Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

izdelava spojlerjev, pragov, ...

Napisal/-a wolfNo1 Sr avg 29, 2007 9:10 am

Najprej moram pozdravit, predvsem pa pohvalit tale forum! Res ste carji in eni še posebaj "maherji" na splošnem avto-področju in zato se obračam na vas.
Željo imam po izdelovanju raznih spojlerjev, pragov, panelov za zvočnike,...a kaj, ko se mi o tem bolj malo svita. Preiskal sem v večini forum, videl milijon čudovitih izdelkov; zato tudi omenjena želja. A mi lahko prosim, kdo poda kakšen link ali pa mi razloži kako se to dela. Recimo naredil bi si naslon za roko (obvezno sam). Ne vem, kako tisto s poiestrskimi vlakni narediš? Kaj je notri (kalup), material kalupa,... Lepo prosim za pomoč!
P.S. Če se da kakšne slike ali mogoče celo video, povezave,... :oops:

HiM
Nov uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a HiM Sr avg 29, 2007 9:41 am

Ja js bi se tud priporočal za takšne informacije :) Kje se to dobi, kako se dela,...

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX Sr avg 29, 2007 9:51 am

To ti je drag šport. Zdaj kalupi so predvsem dragi, zdaj imaš možnosti naredit Negativ ali pa pozitiv. Zdaj eden je manjši in se nanaša na zunanjo stran drugi je pa večji in se nanaša na notranjo stran. Da pa narediš kalup boš potreboval stroj pri katererem delaš z plastiko. Da pa sploh lahko kej delaš rabiš obliko odbijača, ponavadi jih oblikujejo z purpenom ( najcenejše, ampak samo 1x uporabno), druga varianta stiropor oblikuješ ter potem reoblečeš v alufolijo, nato prekitaš da je čisto ravno. No če narediš to drugo varijanto, potem to neseš v stroj postaviš lepo, stroj ti bo prekril odbijač potem izsesa zrak ven in se oblikuje klaup zdaj nevem kateri pozitiv ali negativ. Počakaš da se ohladi, nato pa lahko začneš z pacanjem Steklenih vlaken na to plastiko. Uporabljaš tako kot sem že prej rekel Steklena vlakna in pa epoksi smolo z katero premažeš da se to blago skupaj sprime in ko se posuši da se strdi. Ok nanosov je odvisno od trdote ponavadi je tako od 3-6 nanosov. Ok počakamo da se posuši. Kaj zdaj zdaj ločimo "odbijač" od kalupa, ter nepotrebne porežemo stran. Ok zdaj če je bilo delo na začetku bolj natančno je potrebno manj kitanja, če je bilo pa delo bol tako pa več kitanja. Z kitanjem zgladiš površino. Potem moreš še nekako ustvarit nosilce,.... Ok potem homologacija oz. pridobitev Tuva, to je že napisano v mnogih temah malo preiš. Potem pa še samo barvanje in gremo na avto. Če nimaš takšnega stroja doma potem neseš v kakšno tovarno ki ima samo ti povem da ne bo poceni , ponavadi se cene vrtijo od 50.000 sit do 100.000 na kalup. Za avto pa potrebuješ minimum 3 kalupe računaj od 150-300 jurjov. Plus steklena vlakna pa epoksidna smola je že blizu 350 jurjov če ne kej več. Potem pa pridobitev papirjev je še mislim da 7 jurjov po komadu. Pa če še nisi tega delal prej vrjemi da boš tak ene 2-3 odbijače lahko kar stran vrgel.

Če pa misliš odpret podjetje z tem ti pa povem da je začetna investicija zelo visoka. Ker samo za en avto delat je takojšen propad firme. Vsaj ene 60 kalupov boš potreboval da ti bo firma zalufala. 60 kalupov pa za 20 različnih avtov.
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

HiM
Nov uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a HiM Sr avg 29, 2007 9:57 am

No js sm mislu samo da bi naredu podalšek spodaj oziroma da bi serijskega predelal(serijski je črn in ne preveč zaobljen). Kakšne so pa cene teh steklenih vlaken?

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

Napisal/-a wolfNo1 Sr avg 29, 2007 9:59 am

AVX super, hvala za odgovor in nasvet! Tukaj na googl-u sem našel recimo sliko panela za zvočnike. Kako je "ta model" tole naredil; kaj je pod vlakni? Kako je naredil obliko, da je potem to "zalil" s poli. vlakni? Ali je to les ali kaj?

P.S. Povezavo oz. slike malo dlje časa odpira, pa bi vseeno prosil, da si ogledaš, ker me boš bolj razumel, kaj si želim oz. te prosim za pomoč.
Zadnjič spremenil wolfNo1, dne Sr avg 29, 2007 10:01 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
urosr
Novinec

Kraj: Šmartno ob Paki

Napisal/-a urosr Sr avg 29, 2007 10:01 am

AVX je napisal/-a:To ti je drag šport. Zdaj kalupi so predvsem dragi, zdaj imaš možnosti naredit Negativ ali pa pozitiv. Zdaj eden je manjši in se nanaša na zunanjo stran drugi je pa večji in se nanaša na notranjo stran. Da pa narediš kalup boš potreboval stroj pri katererem delaš z plastiko. Da pa sploh lahko kej delaš rabiš obliko odbijača, ponavadi jih oblikujejo z purpenom ( najcenejše, ampak samo 1x uporabno), druga varianta stiropor oblikuješ ter potem reoblečeš v alufolijo, nato prekitaš da je čisto ravno. No če narediš to drugo varijanto, potem to neseš v stroj postaviš lepo, stroj ti bo prekril odbijač potem izsesa zrak ven in se oblikuje klaup zdaj nevem kateri pozitiv ali negativ. Počakaš da se ohladi, nato pa lahko začneš z pacanjem Steklenih vlaken na to plastiko. Uporabljaš tako kot sem že prej rekel Steklena vlakna in pa epoksi smolo z katero premažeš da se to blago skupaj sprime in ko se posuši da se strdi. Ok nanosov je odvisno od trdote ponavadi je tako od 3-6 nanosov. Ok počakamo da se posuši. Kaj zdaj zdaj ločimo "odbijač" od kalupa, ter nepotrebne porežemo stran. Ok zdaj če je bilo delo na začetku bolj natančno je potrebno manj kitanja, če je bilo pa delo bol tako pa več kitanja. Z kitanjem zgladiš površino. Potem moreš še nekako ustvarit nosilce,.... Ok potem homologacija oz. pridobitev Tuva, to je že napisano v mnogih temah malo preiš. Potem pa še samo barvanje in gremo na avto. Če nimaš takšnega stroja doma potem neseš v kakšno tovarno ki ima samo ti povem da ne bo poceni , ponavadi se cene vrtijo od 50.000 sit do 100.000 na kalup. Za avto pa potrebuješ minimum 3 kalupe računaj od 150-300 jurjov. Plus steklena vlakna pa epoksidna smola je že blizu 350 jurjov če ne kej več. Potem pa pridobitev papirjev je še mislim da 7 jurjov po komadu. Pa če še nisi tega delal prej vrjemi da boš tak ene 2-3 odbijače lahko kar stran vrgel.

Če pa misliš odpret podjetje z tem ti pa povem da je začetna investicija zelo visoka. Ker samo za en avto delat je takojšen propad firme. Vsaj ene 60 kalupov boš potreboval da ti bo firma zalufala. 60 kalupov pa za 20 različnih avtov.

Kak stroj pa ne se hecat no, za začetek vpište fiberglasing al pa polyestring u googla pa bote vidl osnove, naprej oblike in take stvari pa iz glave.

za delo z poliestru rabiš poliestrsko smolo, vlakna ali mato, ter pospeševalec in katalizator, tistih kitov za 15€ u merkurju pa ne kupujte.
Slika

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

Napisal/-a wolfNo1 Sr avg 29, 2007 10:04 am

urosr s česa je narejena "opora" kamor nanašaš vlakna?

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Sr avg 29, 2007 10:08 am

wolfNo1 je napisal/-a:AVX super, hvala za odgovor in nasvet! Tukaj na googl-u sem našel recimo sliko panela za zvočnike. Kako je "ta model" tole naredil; kaj je pod vlakni? Kako je naredil obliko, da je potem to "zalil" s poli. vlakni? Ali je to les ali kaj?

P.S. Povezavo oz. slike malo dlje časa odpira, pa bi vseeno prosil, da si ogledaš, ker me boš bolj razumel, kaj si želim oz. te prosim za pomoč.

to kar si nalepil je kako se ne dela pravilno ;)
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
urosr
Novinec

Kraj: Šmartno ob Paki

Napisal/-a urosr Sr avg 29, 2007 10:08 am

wolfNo1 je napisal/-a:urosr s česa je narejena "opora" kamor nanašaš vlakna?

ja lahko naredis iz lesa, lahko iz purpene, iz stiropora pa ne ker ga raztaplja smola,
pri kakih škatlah za vuferje se pa ponavadi blago napne, in se ga namaže s smolo, pol pa vlakna čez.
Slika

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

Napisal/-a wolfNo1 Sr avg 29, 2007 10:13 am

Hvala vam, vendar a mi lahko kdo prilepi kakšno sliko, da bi videl točno kako se naredi "opora" kamor nanašaš potem vlakna?! Blago in potem smolo gor? Kako to narediš, da je narejeno točno po tvoji zamisli?

Res iskrena hvala, ampak za bolj podrobne inf. prosim oz. sliko, da vidim kako je to spodaj narejeno.

edo-lj
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a edo-lj Sr avg 29, 2007 12:40 pm

gledite pimp my ride,tm marsikej prkažejo :lol: :lol:

jani.vuk
Novinec

Kraj: Idrsko pri Kobaridu

Napisal/-a jani.vuk Sr avg 29, 2007 1:00 pm

preglej malo internet carazone specials cadamuro desihen novitec pa še jih je

jani.vuk
Novinec

Kraj: Idrsko pri Kobaridu

Napisal/-a jani.vuk Sr avg 29, 2007 1:00 pm

preglej malo internet carazone specials cadamuro desihen novitec pa še jih je

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

Napisal/-a wolfNo1 Sr avg 29, 2007 4:25 pm

Lahko direktno povezavo, ker te besede v googlu so bolj kot ne, vse prej kot to. Lepo prosim.

Silver3.0
Nov uporabnik

Kraj: Lesce

Napisal/-a Silver3.0 Če avg 30, 2007 8:09 pm

Ne se norca delat.
Za izdelavo panelov imaš več možnost, odvisno kakšne delaš.i.Potrebno se je tud malo znajti in pa poznati materjale s katerimi delaš.Za panele se ponavadi ne dela kalupov, ker so unikatni(več ali manj)
Na http://www.avtoakustika.com pod Izdelave/Montaže imaš veliko izdelav slikovno podprtih in sprotnimi komentarji.
Kar se pa viče spojlerjev pa podaljškov za avtomobile pa se kalupov za en spojlerravno tako ne splača delat, ker je prevelik strošek.Iz styrodurja ki je malo trši stiropor se naredi grobo obliko, se ga obleče v steklena vlakna z epoksi smolo ali poliestrsko(ki je cenejša) in pokita in zbrusi na dokončno obliko pa v šprickamro.

Naslon za roko si lahko oblikuješ iz styrodurja in ga oblečeš v vlakna.Potem pa iz spodnje strani vliješ malo acetona na styrodur, da ga razje in imaš votel naslon.Iz zunanje strani ga še obrusiš, pokitaš, obrusiš, pokitaš, ... in tako do željene oblike, na kncu pa ga pobarvaš ali oblečeš v kakšno blago.

Uporabniški avatar
wolfNo1
Nov uporabnik

Napisal/-a wolfNo1 Če avg 30, 2007 8:28 pm

Silver3.0 npr. naredim kalup iz stirodura za naslon/konzolo. Rekel si, da potem iz spodnje strani vlijem aceton, da razžre stirodur. A se to ne da s čim namazat ali kakorkoli zaščit, da kalupa nebi uničil?
Pa iskrena hvala za pomoč vsem!

Silver3.0
Nov uporabnik

Napisal/-a Silver3.0 Če avg 30, 2007 8:49 pm

Ne, tako narediš en izdelek.Če boš delal samo en naslon se ti ne splača delat kalupa, razen, če si misliš s tem projektom nabirat izkušenj.

Če delaš samo en izdelek narediš naslon iz stirodurja, katerega potem iz zunanje strani odlečeš v vlakna prepojena s smolo.Ko se posuši pa lahko stirodur stopiš, da ga nimaš več notri, iz zunanje strani, kjer se bo videlo pa obrusiš vse nepravilnosti, ki so nastale ob laminaciji, potem pa kitaš in brusiš dokler nisi zadovoljen z obliko.Potem še malo pokitaš luknjice in zbrusiš. :twisted: Na koncu pa pobarvaš ali oblečeš v blago.

Če pa bi rad imel kalup pa je do sem postopek isti, le da moraš naslon, ki je v tem primeru model pobarvati, premazati z ločilnim sredstvom in po tem modelu narediti kalup. Pri naslonu pa mislim, da bo moral biti iz večih delov, ker če bo kalup iz enega kosa izdelka ne boš spravil ven.

turtle
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a turtle Če avg 30, 2007 8:51 pm

sej plastike aceton ne bo razžrl

me pa more nekdo razsvetlit kako je s homolomo home-made spojlerjev ker jaz sem slišal da se te varjante z epoksi smolo ne da homologirat, da more bit pri homologaciji vidna sendvič konstrukcija. pač malo me zanima ker imam željo naredit si en unikat spojler, vem pa da je varjatna z epoksi smolo najlažja

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Če avg 30, 2007 9:20 pm

hudo,hudo
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Silver3.0
Nov uporabnik

Napisal/-a Silver3.0 Če avg 30, 2007 9:28 pm

turtle:
Pri odbijačih se ponavadi ne uporablja sendvič konstrukcij pri spojlerjih se pa tako ne vidi nič, vsaj po mojem ne.Razen za kakšno haubo mogoče.Pri poliesterskih pa sploh ni sendviča.
Pa sploh ne vem, če se da pridobit TUV za home-made spoljer, razen pri kakšnem proizvajalcu, ki ga poznaš in ti gre na roko(€) s štampiljko.Tam pa ni važno iz česa je spojler.

AVX:
Kje se da pridobit papirje za izdelavo spojlerjev pri nas za 7k Sit = 30€.
Zelo me zanima.Lahko tud na PM ali pa rajš na mail.
Zadnjič spremenil Silver3.0, dne Če avg 30, 2007 9:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov