Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
sasojug
Nov uporabnik

Napisal/-a sasojug Po sep 28, 2009 9:52 am

Malo zakonske osnove... preventivno da boste vedeli kaj lahko in kaj ne...

Naprave in oprema
59. člen

(3) V vozilu in na njem smejo biti vgrajene samo naprave, nadomestni deli, oprema ali posamezni sklopi, ki so homologirani, če se za takšne naprave, dele, opremo ali posamezne sklope zahteva homologacija, in tipsko ali posamično odobreni za to vozilo.
kazen: 417 €

Luči in odsevniki na vozilu
60. člen

(1) Na vozilih v cestnem prometu smejo biti nameščene samo homologirane luči in odsevniki, predpisani s tem zakonom in podzakonskimi predpisi, izdanimi na njegovi podlagi.
(2) Vozniki motornih vozil in drugi udeleženci cestnega prometa smejo uporabljati predpisane luči le po določilih tega zakona.
(3) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

Izločitev predelanih vozil
248. člen

(1) Če policist ugotovi, da je v cestnem prometu vozilo, ki je predelano tako, da ne ustreza tehničnim normativom, ki jih je določil proizvajalec, in ta predelava ni vpisana v dokumentu o skladnosti vozila, tako vozilo izloči iz prometa in odvzame registrske tablice.
(3) Če v primeru iz prvega ali drugega odstavka tega člena, voznik ne odstrani z vozila registrskih ali preizkusnih tablic, se jih odstrani z neposredno fizično prisilitvijo na voznikove stroške.
(4) Odvzete registrske tablice se pošljejo registracijski organizaciji, ki jih je izdala. Odvzete preizkusne tablice se uničijo.

ZAKON O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA
NEURADNO PREČIŠČENO BESEDILO - tukaj-->
Slika

lp
>|SaŠo|<

* brisano oglaševanje *

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Pe okt 02, 2009 10:12 am

Se da na cliotu II 1.4 homologirat gume 185/55/14?
Originalno homologirane so 165/70/13, 165/65/14 in pa 175/65/14.
Od 13' odstopa višina ravno za 1%.

hvala in lp

sedLshakk
Nov uporabnik

Napisal/-a sedLshakk Pe okt 09, 2009 6:33 pm

Lp!
Mene pa zanima če je potrebno homologirat naslednje:
Pred kratkim sem kupil Golf 4 1.4 16V.
Je malce bolj športnega videza in me imajo zato policaji "radi" :).
Nekateri so rekli da bi moral homologirati sprednje luči, nekateri pa da ne..
Vsi ostali golfi imajo znotraj bele luči. Jaz pa imam od R32 in so znotraj črne.

Bi bilo pametno to homologirat ali ni potrebno?
In če je treba kje naj dobim papirje? :s

Hvala!

i99i
Nov uporabnik

barva?

Napisal/-a i99i To okt 13, 2009 2:27 am

Mene pa zanima, če je potrebno imeti za novo barvo tudi homologacijo, ker bi avto namrec prebarval na drugo barvo iz rdece v zeleno ali rumeno, pa da nebom mel problemov kasneje :D

Hvala :)

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To okt 13, 2009 6:18 pm

seveda, prinesti moraš potrdilo proizvajalca barve, da je ta barva primerna za tvoj avto.
ok, dost heca :)
kolikor vem, se samo v prometno vpiše nova barva, pač menjava prometne.
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
cky2k
Uporabnik

Kraj: Prevalje(Koroška)

Napisal/-a cky2k To okt 20, 2009 7:51 pm

No pa da še js predstajim svoj problem

Imam vw polo letnik 1995 na katerem imam 14 col lita platišča z gumami dimenzije 185/60/14 in seveda za to potrebujem homologacijo.

Problem je v tem da nimam TUV certifikata za platišča, nimam pa tudi homologacijskega kartončka od vozila.

V kolikor mi je znano naj bi se po novem homologirala vsaka alu felgna(če nimam prav me prosim popravite)

Kako rešiti problem?

za odgovore se iskreno zahvaljujem

Lep pozdrav
VW golf IV

Uporabniški avatar
brejker
Novinec

Kraj: KAMNIK: Podgorje

Napisal/-a brejker Po nov 02, 2009 11:56 am

Lep pozdrav.
Zanima me kakšni so postopki pridobitve vse dokumentacije, če bi hotel
namestiti hidravliko od Citroena v Japonski avto.

Hvala LP Matej
DIY maniac.

_babika
Nov uporabnik

heei

Napisal/-a _babika Sr nov 04, 2009 5:25 pm

mene pa zanima ali pozna kdo koga ko bi mi zrihtal certifikat za avspuh(nima številk pa nič),za šipe, ki tudi nimajo certifikata in za vzmeti??

res bi lepo prosla da mi nekdo pomaga, ker nočem imet problemov z policaji.lepo, lepo prosim
aja...mam hondo civic 1.6 vti

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Sr dec 02, 2009 8:57 pm

Glede na 29. člen Pravilnika o ugotavljanju skladnosti vozil

(2) Posamična odobritev vozila se izvede tudi za vozila, ki so že bila homologirana ali posamično odobrena, če je bila na njih naknadno izvedena sprememba, ki:
– zadeva podatke, evidentirane v postopku registracije vozila,
– zahteva spremembo kategorije vozila,
– vpliva na homologirane sestavne dele vozila oziroma
– vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.
(3) Med spremembe iz prejšnjega odstavka ne spada vgradnja naslednjih sestavnih delov, ki so bili predhodno homologirani oziroma odobreni za tip (varianto oziroma izvedenko) vozila, na katerega se vgrajujejo:
– pnevmatike,
– platišča,
– izpušni sistemi,
– vlečne naprave za vozila kategorije M1 in N1,
– spojlerji.
(4) Pri pnevmatikah in platiščih se šteje, da ustrezajo pogojem iz prejšnjega odstavka tega člena, če so njihove mere in oznake navedene v potrdilu o skladnosti vozila, ki ga je izdal proizvajalec vozila.
(5) Vgradnje iz tretje, četrte in pete alineje tretjega odstavka tega člena lahko izvajajo pravne ali fizične osebe, ki so registrirane za dejavnost vzdrževanja in popravil vozil ter so pooblaščene s strani proizvajalca vozil za izvajanje del na njegovih proizvodih. Izvajalci vgradenj morajo za vsako predelavo izdati potrdilo, na katerem morajo biti podatki, potrebni za identifikacijo vozila, podatki o vrsti spremembe in o oznaki vgrajenih delov ter njihovi homologaciji oziroma odobritvi. Na podlagi tega potrdila ena od tehničnih služb izvrši vpis vgradnje v potrdilo o skladnosti in s tem tudi v računalniško bazo podatkov.«.

Zdaj če prav razumem, bi moral dati tudi strešni spojler, ki je orginal dodatna oprema, vpisati v homologacijski kartonček? Pogoj pa, da izključno servis to lahko vgradi??

Kaj pa glede aftermarket diskretnih podaljškov in pragov tudi moraš imeti obvezno TUV za en bogi lip, čeprav ne vpliva na samo varnost vozila? In seveda pogoj, da opet servis vgradi..

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če dec 03, 2009 5:14 pm

No, kateri ve iz prve roke?

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Pe dec 04, 2009 3:43 pm

Mogoče malo mimo vprašanje, ampak da ne odpiram nove teme: od katerega leta naprej pa naj bi imeli avtomobili homologacijski kartonček?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Pe dec 04, 2009 4:18 pm

98
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Pe dec 04, 2009 4:42 pm

Da nadaljujem v istem stilu oops . Kako pa potem veš kaj je za avto predpisano? Recimo, dimenzije gum. Se to lahko kje pogleda?

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Pe dec 04, 2009 4:57 pm

northface je napisal/-a:Mogoče malo mimo vprašanje, ampak da ne odpiram nove teme: od katerega leta naprej pa naj bi imeli avtomobili homologacijski kartonček?

Mislim da od 16 aprila 1996 :)
Slika

Mathias1218
Nov uporabnik

Napisal/-a Mathias1218 Ne dec 27, 2009 2:15 pm

DIMENZIJE GUM

stvar je sledeča

na homologiranih gumah 185/55 r14 mi ne odgovrja višina ... ( zimske gume)
ker so na jeklenih platiščih in v homologacijskem kartončki piše samo ta dimenzija (polo 6n2 16V)

me zanima sledeče:

je možno spremeniti oziroma homologirati VIŠINO 60 ali 65 ? brez papirjev TUV ? ali moram dobiti lita platišča kajti zraven jeklenih se le-tega ne dobi ?????

Uporabniški avatar
Matejz90
Nov uporabnik

Napisal/-a Matejz90 Po dec 28, 2009 8:55 am

Imam en problem. pa se m par strani preletel pa nekaj malega našel vendar ne tega kar me zanima. Se pravi. Kupil bi rabljena platišča OZ Superturismo za Seat Cordoba 1.8 letnik 95. V TÜV-u piše na Brückmuller-jevi strani piše da lahko gor dam platišča 6,5 x 15 z ET 37 No malo gledam po bolhi pa sem našel platišča 6,5 x 15 z ET 35 A bi bilo to mogoče homologirati ali si naj sploh ne mislim nič o tem?
..::Auto Emocion::..

Uporabniški avatar
Mark_007
Nov uporabnik

Napisal/-a Mark_007 Sr jan 06, 2010 6:08 pm

northface je napisal/-a:Da nadaljujem v istem stilu oops . Kako pa potem veš kaj je za avto predpisano? Recimo, dimenzije gum. Se to lahko kje pogleda?

northface,..ti podatki so napisani v homologacijskem kartončku, če ga avtomobil ima,.. če pa ga nima. ter ničesar na avtomobilu ni dodatno spremenjenega (skratka avtomobil je v orginalnem stanju), pa se lahk pogleda na notranji strani voznikovih vratih,.. nekateri pa imajo tud napisano na notranji strani vratic od tanka,.. :) tam vse piše,.. pa tam tud najdeš podatek kolk mora bit v posamezni pnevmatiki tlaka,.. spredaj - vzadaj, obremenjenost enega kolesa,..;) :D
.....vse pride včasih lepo in prav......by mark

dox
Novinec

Napisal/-a dox Sr jan 06, 2010 8:23 pm

Zanima me samo če mi lahko težijo kaj pri homologaciji. pred enim letom sem vgradil športne vzmeti in še jih nisem homologiral. Imam račun in pa vse potrebno(tuv, potrdilo, izpisek iz optike) če mi lahko mogoče težijo ker je blo to pred enim letom ?

b_line
Nov uporabnik

Kraj: KOPER, PLAVJE

Napisal/-a b_line Če jan 21, 2010 12:19 am

čav
samo eno vprašanje mam......js mam na prednjih blatnikih zavesce ne....samo to mislim da ni treba homologirat.....al ja? ker zdej pred kratkim so me ustavli pa so me prašali kaj je to spredaj in će je homologirano??.....js sem samo ostal brez besed.... :?:

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Po feb 08, 2010 3:25 pm

jst mam en stos povedat glede homoligacij.brt je imeu astro gt letnik 1993 ter odbijača ter spojler ter reže od močnejše sestre gsi in apex uzmeti in nikol niso angeli u modrm kompliceral glede tega :lol: očitno GT serija pomeni tak bodikit.jah kaj čmo sreča pač
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov