena platišča obstaja Tuv ;)

lP, a

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če feb 12, 2009 9:13 am

ANJCI je napisal/-a:

Nekje naj bi se držalo pravilo, da je odstopanje lahko max. 2% od originalne dimenzije je pa res, da je odvisno katero dimenzijo pnevmatik ima homologirano naknadno platišče . V območju med -2% do 2%, se lahko z njimi vozite brez posegov v merilnik hitrosti.

a_sist

Tudi za jeklena platišča obstaja Tuv ;)

lP, a

Anjci.. kje si bla ko sem te rabu? ;) Jaz sem res veliko preiskal... vendar so mi povsod odgovorili, da se ne more ugotoviti kje je bla jeklena feltna narejena in zato ne moreš dobit tuva.
No escape from the mass mind rape...
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov