Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

MatTo69
Nov uporabnik

LED kot nadomestek dnevnih Xenon luči

Napisal/-a MatTo69 Če okt 22, 2009 8:09 am

Živjo!
Želja: Kupiti in montirati zmogljive LED diode na maski hladilnika, podobno kot novi Volvo XC ali Audi.
Razlog: Zgolj in samo praktičnost (varčuješ na dolgi rok z dragimi lučmi in energijo)
Dilema: Je priklop sploh tehnično izvedljiv? Nekje sem zasledil, da kombinacija xenon in LED ni kompatibilna. Drugič, ali je za uspešno homologacijo pomembno tudi pravo mesto montaže na maski in jakost LED?

Ima kdo izkušnje ali informacije? V Belgiji zasenčene luči podnevi niso obvezne (sam jih prižigam zaradi varnosti). v Nemčiji jih tudi opuščajo, sicer iz drugih varnostnih! razlogov (moteče zadnje pozicijske luči).
Upam, da sem prav razumel pomen LED diod pri omenjenih avtomobilih... :roll:
Konkretno gre za REspace IV.

Hvala za pomoč.
Zadnjič spremenil MatTo69, dne Če okt 22, 2009 8:50 am, skupaj popravljeno 1 krat.
MatTo

Uporabniški avatar
acom
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a acom Če okt 22, 2009 8:33 am

Danes mora biti praktično vsaka stvar, ki jo želiš dati na avto, homologirana. Še posebno pa to velja za svetlobno opremo.
Mislim da ni računice, da bi ti sam delal LED luči in jih dal homologirat. Prvič ni variante, da bi to, kar bi ti naredil ustrezalo homologacijskim predpisom, drugič bi te sama homologacija stala daleč preveč.
Hella, pa verjetno še kakšen proizvajalec, proizvaja standardne LED module (dnevne luči). Kupi en tak komplet (homologiran), pa bi ti ga morali vpisati na LPP-ju.
Za samo homologacijo je pomembno mesto montaže (min 250mm, max 1500 mm od tal...)

Da opuščajo zasenčene luči v Nemčiji še nisem slišal.
Namen dnevnih luči je boljša vidljivost (kot pri zasenčenih) in manjša poraba (elektrike in posledično goriva). Če ima avto že serijsko dnevno luč, potem takrat, ko le ta gori, ostale ne gorijo. To pomeni zadnje pozicijske, armature... je ugasnjeno.
Tine a greva v grapo? Ne k' gre d'ž.

MatTo69
Nov uporabnik

Napisal/-a MatTo69 Če okt 22, 2009 8:48 am

acom je napisal/-a:Mislim da ni računice, da bi ti sam delal LED luči in jih dal homologirat.

Ne bi niti sam montiral, kaj šele izdelal, nesporazum.
acom je napisal/-a:Če ima avto že serijsko dnevno luč, potem takrat, ko le ta gori, ostale ne gorijo.

Saj, to bo kmalu v Nemčiji, ker je raziskava ob naletih vozil pokazala, da ljudje pri belem dnevu slabo razlikujejo pozicijsko luč od zavorne. Pisalo v Der Spiegel.
Kaj pa tehnični vidik, je naknadna vgradnja možna? Kje je potem stikalo za vklop, na obvolanski ročici?
MatTo

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Če okt 22, 2009 10:41 am

naknadna vgradnja je seveda možna, samo hje treba homologirat
vklop pa je možen na več načinov
-s pomočjo releja skupaj s pozicijskimi
-s pomočjo releja kadar je motor vklopljen (kontakt) in so luči izklopljene
-ločeno stikalo

zdej kam postaviš stikalo je odvisno predvsem od želja in avtomobila
če maš bolj švoh opremo, potem je ponavadi namesto kakšnega stikala pokrovček in dokupiš to stikalo, lahko je nekje skrit...
podpis

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če okt 22, 2009 10:51 am

Konec koncev niti niso xenon žarnice tako zelo drage. Domam imam 4 D2S (neuporabljene, 2 phillips in 2 osram, brez original pakunge). Kolikor gledam, se jih na bolhi prodaja malo morje. Svojih sicer ne prodajam, vendar če boš nucu, mi pošlji PM, ti povem od kje jih imam in kako dolgo. Imam še en balast :D

Določeno podjetje daje na te žarnice 5 let garancije (to vem iz prve roke), tako da tudi polna cena žarnice ni tak strošek, če gledaš na dobo petih let zelo dobre vidljivosti (nekje na forumu so navadne žarnice od proizvajalca sparco za 40€...).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

MatTo69
Nov uporabnik

Napisal/-a MatTo69 Če okt 22, 2009 10:56 am

odprti clio je napisal/-a:Konec koncev niti niso xenon žarnice tako zelo drage. :D

Ne gre za žarnice, gre bolj za krmilni računalnik in visokonapetostni del. To je drago, menjava cca. 500EUR za eno luč!
MatTo

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če okt 22, 2009 11:01 am

Priznam, ne poznam zadev :oops: sem ne spada balast? Niti ne vem če prav piše - na škatli je napisano: Vorschaltgerät D2S, D2R, 2000h
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov