Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

biser
Nov uporabnik

Članek o stylingu in tunningu

Napisal/-a biser So jul 20, 2002 5:58 pm

Pozdravljeni!

Za vse, ki ste kakorkoli predelali svojega jeklenega konjička...

Pišem članek o tunningu in stylingu avtomobilov za avtomoto.siol.net (del uredništva SiOL). Če ste pripravljeni deliti z bralci svoje predelave mi pošljite podatke o predelavah in po možnosti tudi sliko vašega avtomobila, da jih bom uporabila kot primere kaj vse je možno vgraditi in dodati avtomobilom.

hvala za sodelovanje.

Kasneje vam posredujem tudi URL članka.

Lep pozdrav

Zoja
urednistvo@siol.net

[Sporočilo uredil/a biser na dan 20.07.2002 ob 17:59 GMT]

[Sporočilo uredil/a biser na dan 20.07.2002 ob 18:07 GMT]

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Članek o stylingu in tunningu

Napisal/-a Sale Ne jul 21, 2002 8:31 am

Jst bi tut mal lonček pristavu. Tut jst bi vas prosu za neki podobnega. Pošljite slike in opise predelav, al pa kakšne članke, anekdote, ipd. za objavo na : http://www.geocities.com/gastuning/.

mail: gastuning@email.si

Hvala!!! :) ;)

BTW...Biser (Zoja), če rabiš slučajno kaj iz zgoraj omenjene strani (kakšno sliko al kej podobnga) lahko uporabiš brez problema.

Lp, Sašo

Aja, a mogoče veš če se na siolovih forumih v kratkem obeta kakšen forum na temo avtomobilizem?

[Sporočilo uredil/a 4Sale na dan 21.07.2002 ob 08:37 GMT]
Slika Slika

biser
Nov uporabnik

Napisal/-a biser Ne jul 21, 2002 11:44 am

4sale...

hvala za dovoljenje:) vprašala bi te še sledeče... resnično me zanima kaj z dodatki predvsem zunanjimi pridobiš? sem čisto čisto nova v tem in res nimam pojma (zato pišem članek, da se naučim), me pa zanima:)

za forum se pa lahko poznanimam in povprašam.:) ni blema...mam veze:>>>

lp
biser

Uporabniški avatar
enarf
Novinec

Re: Re: Članek o stylingu in tunningu

Napisal/-a enarf Ne jul 21, 2002 1:47 pm

biser pravi:
4sale...

hvala za dovoljenje:) vprašala bi te še sledeče... resnično me zanima kaj z dodatki predvsem zunanjimi pridobiš? sem čisto čisto nova v tem in res nimam pojma (zato pišem članek, da se naučim), me pa zanima:)

za forum se pa lahko poznanimam in povprašam.:) ni blema...mam veze:>>>

lp
biser

Bom prehitel 4Sale-a in mu ukradel odgovor z ust: približno enako kot pridobi fant ali dekle z redno telovadbo. Lepo izgleda. Še (vsaj za vse prave ljubitelje) boljše pa je tisto dejstvo, da voziš nekaj posebnega, navadnemu avtomobilu vtkeš dušo in tako postane unikat.
Žua d vivre...

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale Ne jul 21, 2002 1:57 pm

Lohk ti dam par smernic, čist tko mal za pomoč (ne da bi se hotu delat pametnga :D ), fantje me bojo pa še dopolnil in popravil, a ne?

No, to vidim da že veš, da se v bistvu ločita styling in tunning. Namen prvega je predvsem estetske narave, vendar pa lohk pridobiš tut pri uporabnosti; predvsem izboljšanje aerodinamike - posledično lege avtomobila na cesti in mogoče malenkostno manjša poraba bencina (minimalno). Gre pa to na račun praktičnosti in uporabnosti (pri parkiranju moraš bit EKSTREMNO pazljiv če maš na avtu ene EKSTREMNE pragove in spojlerje, da o zimskih (ne)radostih ne govorim). V styling seveda ne spadajo samo razni umetelni spojlerji in ostal "bodywork". Sem šteje še barvanje avta (na kakšno posebno barvo, to pri nas sicer (še) ni praksa ), česar namen je le prijetnost očesu in pa ureditev notranjosti kar je tut velikokrat pozabljen pa zato nč manj pomembn (pri stylingu je pomembna celostna podoba avta).

Predmet tuninga so predvsem hardverske predelava - povečanje moči, podvozja, varnosti (še neki kar se pri nas rado pozabi) ipd. Tuki pač prov zlo pameten ( ustvarjalen ) ne morš bit. Denar igra tuki največjo vlogo.

Potem pa jst osebno mislm, da je še tretja vmesna varijanta. In sicer neki med stylingom in tunningom , kamor bi jst štel večje feltne in širše gume ter športne sedeže in večtočkovne pasove (dvojna funkcija - estetska in praktična).

No tko pa sm se spet mal razpisu (očitno sm v službi :D ).

Biser : če maš še kakšno vprašanje ti kar. :) ;)
Slika Slika

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale Ne jul 21, 2002 1:59 pm

Enarf, prehitu si me glih za 10 minut, glih tok časa k sm jst to pisu. Matr si hitr. :D :D :D ;)
Slika Slika

biser
Nov uporabnik

Napisal/-a biser Ne jul 21, 2002 2:32 pm

uf kako lepo da ste pripravljeni sodelovati...nedeljsko popoldne sta mi vsekakor polepšala.:D:)

NO zanimajo me predvsem posledice ki jih dobis z dodatki.

kakor sem izvedela s športnim filtrom pridobis do 10% moci vendar pa jih se vec pridobis z novim temu primernim izpusnim sistemom... zakaj?

potem da chip tuning se splaca tistim k imajo turbino(to sem izvedela ravno na tem forumu) me spet zanima zakaj? in koliko moci se pridobi?

kako se imenujejo spoilerji na razlicnih mestih avtomobilov?

kako znizas lahko podvozje (nizajo ga zaradi boljsega drzanja ceste?)?

4sale: ob nedeljah delas? :/

hvala za odgovore
biser

VTI
Novinec

Napisal/-a VTI Ne jul 21, 2002 2:33 pm

He 4sale si pozabu napisat pa bom jest:biser če pa rabš kej pa tud povej:)))

biser
Nov uporabnik

Napisal/-a biser Ne jul 21, 2002 2:39 pm

VTI pravi:
He 4sale si pozabu napisat pa bom jest:biser če pa rabš kej pa tud povej:)))

ce rabim kaj? trenutno rabim le odgovore...

aja mas mogoce odgovor kdo vse predeluje avtomobile, poznam samm mm fazerja.

lp
biser

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale Ne jul 21, 2002 2:57 pm

Ja en vikend v vsakem mescu sem "dežuren". Ni hudga. :)

Mam glih cajt tko da bom natrosu še par zadev. Ja s filtrom NAJ bi pridobil na moči predvsem ker do vplinjača (danes je to ponavadi kar elektronski vbrizg goriva) pride več zraka, ki je potreben za eksplozijo v motorju, je pa zlo pomembn da je ta zrak čim bolj hladen, kar nam vsem predstavlja največji problem (kako dovajati čim več HLADNEGA zraka).

Seveda je treba potem "izgorjene" pline iz motorja tut odvajat tuki pride na sceno boljši predvsem bl propousten izpušni sistem - pline je treba čim hitreje odvajat, zato se namesti bl odprt zadnji dušilni lonec (al kako se prov reče), sname katalizator, spolira kolektor itn. Je pa to vse dražje od namestitve zračnega filtra.

O spojlerski terminologiji bi po mojem lohk kej več povedu VTI, da ne bom jst tuki krive vere učil. :D

Za chip tunning (sploh turbo motorjev) pa tut nism glih pravi naslov. Bo kdo drug rajši. ;)

Nižji avto dosežemo z namestitvijo krajših vzmeti (najpogosteje), malo bolj dodelana varijanta vključuje še krajše in trše amortizerje pardon blažilnike :D, vrhunska zadeva pa so po višini nastavljivi amortizerji in vzmeti (tut cena je vrhunska in to pri nas redko vidiš). V glavnem pa poleg dihajemajoče lepote nižjega avta s tem dosežemo nižje težišče avta in boljši oprijem s cesto; ponavadi tut na račun udobja.

Zaenkrat lep pozdrav! ;)
Slika Slika

VTI
Novinec

Napisal/-a VTI Ne jul 21, 2002 5:43 pm

Biser:kr neki jih je "predelovalcev" sam tapravih k se kej spravjo narest al pa k so v pravem pomenu tunnerji jih pa lahko na 1 roki prešteješ pa sam 2prsta rabš,nič več!:)Ne bi jih naštevu lih,ker so to večinoma fušarji in jim to lih ni primarna dejavnost v lifu ampak to delajo zarad koristolubja...Par naslovov dobiš k majo firmo za opravljanje te dejavnosti in pa,ki kej naredijo oz predelajo:Fazer kot si že rekla pa Ciril Smrtnik pa fant,ki mu pr nas neki časa nben nau do gležnov,kar se tiče predelav (sprav se ma vsako stvar predelat če češ)UStyjle,ker npr. Fazer samo izdeluje in ne predeluje...To bi blo to če sem pa koga pozabu (k ma firmo za to dejavnost ne fušerjev kot sem prej omenu)pa naj dopiše,ker ta moment mislm bolj na pico v pečici!:)))

[Sporočilo uredil/a VTI na dan 21.07.2002 ob 17:45 GMT]

biser
Nov uporabnik

Napisal/-a biser Po jul 22, 2002 9:15 am

uf hvala za odgovore res mi pridejo prav. Samo bolj ko vrtam v te stvari bolj se mi zdi da bi clovecek lahko napisal buklo o tem.

Jaz se se kr priporocam za informacije.

Hmm zanima me koliko so lahko tonirana stekla... menda do 30% ali mogoce vec?

v glavnem pa se tisto na kar 4sale ni odgovoril... aja o turbini in chip tuningu sem prebrala kle na forumu in me zanima koliko so tisti podatki verodostojni.

Uporabniški avatar
enarf
Novinec

Napisal/-a enarf Po jul 22, 2002 9:22 am

VTI pravi:
Biser:kr neki jih je "predelovalcev" sam tapravih k se kej spravjo narest al pa k so v pravem pomenu tunnerji jih pa lahko na 1 roki prešteješ pa sam 2prsta rabš,nič več!:)Ne bi jih naštevu lih,ker so to večinoma fušarji in jim to lih ni primarna dejavnost v lifu ampak to delajo zarad koristolubja...Par naslovov dobiš k majo firmo za opravljanje te dejavnosti in pa,ki kej naredijo oz predelajo:Fazer kot si že rekla pa Ciril Smrtnik pa fant,ki mu pr nas neki časa nben nau do gležnov,kar se tiče predelav (sprav se ma vsako stvar predelat če češ)UStyjle,ker npr. Fazer samo izdeluje in ne predeluje...To bi blo to če sem pa koga pozabu (k ma firmo za to dejavnost ne fušerjev kot sem prej omenu)pa naj dopiše,ker ta moment mislm bolj na pico v pečici!:)))

[Sporočilo uredil/a VTI na dan 21.07.2002 ob 17:45 GMT]

Upam, da ti je pica teknila. Moram te pa popravit. Ravno "fušarji" znajo biti tisti, ki se zadeve lotijo s srcem in naredijo kakovostno ter obenem poceni. Bolj logično je, da podjetja, ki se masovno ukvarjajo z dotičnim poslom naredijo bolj napol, predvsem pa za astronomske cene, se ti ne zdi? Koliko teh "fušarjev " obstaja ne vem, sem pa prepričan, da jih je polna Idrija. Sicer predelujejo avtomobile:

AVTOLUX - Ljubljana
A3M - Ljubljana
CENTRASTYLING - Ljubljana
TECHNORACING - Kranj
AC BREZJE - Maribor (no, vem za filtre)
FAZER - Škofja Loka
MPI - Idrija
(več žal ne vem)
...in malo morje različnih specializantov, ki se ukvarjajo zgolj z posameznimi deli: izpušni sistemi, blažilniki, vzmeti...

Priznam pa, VTi, da je "okraševalcev" (no, pa imaš Enarfovo izpeljanko za styling 4Sale!) avtomobilov res bolj malo.
Žua d vivre...

Uporabniški avatar
enarf
Novinec

Napisal/-a enarf Po jul 22, 2002 9:26 am

Kar se tiče predelav elektronike in turbin, bo imela prav večina ljudi na tem forumu, tako, da se kar malce potrudi in pobrskaj. Seveda so med nami tudi tisti, ki z lopato namečejo še kaj a jih boš spregledala. Ne zameri, vendar se enake teme odpirajo znova in znova...LP!
Žua d vivre...

VTI
Novinec

Napisal/-a VTI Po jul 22, 2002 12:23 pm

Enarf:ja jih je velik ja fušarjev kaj naredijo je pa to,da iz kalupov potegnejo ven izdelke in to je to.Redko kdo gre kej predelat al pa narest SAM in čiste nule z NIČ podlage.
Tle si napisu neki firm pa ti mal povem kako in kaj glede njih:Autolux(nima NIč pravi da se bo ukvarjal samo še z drobnim materjalom ki gre v promet,model čist obupal),A3m(pač samo preprodajalec z ekstremno visoko maržo in zelo zelo težko dobavljivimi stvarmi...)Centra(zaključil svojo karjero,nič od nič)TechnoRacing(neki ma,ko je pa govora o čem lepšem od tega kar ponuja je pa debate konec)AcBrezje(ponuja tapravo zalost pa pišejo neki o predelanih odbijačih da se jih da dobit pa to je za njih odbijač z original podalškom:)...)Fazer(bolj ali manj čvekač ki mu je vse,kar je malo bolj drugačnega izgleda od originala TAKA MUKA NAREST,da se kamen joka)Mpija pa žal ne poznam tko,da za to firmo nimam kej rečt.Vidš to so dejstva,ki pričajo o tem kaki "predelovalci" so teli mojstri tle pr nas.Pol pa pogledaš tujino recimo najbližjo ita al pa aus pa se ti kr meša od ponudb in številnih različic izdelkov.Pač se bomo-bojo pač drugi mogl mal bolj potrudit pa kej "novega" narest pa bo,sej je sam voljo treba met pa je.

Brez zamere sam 2pac bi reku:thats the way it is!:)
Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale Po jul 22, 2002 12:43 pm

Voljo pa mal večje tržišče! Pre mal nas je, to je to. Še vedno so v večini tisti k pravjo: "ma kva boš tok dnarja za avto zmetu, a si prfu...". In dokler bo tko bo mal izbire in cene bojo navite, sej prodajalci točn vejo, da količinsko ne bojo velik prodal; je pa res da bi tut oni lohk mal boljši odnos pokazal. Oba mata prov in jst se z vama strinjam. ;)
Slika Slika

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale To jul 23, 2002 4:10 pm

Glede tega k sm gor prosu če bi kakšne slike poslal, bi se lohk tut tko zmenil (če glih nimate digitalnih fotoaparatov al pa skenerjev), da bi se kje dobil pa bi jst mal posliku (sej si moram tut jst sposodit fotiča). No če je kdo za, nej napiše pa se bomo kej zmenil. Če ne prej pa na A3M showu v Grosuplju 7.9.2002. ;)
Slika Slika

VTI
Novinec

Napisal/-a VTI To jul 23, 2002 9:08 pm

Ma ja če ne prej pa tm ja boš lohk mojstrovine sliku!:))))

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale To jul 23, 2002 9:17 pm

Ja sej bo to še najbolš, je vsaj še mal časa do takrat, da se še kej zrihta na avtih. Sam, da boste tut forumovci pršli v čim večjem številu. ;)
Slika Slika

Yariso
Nov uporabnik

Napisal/-a Yariso Pe jul 26, 2002 11:04 am

4Sale pravi:
Ja sej bo to še najbolš, je vsaj še mal časa do takrat, da se še kej zrihta na avtih. Sam, da boste tut forumovci pršli v čim večjem številu. ;)

brez skrbi da bom pršu
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost